Zašto volim Kragujevac?

FOTO: John Wolfrik - Zgrada grada Kragujevca

Stara izreka „(nešto) ide oko mene kao kiša oko Kragujevca“ u stvarnosti nije baš verodostojna. Zaista, kiša ga ne zaobilazi.

Kragujevac je grad koji se nalazi u središtu Srbije, tačnije u središtu Šumadije, pa je često nazivan „srcem Šumadije“. Po veličini gradova, zauzima četvrto mesto; pre njega su Beograd, Novi Sad i Niš. Navešću vam nekoliko razloga koji opisuju po čemu je moj rodni grad tako poseban i zašto ga volim...

1. Zato što je prvi u svemu. Prva gimnazija, teatar, sud, ustav, novine sa teritorije Srbije, muzej, biblioteka, zanatlijska škola, Topolivnica i u mnogo čemu drugom je upravo ovaj grad prvi.

2. Zato što, uprkos činjenici da u Srbiji vlada ekspanzija turbo-folkera, Kragujevac se i dalje naziva „gradom Rock 'n' Roll-a“ i odiše tim sloganom, što se može i osetiti.

3. Zato što su Kragujevčani dobri domaćini. Kada stranci i ljudi iz drugih gradova dođu u naš grad, budu obasuti takvom pažnjom i gostoprimljivošću, da imaju utisak kao da su deo naše porodice.

4. Zato što poseduje raznolika mesta za izlazak: za svakog i svaku vrstu muzike ponešto.

5. Zato što ima Šumarice. Čuvenu izreku „dosta su svetu jedne Šumarice“ ubrzo shvate oni koji ga posete, čuju priču o tom mestu i saosećaju se sa njom.

Jovan_Miljkovi_V3_04_2015.jpg

FOTO: John Wolfrik - Spomenik V/3 u Šumaricama

6. Zato što ima Arsenal fest, sa kojeg posetioci odlaze puni pozitivnih utisaka i rado mu se vraćaju.

7. Zato što je bogat talentovanim ljudima, koji za sobom nižu uspehe i koji će sutra, zasigurno, biti nekome uzor. Neki od poznatih Kragujevčana su: Bora Dugić, Dobrica Erić, Radoje Domanović, Jovan Ristić, Radomir Putnik, Dragoslav Srejović, Gorica Popović, Ljiljana Lašić, Mirko Babić, Ljubomir Ljuba Tadić, Milovan Ilić Minimaks, Dragomir Bojanić – Gidra, Miroslav Mija Aleksić, Predrag Cune Gojković, Jelena Tomašević, Marija Šerifović, Nikola Rakočević, Nevena Ristić i mnogi drugi...

8. Zato što većinu amaterskih predstava, izložbi i koncerata, doživljavate kao da su ih profesionalci izvodili.

9. Zato što pruža mladima mnoge mogućnosti za sticanje neformalnog obrazovanja. Na njima je samo da se uključe.

10. Zato što neguje tradiciju i kuluru.

11. Zato što ima lepu infrastrukturu, pogodnu za snimanje filmova, serija, emisija i muzičkih spotova.

Naravno, ovo su isključivo lični razlozi zbog kojih volim Kragujevac, ali ne sumnjam da bi se mnogi Kragujevčani složili sa mnom. Ostali, dođite nam u posetu da proverite da li je zaista ovako.