18 činjenica o Vivijen Li koje niste znali

FOTO: Mentalfloss

Prevela: Marija Jovanović

1. Oduvek je znala da će biti glumica

Sa svoje tri godine, Vivijan Meri Hartli je recitovala „Little Bo Peep“ za pozorišnu grupu svoje majke, i to ju je odmah obuzelo. Njena prijateljica Morin O’ Salivan – koja je igrala Džejn u Tarzanovim filmovima sa Džonijem Vajsmilerom – rekla je za svoju drugaricu iz detinjstva: „Vivijen je oduvek želela da postane glumica. Uvek je bila usmerena samo ka tome. Jedina je u odeljenju igrala balet, na primer. Igrala je sama, jedina! Mislila sam da je to veoma hrabro od nje“.

2. Imala je odličnu moć pamćenja!

Kada je Li bila mala, njena majka je igrala sa njom igricu iz Radjard Kiplingove novele „Kim“ kako bi joj razvila memoriju. Ona bi postavila predmete na poslužavnik, pustila Li da ih prouči i zapamti položaje, a onda bi sklonila sve sa poslužavnika, kako bi dete ponovo od datih predmeta napravilo isti prizor. Kao odrasla, Li je posedovala približno-fotografsko pamćenje. Znala je sav svoj tekst nakon samo jednog ili dva čitanja.

output_6cz6ud.gif

3. Jedva je izbegla da je ne zovu Ejpril Morn

Kada je imala 19 godina, Li se udala za bogatog advokata Lija Holmana. Njena nova uloga supruge nije je nimalo odvratila od glume, čak ni kada je zatrudnela sa svojom ćerkom Suzan. Njen agent je želeo da Li odabere scensko ime, stoga joj je dao nekoliko predloga, uključujući i „Ejpril Morn“. Umesto toga, ona se odlučila za Li, po imenu svog muža, i promenila svoje ime iz Vivijan u ženstvenije Vivijen.

4. Njen prvi film bio je „Stvari se popravljaju“

Godine 1935, Li je glumila kao statistkinja u filmu „Stvari se popravljuju“ (Things are Looking Up), gde je izgovorila samo jednu rečenicu.

5. Otpočela je vrlo strastvenu aferu sa Lorensom Olivijeom

Vivijen je te 1936. godine videla Olivijea kako igra u predstavi i došapnula prijateljici pored sebe: „Ovo je čovek za kog ću se udati“. Njena prijateljica joj je istakla da je ona već udata – a i on je bio oženjen. To nije zaustavilo Vivijen da ga poseti u šminkernici, gde ga je poljubila u vrat, dok je odlazila. Igrali su zajedno u „Požar nad Engleskom“ (Fire over England), kada je i otpočela njihova duga i krivicom vođena afera. Konačno, 1940. godine razveli su se od svojih supružnika i venčali.

6. Odbila je sporednu ulogu u „Orkanskim visovima“

Kada je Olivijeu pripala čast da igra Hetklifa u „Orkanskim visovima“, Li se zalagala da igra uz njega Keti. Međutim, režiser Vilijam Vajli joj je ponudio sporednu ulogu Isabele. Li, koja se možda već bila pripremala za Skarlet O' Haru, rekla je: „Ja ću igrati Keti ili neću igrati uopšte“! Vajler je mislio da je luda i rekao: „Za prvi put (u Holivudu), nećeš moći da dobiješ ništa bolje osim Isabele. Doneo sam ovu nepobojnu procenu. Ona me je zasigurno razuverila“.

7. Snimanje filma „Prohujalo s vihorom“ je bilo iscrpljujuće

Slavno, Vivijen je dobila ulogu Skarlet O' Hare, nadglumivši više stotina glumica, među kojima su bile i veoma čuvene Beti Dejvis, Džoan Kraford, Katarin Hepbern, Poulet Godart.

Tokom snimanja, Li je radila 16 sati dnevno, šest dana u nedelji, 125 dana. Kemi Konlon, koji je igrao Bonija Blua Batlera, rekao je: „Imam njene fotografije, koje sam napravio na snimanju. Ona je iscrpljena. Ona je iscrpljena. Bila je u skoro svakoj sceni“. Da bi se izborila sa stresom, Li je pušila zaredom četiri paklice cigareta dnevno!

Inače, Li je bila plaćena 25 hiljada dolara za ulogu u „Prohujalo s vihorom“, dok je Klark Gejbel, koji je radio 71 dan, dobio 125 hiljada dolara.

8. Zasluženo, Li je osvojila Oskara za svoj rad


Ona je ponela sa sobom trofej za Najbolju žensku glumicu 1939. godine.

9. Uprkos svom uspehu, bila je odbijena za ulogu u filmu Rebeka

Kada je Olivijeu dodeljena uloga u Hičkokovom filmu „Rebeka“, Li je svoje srce rezervisala za ulogu gospođe de Vinter. Međutim, niko, čak ni Olivije, nije mislio da je ona pogodna za takvu ličnost, koja bi trebalo da bude plašljiva i slaba. Li je bila suviše vatrena i samouverena, tako da je uloga pripala Džoan Fontein.

