Zanimljivosti o nastanku Ginisove knjige rekorda
Pixabay

Ne postoji čovek koji nije čuo za Ginisovu knjigu rekorda i koji nije pročitao makar jedan tekst o nekom zanimljivom rekordu. Ova knjiga nam pruža mnoštvo interesantnih podataka kao što su npr. koja zemlja ima najmanji broj stanovnika, ko je najniži čovek na svetu, koja je životinja sa najoštrijim zubima itd.


Sve je to počelo 4. maja 1951. godine jednim običnim događajem.

Tadašnji direktor pivare „Ginis“, Ser Hju Biver, boravio je u Irskoj u poseti rođacima. Nakon lova sa društvom je otišao u kafanu. Razgovor se vrlo brzo pretvorio u raspravu, a tema je bila ptica, tj. koja je najbrža lovna ptica u Evropi, tetreb ili fazan. Naravno svi su samo nagađali, jer niko sa sigurnošću nije mogao da kaže šta je prava istina.


Kada se vratio u dom svojih rođaka, Ser Biver počeo je da istražuje veliku biblioteku ne bi li na taj način došao do odgovora. Međutim shvatio  je da nije moguće ustanoviti koja je najbrža lovna ptica u Evropi, fazan ili tetreb. Uočio je i još jednu veoma bitnu stvar, a to je da će ovakvih rasprava širom Irske, Škotske i Engleske biti skoro svake večeri, a da pri tom ne postoji ni jedan dokaz koji bi takvu raspravu mogao da okonča. Rešio je da napiše knjigu koja će upravo obuhvatati takve teme i verovao je da će biti jako popularna.


Ser Biver, 12. septembra 1951. godine zapošljava Norisa i Rosa Mekvertera, blizance, kako bi mu njihova londonska agencija za utvrđivanje činjenica pomogla. Nedugo zatim otvoren je biro u Londonu koji je započeo rad na prvom izdanju od 198 stranica, a prvi primerak su povezali 27. avgusta 1955. godine. Prvu Ginisovu knjigu rekorda 1955. godine objavila je pivarska firma „Ginis“, na čijem čelu se nalazio Ser Biver i iste godine našla se na prvom mestu liste bestselera i na toj poziciji je ostala sve do sada, osim 1957. godine i 1959. godine kada nova izdanja nisu štampana.

Pixabay
Pixabay

Knjiga koja poseduje takve činjenice koje nas nekada ostave bez teksta i sama je nastala na jedan neobičan i zanimljiv način i u potpunosti opravdala status najprodavanije knjige.IZVOR: Lola