Za 20 godina čovek će stići na Mars!

FOTO: NASA


Strast koju je Elen gajila prema astronautima i proučavanju svemira postala je potpuno uobičajena pojava ljudima iz njenog okruženja. Nekoliko decenija kasnije, nakon dugogodišnjeg školovanja, usavršavanja, uspešno završenih doktorskih studija iz oblasti planetarne geologije, postala je, ne samo naučnica, nego i šefica NASA-e.

Takođe, jedna je od retkih osoba koja je kompetentna da govori o mogućnosti odlaska ljudi na druge planete, kao i o tome da li je moguć život na nekom drugom mestu koje nije Zemlja. Na jednoj konferenciji, Stofan je sa sigurnošću potvrdila da ćemo za desetak godina imati neke naznake o postojanju života van naše planete, a za dvadeset ili trideset godina postojaće i konačni dokazi o istom.

closeup.jpg

FOTO: Astronomski magazin

Do tada, čudo od žene i dalje radi na razvoju svoje karijere. Sledeći korak je uspostavljanje mogućnosti da ljudska vrsta kroči na površinu Marsa. Ovaj zadatak nije nimalo lak jer zahteva napredak i mnogih drugih naučnih grana (od kosmičkog inženjerstva, preko botanike, biologije, računarstva, itd), čija je pomoć neophodna.

-poslovna_komunikacija.gif

Kako bi se domogla konačnog, dobro poznatog cilja, Elen svakodnevno oživljava sećanja i ljubav prema svemiru, koja datira još iz njenog detinjstva, želeći da je prenese i na današnju decu: „Želimo da što više dece iz celog sveta zavoli nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, jer su nam potrebni novi mladi umovi koji će nam jednog dana pomoći da ostvarimo ranije zacrtane ciljeve".

IZVOR: El País