Zombiji iz Požege petkom na Netfliksu

FOTO: Pixabay


UPOZORENJE: U sledećem tekstu ima spojlera ako niste gledali seriju „Šta se jede u Santa Klariti?“ (Santa Clarita Diet).

„Šta se jede u Santa Klariti?“ prati dva agenta za nekretnine, Džoela (Timoti Olifant) i Šejlu (Dru Barimor). Nakon što pokazivanje nekretnine krene po zlu, Šejla završi mrtva pre nego što će se misteriozno vratiti u život, izgledajući gore nego ikad. Dok se Šejla i Džoel nespretno privikavaju na život zombija, serija se nakon deset epizoda završava uz dosta neodgovorenih pitanja o Šejlinoj misterioznoj bolesti. I dalje ne znamo kako se zarazila!

Insajder je odgledao prvu sezonu i zabeležio sve što smo naučili o zombijima u seriji „Šta se jede u Santa Klariti?“.

Pokretačka snaga nemrtvih je njihov Id

Ovo je prva stvar koju spoznajemo u prvoj sezoni nakon što Šejla saznaje da se vratila iz mrtvih. Pametni komšija tinejdžer Erik objašnjava da nemrtve pokreću njihove želje. „Ono što zaista znamo o oživelima je da ih u potpunosti pokreće Id“, objašnjava njima i njihovoj kćerki. „Oni žele ono što žele“, dodao je.

Nemrtvi imaju dosta viška enegrije

Kao što Šejla pominje u prvoj epizodi, to što je zombi je poboljšalo seksualni život njenog muža i nje. Njen libido je prilično aktivan sve vreme, naročito posle jela. Takođe zaključuje da joj je potrebno jako malo sna - samo oko dva sata dnevno.

Ne zna se šta je uzrokovalo virus

U poslednjoj epizodi prve sezone doktor Volf (Porša de Rosi) daje nekoliko mogućih uzroka, kao što je mutacija virusa besnila ili povratak drevne kuge, ali to su samo nagađanja. Erik navodi u prvoj sezoni da većina novih virusa dolazi od životinja poput majmuna ili slepih miševa.

Virus se navodno razvio u Srbiji

Kada Džoel pokušava da otkrije prevod dve slike koje je pronašao, a koje navodno govore o bolesti njegove žene, saznaje da njeni simptomi odražavaju drevnu kugu koja se pojavila u Srbiji. Baba direktora škole Džoelove ćerke, Novaka, prevodi dve slike koje je on pronašao. Prva znači čovek jede čoveka kako bi živeo, a druga, koja prikazuje čoveka koji povraća, znači bez leka, čovek će umreti.

Novakova baba objašnjava Džoelu da slike prikazuju priču koju je slušala kao dete, o selu u Srbiji u kojem su se svi pretvorili u čudovišta. U seriji, baba selo naziva Požega. Međutim, kada gledate seriju sa uključenim titlovima, Netfliks prevodi selo kao Pozica. Ako vam nešto znači, postoji Požega i Božica u Srbiji. Prema Novakovoj babi, ovo je bila priča kojom se plaše deca.

Kada se Džoel trudi da sazna više o mogućem leku, Novakova baba kaže da nije sigurna da lek postoji. Kaže mu da su slike koje je pronašao iz stare, retke knjige u kojoj navodno postoji lek.

30362312560_9c2999f520.jpg

FOTO: patrickmai875 Halloween via photopin (license)

Ishrana nemrtvih se sastoji od sirovog mesa i ljudskog mesa

Kada Šejla otkriva da je nemrtva, bilo joj je dovoljno da jede sirovo meso direktno iz zamrzivača. Ali to se promenilo kada je uzela zalogaj svog bivšeg saradnika Gerija (Nejtan Filion). Od tog trenutka, potrebno joj je sveže ljudsko meso. Ne znamo zasigurno koliko dugo Šejla može da izdrži bez hrane. U prvim epizodama, kaže svom mužu da nije jela dva dana, a tek nakon toga oni pronađu nekoga u koga će zariti zube.

