Zanimljive činjenice o Olimpijadi
Pixabay

Rio de Žaneiro će biti domaćin za 10.500 sportista iz 206 zemalja širom sveta. Po prvi put će učestvovati sportisti sa Kosova i iz Južnog Sudana. U Riju će biti predstavljeno 28 igara. Ova sportska manifestacija biće održana na 33 lokacije u Rio de Žaneiru i na dodatnih pet koje se nalaze u Salvadoru, Braziliji, Manausu i Belo Orizontu.


Ostalo je nekoliko dana do otvaranja, a Rio de Žaneiro se sprema da organizuje najveći sportski događaj na zemlji, Letnje olimpijske igre. Posle uspešnog organizovanja FIFA svetskog kupa 2014. godine, Brazilci su dobili zadatak da se još jednom pokažu kao dobri domaćini. Ljubitelji sporta sa nestrpljenjem čekaju da vide šta će Brazil pokazati. U tekstu ćemo da vam predstavimo neke zanimljive činjenice o ovom velikom sportskom događaju koji ima veoma veliki značaj za sport.


1. Po prvi put će Olimpijske igre da budu smeštene u Južnoj Americi

Letnje olimpijske igre 2016. godine biće održane u Rio de Žaneiru, Brazil. Ovo će biti prve Olimpijske igre održane u Južnoj Americi, što ostavlja Afriku kao jedini kontinent koji tek treba da organizuje ovaj najveći sportski događaj.


2. Ceremonija otvaranja i zatvaranja

„Rio 2016“ će biti prve Olimpijske igre čije ceremonije otvaranja i zatvaranja neće biti smeštene na atletski stadion. Umesto toga, biće održane na stadionu Marakana, koji je isključivo fudbalski stadion. Zanimljiva činjenica je to da je svaki stadion, osim stadiona Murambi, bio korišćen kao fudbalski stadion pre Olimpijskih igara 2016.


3. U Riju će biti uvedene i nove igre

Na ovim Olimpijskim igrama će biti ponovo uveden golf. Golf se posle 112 godina ponovo vraća na olimpijadu. To je veoma popularna igra u Brazilu, posebno u Rio de Žaneiru. Zanimljiva statistika kaže da se, u poslednjih 10 godina, u Riju pojavilo 17 hiljada novih igrača golfa. U Riju će se, takođe, pojaviti još jedna nova igra pod nazivom „Ragbi sedam“, koja je varijanta igre ragbi, u kojoj učestvuje sedam, umesto 15 igrača.

_event_management.gif

4. Olimpijsko selo

Olimpijsko selo biće smešteno na više od 185 hektara. Ovaj ogromni prostor može da primi 17.700 ležaja u 9460 soba, u 48 zgrada. Jedna od zanimljivih činjenica je i ta da se svaki stan sastoji od tri ili četiri spavaće sobe. Hiljade sportista i delegata iz različitih zemalja okupiće se pre Olimpijskih igara u Bara da Tijuca, mestu u kome je Olimpijsko selo smešteno.


5. Olimpijski stadioni

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara biće održana na stadionu Marakana. Ovaj stadion može da primi 90 hiljada gledalaca, sa 10 hiljada mesta dodatnog kapaciteta. Stadion Stambodromo će biti domaćin maratona i takmičenja u streljaštvu, dok će na stadionu Žoao Avelanž da budu organizovani atletski događaji. Kapacitet tog stadiona je, zbog olimpijskih igara, povećan sa 45 hiljada na 60 hiljada.


6. Događaji

Odabrano je 34 prostora za održavanje sportskih događaja. Pripremljeno je 306 setova medalja za 28 olimpijskih sportskih događaja. Ovi prostori se nalaze u četiri okruga u Brazilu, a to su: Tijuva, Deodoro, Kopakabana i Marakana. Fudbalske utakmice će biti održavane na različitim stadionima van grada.

7. Renoviranje

Obimno renoviranje transportnih sistema u Riju je pokrenuto. U Riju se grade dve podzemne železnice, a biće dodato još šest metro stanica pre olimpijade. Renovirani transportni sistem će biti u stanju da preveze 230 hiljada putnika dnevno, tokom perioda održavanje igara. Ovaj zadatak izvršen je Decembra 2015. godine.

8. Visoki troškovi

Letnje olimpijske igre bi trebalo da koštaju više od 37,6 milijardi brazilskih reala, što odgovara iznosu od 10,24 milijardi evra. Oko 24,1 milijardi reala uloženo je u infrastrukturu, oko 6,5 milijardi reala za sportske terene, dok je za operativne troškove uloženo 7 milijardi. Brazil je uložio više od 5,6 milijardi reala da bi se izgradio olimpijski park u Riju. Uspeh ovog događaja u velikoj meri zavisiće od iznosa novca koji je uložen.

9. Olimpijska maskota

Zvanična maskota na letnjim olimpijskim igrama otkrivena je 24. Novembra 2014. godine. Maskota je dobila ime Vinicijus, po poznatom brazilskom muzičaru Vinicijusu de Moraesu. Maskota predstavlja floru i faunu Rija, noseći dizajn sisara. Koncept maskote je nastao iz radosti Brazilaca, nakon što su saznali da će biti domaćini letnjih olimpijskih igara.

10. Karte za letnje olimpijske igre 2016.

Karte koštaju 40-4600 brazilskih reala. Cena karte je pristupačna za publiku. Pored Brazilaca, očekuje se dolazak i velikog broja stranaca. Brazilska vlada ima nameru da ostvari velike prihode od ovog događaja. U organizaciji igara učestvuje oko 45 hiljada dobrovoljaca, osam hiljada direktno zaposlenih i 85 hiljada zaposlenih koji na neki način učestvuju u organizaciji. Ceo svet željno čeka da gleda ovaj događaj. U ovoj fazi priprema, samo je pitanje vremena kada će letnje olimpijske igre 2016. na zemljištu Južne Amerike, napokon početi.


Izvor: sportyghost.com