„Zasadi drvo“ - najveća akcija sadnje u Srbiji
Pixabay

„Poseban doprinos ovom projektu daju volonteri koji su pokazali da su pravi čuvari prirode“, kažu iz organizacije. Građani su sadili na brojnim lokacijama podstaknuti željom za promenom i opštim dobrom. Zahvaljujući njima projekat „Zasadi drvo“ dobio je ogromnu podršku koja je svakim danom sve veća. Zato su organizatori odlučili da najposvećenijima među njima pruže priliku da postanu ambasadori najveće akcije sadnje. Biti ambasador znači biti promoter očuvanja prirode i okoline, postavljati informacije i fotografije na društvene mreže, probuditi ekološku svest kod ljudi i pozivati ih da se pridruže akciji. Odabrano je 10 ambasadora koji su ispunili određene uslove koji se nalaze na stranici zasadidrvo.rs. 

„Zasadi drvo“ je akcija pošumljavanja Srbije. Otpočeta je u oktobru prošle, a nastavila se ove godine u januaru. Organizatori pozivaju sve da učestvuju u akciji, provedu jedan dan u prirodi i doprinesu njenom očuvanju, poboljšanju vazduha koji dišemo, vode koju pijemo i zemlje koja nam daje hranu. Učesnici se prijavljuju putem Newsletter-a tako što odaberu jednu od mnogih ponuđenih lokacija na kojoj bi voleli da deluju i kliknu polje „Dolazim“, nakon čega dobiju informaciju o datumu sadnje. 

Organizatori kažu da stari uglavnom pričaju kako su se u ovim akcijama sklapala prijateljstva i brakovi, a da je i dan-danas upoznavanje, druženje i timski rad karakteristika ovih akcija.

Akciju "Zasadi drvo" pokrenuli su Adria Media Group i kompanija dm drogerie markt sa institucionalnim partnerima: Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava šume, JP "Srbijašume", JP "Vojvodinašume", Pokretom gorana Srbije, Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom "Jevremovac", Šumarskim fakultetom u Beogradu i Šumarskom školom Kraljevo.


Izvori:

  1. National Geographic Srbija
  2. "Zasadi drvo"