Zanimljivi muzeji koje možete obići iz svoje fotelje
Pexels

Predstavljamo vam zanimljive muzeje koji će vas teleportovati na različite lokacije, a istovremeno vam stvoriti osećaj kao da ste u davnim prošlim vremenima ili u dalekom kosmosu. Ova predivna mesta čuvaju od zaborava istorijske tajne svetske kulturne baštine budeći u nama istraživački duh poput pravog kustosa, arheologa, ljubitelja umetnosti, pa čak i astronauta.

Viminacijum

Nedavno otkriveni brod iz doba Rimskog carstva u Arheološkom parku Viminacijuma, može biti jedan od razloga koji bi vas ovde doveo.

Raskošna lepota ovog starorimskog grada ne prestaje da oduševljava posetioce, skrivajući tajne iskopina starih preko 2000 godina.

Virtuelnu turu možete započeti ovde.

Galerija Matice Srpske u Novom Sadu

Ovaj nacionalni muzej osnovan je 14. oktobra davne 1847. godine, u okviru Matice srpske, najstarije obrazovne i kulturne institucije kod Srba.

Kroz ovu virtuelnu posetu možete videti jednu od najvrednijih kolekcija srpske nacionalne umetnosti sa preko 500 različitih umetničkih dela, nastalih u periodu od XVI do XX veka, a izloženih u stalnoj postavci muzeja.

Luvr

Najveći i najpoznatiji muzej na svetu nalazi se na desnoj obali Sene, u Parizu. U muzeju je izloženo skoro 35.000 istorijski značajnih, a samim tim i veoma vrednih predmeta iz perioda od praistorije do XIX veka.

Ne propustite da ovom prilikom vidite i remek-delo čuvenog renesansnog slikara Leonarda da Vinčija — Mona Lizu.

Pexels
Pexels

Narodni muzej u Beogradu

Nalazi se u samom centru prestonice, na glavnom gradskom trgu - Trgu Republike. Nova stalna postavka muzeja obuhvata pregršt umetničkih dela hronološki nastalih od dalekog paleolita, pa sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja, postavka je raspoređena na 5000 m² izložbenog prostora, koju možete virtuelno posetiti.


Virtuelnu turu možete započeti ovde.

Akropoljski muzej

Najstariji je muzej koji se nalazi na jugoistočnom delu Akropolja. U ovom muzeju izložena su dela nastala u periodu najvećeg procvata grčke umetnosti, odnoso Stare Grčke.

Sa oko 4.000 eksponata uglavnom iz perioda od VII veka pre nove ere do helenističkog razdoblja, akropoljski muzej je i danas atraktivan mnogobrojnim posetiocima iz različitih delova sveta.

Uz pomoć Google Arts & Culture i vi to možete učiniti!

NASA

Jedan je od najinteresantnijih muzeja koji svake godine posećuju ljudi širom planete. Kroz obilazak ovog muzeja, koji se nalazi u okviru istraživačkog centra Virdžinije, možete videti neka od najznačajnijih tehnoloških otkrića u istoriji čovečanstva. 


Svemirski centar Hjuston, takođe, ima aplikaciju koja pruža virtuelne obilaske, kao i video i audio snimke o istraživanju svemira.

Uprkos tome što ,,ne pripadaju“ današnjem vremenu i kose se sa tendencijama koje nameću masovni mediji, ovi muzeji se i danas nalaze na listi najposećenijih kulturnih institucija na svetu. Takođe, uz pomoć Google Arts & Culture možete, u zavisnosti od interesovanja, „prošetati“ kroz mnogobrojne velelepne svetske i naše muzeje i galerije, dok sedite zavaljeni u svojoj fotelji.

Pexels
Pexels

Za ljubitelje „ulične" umetnosti Google je omogućio ultra zanimljive ture kroz koje možete pogledati neke od najzanimljivijih grafita na svetu, dok će oni koji uživaju u prirodnom okruženju moći da obiđu brojne prirodne rezervate i prelepe akvarijume


Takođe, ukoliko ste ikada želeli da odete u Diznilend, to možete učiniti potpuno besplatno!

Zabavite se, učite i virtuelno otputujte!

Izvori: Wannabe Magazine, Google Arts & Culture, Interesting engineering