Znate li gde se nalazi spomenik jajnoj ćeliji?

FOTO: Wikipedia

Kuršumlijska banja se nalazi 11km jugozapadno od Kuršumlije, na 442 metra nadmorske visine. Status banje stekla je 1922. godine za vreme vladavine Aleksandra Karađorđevća. Poznata je po tome što ima više vrsta lekovitih voda. Ovo je jedna od banja sa najumerenijom klimom u Srbiji. Nekada je bila popularni rekreativni centar. U njoj, pored lekovitih voda, prirodno bogatstvo čine i guste šume.

Spomenik jajnoj ćeliji je jedini ove vrste u svetu i posvećen je začeću novog života, jer je banja ranije uglavnom služila lečenju steriliteta i pomagala nerotkinjama da zatrudne.

Poznata je po lekovitim termalnim vodama temperature 14 - 63°C, kao i po lekovitom blatu. Kuršumlijska banja je i svojevrsna vazdušna banja i pomaže u izlečenju širokog spektra bolesti. Poseban značaj ovoga mesta, ipak, leži u lečenju steriliteta kod žena i raznih ginekoloških problema, ali i bolesti lokomotornog sistema, neuroloških bolesti i bolesti metabolizma.

U Kuršumlijskoj banji, primećen je pad stanovništva u poslednjih par godina, kao i u većini domaćinstava u južnoj Srbiji. Uglavnom je naseljena Srbima. Ljudi privučeni bogatstvom koje ova banja poseduje, dolaze rado na lečenje iz svih drugih krajeva Srbije.

Ipak, danas je ova banja pusta, što se dogodilo jedino tokom turske kupacije Srbije.

Žitelji okolnih sela i oni koji žive u njenoj blizini veruju da još ima nade da se vrati u funkciju. Objekti kao i fasade još su u dobrom stanju, i mogu se uz malo ulaganja renovirati i opet koristiti. Za one posetioce koje zanima i ova informacija, ona ima oko 240 ležajeva, i 250 mesta u restoranu.

Posmatračica, i sama reč kaže, posmatra svet. Ona je osoba koja se uvek vodi rečenicom verba volant, scripta manent - reči lete, ono što je napisano ostaje, ona je uvek tu sa Vama da podeli makar neko novo iskustvo koje je stekla do sada i svoje poglede na svet.

IZVOR: Telegraf