Zašto su dani na Zemlji sve duži?

FOTO: Pixabay

Jednom rečju, odgovor je Mesec. Objašnjenje? U nastavku.

Kako vreme prolazi, dani na Zemlji postaju sve duži, ali ako ste od onih koji bi voleli da dan traje nekoliko sati duže, verovatno ćete se razočarati. Zapravo, govorimo o jedva nekoliko milisekundi, tačnije 1,8 milisekundi. Nažalost, da biste dobili minut više u toku dana moraćete da sačekate 3,3 miliona godina.

U jednoj studiji objavljenoj u decembru u specijalizovanom časopisu Proceeding of the Royal Society, astronomi su utvrdili da su dani u starom Vavilonu bili kraći, a sve to zahvaljujući, između ostalog, uticaju Meseca na Zemlju.

Lesli Morison, koordinatorka istraživanja i penzionisani astronom Kraljevskog opservatorijuma u Griniču, u Ujedinjenom Kraljevstvu, istražila je sa svojim timom gravitacione teorije o obrtanju Zemlje oko Sunca i Meseca oko Zemlje. Stručnjaci su zapazili da su u prošlosti Vavilonci, Grci, Kinezi, Arapi i srednjovekovni Evropljani posmatrali pomračenja Sunca i Meseca u trenucima i na mestima koja se ne podudaraju sa današnjim.

1_New_Picture.png

FOTO: Kurir

„Veliki sudar“

Kako izjavljuju stručnjaci, „očigledno je da je obrtanje Zemlje variralo od 720. godine pre Hrista, kada su prethodne civilizacije počele da zapažaju pomračenja“. Među faktorima koji utiču na rotaciju Zemlje jeste efekat kočenja Meseca.

U skladu sa teorijom velikog sudara, najprihvatljivijom teorijom o postanku Meseca, jedno nebesko telo sudarilo se sa Zemljom kada je ona još bila mlada (pre 4 milijarde godina) i izbacilo materijal od kojeg je danas stvoren Mesec. To je, osim toga, učinilo da se naša planeta umesto za 6h, okreće za 24h.

Međutim, prema Morisonovom istraživanju, gravitacioni nagib Zemlje i Meseca, dok jedno od njih trpi gravitaciju ovog drugog, i elektromagnetne sile čine da se obrtanje usporava. Zbog toga, atomski satovi moraju redovno da se šteluju kako bi se održao sklad sa obrtanjem Zemlje.

2_New_Picture.png

FOTO: Tragom zvezda

Prošle godine, iako 2016. godina nije delovala dovoljno dugačko, godina 2017. je morala da sačeka čitav jedan sekund. Tako da nema govora o tome kako nemate jasnih ciljeva za ovu godinu jer vam Zemlja i Mesec poklanjaju 1000 milisekundi više.


IZVOR: BBC