Zašto su izumrli Asteci?
Pixabay

Asteci su indijanski narod, odnosno savez tri plemena. Bili su nastanjeni na jugu Meksika, i odlikovala ih je naprednost, koja se ogledala u tome što su im deca išla u školu, imali su svoje pismo,  cenili su sport i umetnost, razvijenu socijalnu strukturu, ali sa druge strane i primitivne kanibalističke obrede.

   

Sredinom XVI veka, među Astecima se pojavila bolest koja je izazivala groznicu, glavobolju i krvarenja.  Kada bi se čovek razboleo od te bolesti, ostajao bi u životu još samo tri dana. Procenjuje se da je nestalo 80 procenata ovog naroda od 15 miliona stanovnika. Ova epidemija je težak oblik kuge, i nosi naziv kokolici.

Pixabay
Pixabay

Naučnici do sada vode rasprave šta je razlog ovakve epidemije. Do sada je utvrđeno da nisu uzroci male i velike boginje ili imunološke zaraze. A šta jeste - dugo vremena je bila misterija. Ali, zahvaljujući DNK sa zuba, pretpostavlja se da je najverovatnije uzrok bolesti bakterija salmonele, koja izaziva tifus.

   

Ova bolest se u oblasti Meksika pojavila po dolasku Evropljana. Nije slučajno što je, dva veka ranije,  zapadom Evrope harala bolest zvana Crna smrt, sa potpuno istim simptomima. Broj žrtava je iznosio oko 25 miliona, što je približno polovini tadašnje populacije na Zemlji!

   

Dve godine pre ove opake epidemije, Asteci, sa još nerazvijenim imunim sistemom na bolesti koje dolaze sa evropskog tla, nisu bili otporni na male boginje, koje su dobili od Španaca. Na teritoriji Meksika i dela Gvatemale, od njih je stradalo između pet i osam miliona stanovnika. Dve godine kasnije, nova epidemija je odnela više od polovine populacije.  Lekari tog doba su još utvrdili da se simptomi ove bolesti ne poklapaju sa simptomima malarije i boginja.


Pixabay
Pixabay

Jedan francuski istoričar u svom zapisu navodi da su u gradovima postojale ogromne rupe, koje su iskopavane s namerom sahranjivanja preminulih. On navodi da su u jame tela ubacivana od jutra do mraka, i da je to sve što su ljudi tih dana radili. Ovi zapanjujući podaci samo još bolje oslikavaju stradanja jedne od najnaprednijih civilizacija svog vremena.Izvor: National geographic