Zavirite u manje poznate kutke Beograda

FOTO: Flickr

Priredila: Sanja Savić

Topčiderski park

Ovaj park proglašen je spomenikom prirode 2015. godine. Kada vam dosadi gradska vreva, možete odmoriti misli na nekoliko sati na ovom mestu. Zeleniš i istorijske znamenitosti poput konaka Kneza Miloša i topčiderske crkve, nateraće vas da se osećate kao da ste kilometrima daleko od Beograda.

Topcider_03_2017.jpg

FOTO: Wikimedia Commons

Gospodar Jevremova ulica

Ova beogradska ulica čuva mnoge istorijske znamenitosti. U njoj se nalazi Muzej Vuka Stefanovića Karadžića, zaduženog za reformu srpskog jezika i Dositeja Obradovića, prvog srpskog prosvetitelja. U istoj ulici nalazi se i Muzej pozorišne umetnosti, nacionalno kulturno dobro koje čuva predmete pozorišnih činova. Nedaleko odatle nalazi se i Bajrakli džamija sagrađena još u 16. veku. Vekovima je opstala kao muslimanska bogomolja u srpskoj prestonici.

Muzej_Vuka_i_Dositeja_03_2017.jpg

FOTO: Politika

Česma Mehmed paše Sokolovića

Kad već budete šetali Kalemegdanom, obratite pažnju na česmu koja se nalazi na tvrđavi. Njenu gradnju je inicirao Mehmed paša Sokolović, vezir Osmanskog carstva, poznat i iz romana Na Drini ćuprija. Česma je pretrpela značajne izmene, ali njena osnova verno oslikava duh prošlog vremena.

Cesma_Mehmed_pase_03_2017.jpg

FOTO: Beogradska tvrđava

Muzej Kralja Petra I

Ovaj muzej je spomenik kulture u znak sećanja na kralja Petra I Karađorđevića, koji se po povratku iz Prvog svetskog rata uselio u kuću koja je tada pripadala jednom trgovcu. Posle kraljeve smrti, kuća je pretvorena u muzej. Nalazi se na Savskom vencu.

Muzej_kralja_Petra_03_2017.jpg

FOTO: Wikimedia Commons

Voždovačka crkva

Reč je o Crkvi svetog cara Konstantina i carice Jelene. Hram je sagrađen početkom 20. veka. U njemu se sada nalaze i brojni predmeti i crkvene knjige značajne vrednosti. Nalazi se u Ulici Jove Ilića na Voždovcu.

Crkva_03_2017.jpg

FOTO: SPC blog

Izvor: Beograd.in


Pročitajte i:

10 knjiga koje su promenile svet
Život u 5 najboljih zemalja za emigraciju
Najmaštovitiji studentski domovi širom sveta