Nemrtvi ne mogu da se povrede i ne osećaju bol

Vidimo kako je Šejla probodena nekoliko puta u prvoj sezoni, različitim predmetima, od noža do tanjira, ali joj oni ne izazovu nikakvu štetu. Ne krvari niti ima vidljive rane od zadobijenih povreda.

Zaraženi mogu da prenesu zarazu

U petoj epizodi, Šejla i Džoel moraju da ubiju dilera droge i ubicu Lokija Hejsa jer ih je ucenio njihov komšija zamenik šerifa Den, nakon što je saznao da su ubili svog kolegu, agenta za nekretnine. Iako se trude da razrade plan, Šejla i Džoel nisu metodičke ubice poput Dekstera, koji može da se tiho reši tela. Nakon nespretnog obračuna, Loki im iskliza i Šejla i Džoel ga izgube iz vida. Iako je pobegao, Šejla misli da ga je ujela.

„Možda sam ga ujela“, kaže Džoelu. „Ali ako sam ga ujela, da li će postati kao ja? Ne znamo kako se ovo širi. Ja nikada nisam bila ujedena“. Na kraju, ubeđuje sebe da ga nije ujela, govoreći: „Nisam osetila ukus krvi“. Do kraja epizode saznajemo da to nije tačno. Loki je viđen u hotelskoj sobi prekriven odvratnom žutom povraćkom, kao što je bio slučaj sa Šejlom u prvoj epizodi. Loki je viđen da se budi iz mrtvih, što znači da virus može da se prenosi na druge ljude.

Koža nemrtvih počinje da truli

Ili makar otpada, kako se čini. Na kraju sedme epizode, Šejla otkriva, dok se kupa, da joj je otpao prst. Zatim pokušava da ga zakači, koristeći lepak i iglu i konac, dok ga na kraju ne ošteti u potpunosti čekićem i ekserom.

Na kraju podivljaju

Ispostavlja se da Šejla ne može da bude pitomi zombi zauvek. U poslednjoj epizodi, doktor Volf upozorava Šejlu i Džoela da vode računa o neisprovociranoj agresiji. Ubrzo, Šejla počinje da daje znake divljaštva kada zamalo odgrize prste svom mužu u spavaćoj sobi. Doktor Volf kaže Šejli da je moguće da ulazi u „novu, divlju fazu“ virusa. Kada Šejla pita kada će u potpunosti izgubiti kontrolu, doktor Volf kaže da nije sigurna, ali da virus napreduje. Zbog ovih vesti Šejla na kraju okuje sebe u lance u podrumu, daleko od svih.

Zombije možete ubiti

Znamo da Šejla ne može da se povredi; međutim, kada Džoel i ona krenu u potragu za Lokijem koji je postao zombi, okončaju mu život tako što ga probodu kroz glavu. Kao u seriji „Okružen mrtvima“, potrebno je da nemrtvog probodeš kroz glavu.

Postoji neka vrsta leka

Doktor Volf im daje nadu kada počinje da pravi lek za Šejlu, iz kopije knjige stare nekoliko stotina godina sa receptima srpskih lekova. Lek se pokazao efektnim na pacovima, ali ga nikada nije testirala na ljudima. Nažalost, lek verovatno neće oživeti nemrtve. Kada Šejla pita koliko je potrebno leku da je izleči, doktor Volf joj saosećajno kaže da nikada neće ozdraviti. „To nije lek. Mrtva si, i ostaćeš takva“, ona kaže. „Sve što možemo da uradimo je da sprečimo pogoršanje kako bi ostala kao što si sada“.

Nije najjasnije šta će lek tačno uraditi i da li će delovati. Moguće je da će izlečiti Šejlu od virusa a zatim je ubiti. Doktor Volf takođe kaže da je lek bio delotvoran na pacovima, pre nego što su u potpunosti podivljali, a Šejla je na ivici da podivlja. Međutim, kada Džoela uhapsi policija, doktor Volf ostavlja porodici sredstva i recept za lek. Moraćemo da sačekamo drugu sezonu kako bismo saznali da li lek deluje – i da li će ga uopšte napraviti kako treba.


IZVOR: Insider