10. Pad tokom snimanja, uzrokovao je pobačaj – i slom

Tokom snimanja „Cezara i Kleopatre“, Li je otkrila da nosi Olivijeovo dete. Jednog dana, dok je snimala scenu u kojoj je trebalo da potrči po klizavom podu, okliznula se i pala, što je izazvalo pobačaj. Neki veruju da ju je ova trauma dovela do nervnog sloma. Li je upala u duboku depresiju i počela se buniti bez ikakvog razloga, ili bi bila hiperaktivna, ostajući budna cele noći. Pokazivala je znake onoga što će kasnije potvrditi dijagozu bipolarnog poremećaja.

11. Osvojila je drugog Oskara za ulogu lepotice

Godine 1949, Li je igrala u londonskoj produkciji nove predstave Tenesija Vilijamsa „Tramvaj zvani želja“, ulogu Blanš Duboe, izbledele lepotice na ivici psihoze. Olivije je režirao predstavu. Ubrzo nakon toga, Li je angažovana da igra i u filmskoj verziji zajedno sa Marlonom Brandom. Ova uloga donela joj je drugog Oskara.

12. Li je verovala da ju je igranje Blanše „gurnulo“ u mentalnu bolest

Dok je „Tramvaj“ bio profesionalni uspeh, igranje Blanše je uzimalo danak nad mentalnim zdravljem Vivijen. Identifikujući se sa nekim tako blizu ludilu bilo je porazno za Li, koja je upila Blanšinu psihologiju na način na koji nije mogla da je se oslobodi. Kasnije, dok je bila bolesna, često je recitovala tekst iz predstave. Kako je istakla: „Blanš je jedna žena kojoj su sve oduzeli. Ona je tragična figura i ja je razumem. Ali, igranje nje me je odvelo u ludilo“.

13. Zamenila ju je Elizabet Tejlor u „Stazi slonova“

Poslednji nervni slom sustigao je Li dok je snimala „Stazu slonova“, koji je trebalo da bude njen sledeći film. Tokom snimanja, Li je bila nestabilna i paranoična, a onda je počela i da halucinira. Poslali su je nazad za Los Anđeles, gde su je hospitalizovali i dali joj terapiju elektrošokovima - jedini tretman protiv bipolarnog poremećaja poznat u to vreme. Elizabet Tejlor je preuzela ulogu.

14. Film V.I.P.S je rađen po njenoj aferi sa Piterom Finčom

Kako je Elizabet Tejlor govorila: „Deo Lijine bolesti odrazio se i na povećanje libida, što ju je odvelo u nekoliko preljubničkih afera, uključujući i jednu sa australijskim glumcem Piterom Finčom. Ovo, zajedno sa naporom zbog njene bolesti i drugih faktora, uzrokovalo je raspad njenog braka. Olivijeovi su se razveli 1960. godine, posle 20 godina braka“.

Godine 1961, Li je rekla scenaristi Terensu Ratiganu da su ona i Piter zamalo pobegli zajedno. Stigli su do VIP klase na Hetrou aerodromu, kada su uvideli da se magla toliko spustila da su svi letovi bili otkazani. Dok su čekali da se magla podigne, Li je odličila da ostane sa Olivijeom. Zainteresovan ovom idejom, Ratigan je napisao V.I.P.s, sa glavnim ulogama koje igra još jedan poznat par, Ričard Barton i Elizabet Tejlor.

15. Bila je i ostvarena pozorišna glumica

Iako nam je prva pomisao da je Vivijen Li bila samo filmska zvezda, ona je radila, ako ne i više, u pozorištu. Uprkos mentalnoj i fizičkoj bolesti, stalno je vežbala i glumila. Igrala je glavne Šeksipirove uloge, od Ofelije preko Viole, do Ledi Magbet, kao i u savremenim delima Tortona Vajldera i Noela Kovarda. Takođe je osvojila Tony nagradu za Brodvej mjuzikl adaptaciju „Tovarich“-a, 1963. godine.

16. Nije imala strpljenja za snishodljive kritike

Ovako ona postavlja stvari na svoje mesto.

Ovaj klip je iz TV emisije „Mali svet“, sa Edvardom Marouom, gde Li diskutuje o filmu sa kritičarom Kenom Tajnanom i producentom Samuelom Goldvinom. Video govori više od reči.

17. Imala je samo 53 godine kada je umrla

Godine 1944, dijagnostifikovana joj je tuberkuloza i nastavila je da se bori dalje kroz život. U proleće 1967. vratila joj se bolest, ali se činilo da joj je bolje kako se oporavljala. Onda, u julu, dok je pokušavala da dođe do kupatila, pluća su joj se napunila vodom, kada je kolabirala i naposletku umrla. Imala je samo 53 godine. Ispred pozorišta „Vest End“, svetla su bila pogašena čitavih sat vremena u njenu čast.

18. Bila je odlična plesačica

Na narednom snimku ona igra Čarlston u svom poslednjem filmu „Brod budala“.

IZVOR: Mentalfloss


Marija je zaljubljenik u brojeve, umetnost, putovanja i kulturu, a plesom obnavlja svoju energiju.