Ovo su utisci sa Freelance fest-a!
Saša Džambić (Srbija Danas) - Organizatori Freelance fest-a

Trodnevnom događaju prisustvovalo je preko 500 učesnika. Učesnici su prvog dana čuli priče uspešnih i iskusnih frilensera kroz predavanja, intervjue i panel diskusiju. Drugog i trećeg dana su se, proz radionice, praktično upoznali sa frilensingom, a nakon Festa će svi zainteresovani moći da nastave obuku kroz individualni mentorski rad - informacije o tome stižu uskoro!

Pomoćnica ministra za omladinu, Snežana Klašnja, je svečano otvorila ovogodišnji Freelance fest. Kako prenosi sajt Ministarstva omladine i sporta, Klašnja je izjavila: „Ovaj projekat doprinosi povezivanju akademske zajednice sa poslovnim sektorom, sa krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti. Današnje obrazovanje i sferu zapošljavanja odlikuje velika pokretljivost, te mladim osobama, da bi bile konkurentnije na tržištu rada, nije dovoljno da poseduju samo diplomu, nego se očekuje da vladaju i nizom drugih, transverzalnih veština“. Kako kaže, reč je o veštinama koje se stiču tokom čitavog života: preko škole, fakulteta, kroz formalno, neformalno, informalno obrazovanje, kroz društvene i profesionalne aktivnosti.

unnamed_3.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas - Snežana Klašnja, pomoćnica ministra za omladinu

„Tokom poslednje tri godine, Ministarstvo omladine i sporta u fokus svog rada stavlja unapređenje uslova za zapošljivost mladih, te kroz projekte koje finansijski podržava, nastoji da mladima omogući da prođu odgovarajuće obuke, programe stručne i radne prakse, a da to dalje vodi ka njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju. Kroz projekte koje smo finansirali u ovom periodu, obučeno je preko 10.500 mladih, skoro 1500 mladih je prošlo programe stručne i radne prakse, a zaposleno/samozaposleno je preko 800 mladih“, istakla je Snežana Klašnja.

Ana Ranitović, izvršna direktorka iSerbie i organizatorka Freelance fest-a, vrlo je zadovoljna zainteresovanošću učesnika da prisustvuju ovom događaju. Kaže da je pristizalo toliko prijava, da su u jednom momentu morali da prestanu da ih prihvataju.

Budući da je iSerbia zvanično postala ambasador Evropske nedelje frilensinga, Ana kaže da će u oktobru, u sklopu te nedelje ponovo organizovati festival.

unnamed_4.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas - Ana Ranitović, organizatorka Freelance fest-a

„Kao što smo mogli da čujemo od mnogih govornika, veoma je važno da mladi ljudi uzmu stvar u svoje ruke i da preuzmu aktivnu ulogu u razvoju svoje karijere, a ne da čekaju da im se posao desi ili da im se uspeh desi. Frilensing je jedan od načina“, naglašava Ana za portal iSerbia.

Marketing konsultant i koordiantor projekata, Miloš Belčević, je za iSerbia objasnio da su se tokom panela, dotakli bitnih tema i pitanja u vezi sa frilenserima i takvim stilom rada i života.

„Svako od učesnika je doprineo temi sopstvenim iskustvom iz prve ruke, a posećenost kako panela, tako i čitavog festivala, je još jedan pokazatelj da se mladi interesuju za ovu temu, da žele da se informišu i da upravo ovakav način rada može biti još popularniji u budućnosti, što pokazuju trendovi i u svetu, i kod nas“, izjavio je Miloš i dodao da mu je drago što je bio deo ovako sjajne priče i da su svi utisci zaista pozitivni. „Nadam se da će biti još ovakvih dešavanja, jer očigledno ima interesovanja i prostora“, rekao je.

Marko Ilić, devetnaestogodišnji dizajner, pokretač Technest organizacije koja okuplja IT zajednicu u Čačku i jedan od predavača Festa, je za iSerbia istakao da nekada zavisi od kvaliteta individue da li će biti uspešan frilenser.

„Ako posedujete takva znanja i veštine da možete da ponudite bolji kvalitet, mislim da možete mnogo više da zaradite tako što ćete raditi frilens i sami sebi pronalaziti klijente. Ali, ako ste mladi dizajner, smatram da će bolji predlog biti da uđete prvo u neku agenciju da biste stekli iskustvo, znanje, a tu ćete svakako imati fiksnu platu“, savetuje Ilić.

On priznaje da lično nije imao agencijsko iskustvo, ali da to uopšte ne gleda kao manu, već, sa jedne strane, kao prednost. Kako kaže, stekao je disciplinu, te mu taj način zarade veoma odgovora. Takođe, više mu odgovara to što može sâm da bira klijente sa kojima će raditi i što može da postigne da, pored toga, radi i svoje projekte.

„Za nekoga je, na primer, mana frilensinga to što mora sâm da traži klijenta. Ja to ne smatram manom, jer mi pruža neku slobodu. Ja ne gledam samo najskuplje projekte, ne gledam samo od kog projekta ću najviše zaraditi, već gledam u kom prijektu ću najviše uživati“, zaključuje Ilić.

unnamed_17.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas - Jelena Radovanović, trener frilensera o veb pisanju

Interesovalo nas je mišljenje učesnika o ovogodišnjem Festu, šta su naučili i koliko im je Fest pomogao u novim saznanjima, pa smo tom prilikom pitali Marka Marića i Nevenu Hever da podele utiske sa nama.

Dizajner i jedan od učesnika Festa, Mario Marić je za portal iSerbia izjavio: „S obzirom na to da već neko vreme pokušavam da nađem posao preko interneta, prošao sam izvestan broj klijenata i poslova i mogu reći da je ovo što su predavači izneli ovde, manje-više tačno, jer sam i sâm došao do istih saznanja. Međutim, jako dobra stvar je upravljanje vremenom, jer je vreme možda i najvažniji resurs u kome svi treba da budemo bolji“.

On je istakao da, iako je dosta toga prošao kroz praksu, da je, ipak, izvukao nešto korisno iz cele priče, što će mu svakako značiti u budućnosti.

„Drago mi je što učestvujem na ovakvom projektu. Svaki od predavača je za mene bio podstrek i inspiracija. Toplo bih preporučila svima koji nisu prisustvovali ove godine, da se obavezno priključe sledeći put. Zaista ima mnogo toga da se nauči. Možda će se neko pokrenuti, možda neće, ali u svakom slučaju, u meni je probudio pozitivna osećanja i neku nadu da će bar meni, u životu, biti bolje, a nadam se i svima ostalima“, istakla je Nevena Hever, arhitektica i učesnica.

Svakako, ovaj projekat ne bismo mogli da realizujemo bez podrške naših partnera. Zahvaljujemo se portalu Srbija Danas, Domu Omladine Beograd, magazinu Original, Omladinskim novinama, Red Bull-u i Ministarstvu omladine i sporta na pokroviteljstvu projekta.

unnamed_14.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas - Učesnici panela (s leva na desno): Strahinja Vukoičić, Marko Krajnović i Miloš Belčević

unnamed_5.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas - Ana Ranitović i Miloš Jovanović, suosnivači iSerbie

unnamed_11.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas

unnamed_8.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas - Jelena Radovanović, trener frilensera o veb pisanju

unnamed_2.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas - Tijana Marković, konferansije

unnamed_15.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas - Petar Vasić, vlasnik agencije Vasić Media d.o.o.

unnamed_9.jpg

Foto: Saša Džambić, Srbija Danas