7 ideja za razmišljanje za devojčice
pixabay

Na neki način, popularna ženska filozofija nastaje dalje od mitova, neistina i stigmi, i uspeva da se spasi kroz seriju razgovora i iskrenog suživota koji nam svima deluju uobičajeno. Ovo zajedništvo, sačinjeno od iskustava, čežnji i frustracija, deluje udaljeno svetlosnim godinama od onoga što vidimo kao prikazano u našoj reprezentaciji u društvu, što čini da se mi žene osećamo izolovano, tužno i isfrustrirano. Zbog toga, želeli bismo da devojčice novih generacija, koje su naša budućnost, razumeju stvari koje im nikada nisu bile jasne ili dostupne.


1. Žene koje menjaju svet ne pojavljuju se na listama „najboje obučenih žena“


Ne kažemo da rad na značajnom životnom projektu nije u skladu sa lepim oblačenjem. Ako se nešto ističe kao deo feminizma, to je da je žena slobodna da odabere odeću koju god želi. Ono što bismo voleli da devojčice novih generacije znaju jeste to da žene koje čine velika dela nemaju kao osnovni cilj da budu na listi „najbolje obučenih“. Ponekad ćete zatvoriti oči razmišljajući o tome da su modna i estetska dešavanja noćna mora, ali ne mora da bude tako. Zabavite se, igrajte se i koketirajte sa modom kako želite, ali ne prihvatajte ideju da ste lutka koju neko želi da prikaže.


2. Da biste upoznale žene koje su nam omogućile prava i slobode, moraćete dublje da istražujete


Žao nam je, i ne govorimo vam ovo sa skrivenim paternalizmom, niti kao „majka koja najbolje zna“, ali vrlo je verovatno da vas u školi ni najmanje ne uče o istoriji i delima žena koje su učinile da možemo da živimo ovako kako danas živimo. Takođe, neće vam objasniti kakav je bio proces da bi se do toga došlo, niti zašto su na drugim mestima prava žena bila ograničena. Neće vam ovo objasniti, čak će vam na nekim mestima to i sakriti ili će vas navesti da verujete da su ta prava ženama data i odobrena od strane muškaraca ili žena koje su bile uz moćne muškarce.

Nikada vam neće govoriti o tome da su društvene konstrukcije roda zapravo strategije da se polovina populacije eliminiše sa tabele donošenja odluka, navodeći jake razloge kao „nepremostive“ razlike između dva pola koje je nametnula biologija. Takođe, skrivaće od vas revolucije podizane od strane žena i prava koja su tada ostvarena. Skrivaće imena i prezimena. Istražujte o njima, o ženama i o svim uslovima u kojima su one delale. Što je više skriveno, više će vam moći dati kao ženi.


pixabay
pixabay

3. Muškarci koji imaju mišljenje o vašem reproduktivnom i seksualnom zdravlju


Muškarci će često imati mišljenje o tome šta treba da radite i kako treba da se osećate po pitanju vaše seksualnosti i reprodukcije. Pre nego što prihvatite neke od njihovih ideja, istražite.


Tokom života, svakoj ženi sveta će se dešavati neverovatne, apsurdne, čak i perverzne stvari, koje su najgore. Kako rastete, mnogi muškarci, ponekad u pratnji drugih žena „koje misle dobro“, diktiraće vam kako treba da pravilno koristite vaš reproduktivni sistem, kao da je računarski program. Oni, koji o njemu ne znaju ništa, nemaju ga, i ne mogu ni da zamisle šta je za neke žene imati ga. Ravnodušnost i odmahivanje glavom biće vaši najjači saveznici kako biste izdržale takav „pljusak ideja“ i preporuka koje nikada niste ni tražile.


4. Biti majka je opcija, ne obaveza


Majčinstvo je jedan od načina da se spoji sa spoljnim svetom, i ovde ne govorimo o duhovnim vezama koje može da oseti svaka od nas. Majčinstvo nas spaja sa prirodom i našim telom, razvija našu ljudsku i racionalnu svest pomešanu sa instinktima. Majčinstvo je takođe jedan od načina da se pokaže ženstvenost. Plodnost je uvek bila ženski atribut, povezan sa čulnošću. Štaviše, obuhvata razlike sa muškarcima tako što plodnost definiše „ono što je žensko“, određenim biološkim činjenicama, kao što su trudnoća, porođaj i dojenje.


Sve ovo nije samo oblik prirodne veze i seksualne definicije. Gledano iz druge perspektive, majčinstvo je i način da se državi ponude novi građani, kada postoji želja da se doprinese rastu u patriotskom projektu velikih razmera (iako sâme nismo obaveštene o njemu). Ipak, mislite o tome kako je majčinstvo samo jedan od načina da se povežete sa drugima, ali ne i jedini. Ono je samo jedna opcija više koju vam nudi vaš reproduktvni sistem. Vaša materica ne pripada nijednoj državi, kao ni religiji! Ona je vaše telo, spojeno sa svešću, koje samo odlučuje da li želi da ima to iskustvo ili ne.pixabay
pixabay

5. Feminizam nije nespojiv sa romantičnom ljubavi


Feminizam ne ide protiv ideje romantične ljubavi. Samo vam objašnjava ograničenja iste, tipove različitih romansi, bogatstvo ljubavi i seksa, mogućnosti da uživate i učinite da drugi uživaju.


Biti romantična/an nema nikakve veze sa dominacijom. Može se zavoditi bez gledanja na drugu osobu kao slabiju, može se voleti bez „obeležavanja teritorije“, uznemiravanja i kontrolisanja. Sve ovo je drama bez smisla, borba ega u kojoj uvek ima onih koji gube, a ne onih koji vole.


6. Promenite uvrede iz ženskog u muški rod kako biste osetile njihovu moć


Jedan od najefektinijh načina patrijarhata je da vas naprave histeričnom, ludom. Da vas ismeju, ili da upotrebe bilo koji pogrdan pridev koji se naveliko koristio tokom istorije kako bi se stigmatizovala i utišala borba žena, dobijajući zauzvrat pokorne i poslušne stavove pomoću kojih se diktira dobijena moć.


Promenite uvrede iz ženskog u muški rod kako biste osetile njihovu moć. Shvatićete da su dobri atributi upotrebljeni u jednom, korišćeni za vređanje u drugom rodu. Ako je „pas“ povezan sa vernošću, sa čime je povezana „kučka“?


7. Nadmetanje među ženama oslabljuje poruku koju žele da prenesu


To da li je život kratak ili dug je stvar perspektive, kao i naših odnosa sa drugima. Jednog dana može da se desi da ćete početi da ne podnosite neku ženu zbog nečega ličnog ili zbog nečega što je uradila; ali nezaboravite da ste obe u jednoj podređenoj poziciji. Stoga, preporučljivo je da gradite jake veze, isključujući estetske i ideološke razlike, da biste uspele da odvojite kolektivnu borbu od ličnih razlika.


Sve ćemo na kraju proživeti isto. Ako su muškarci naučili da razlikuju borbe, i odvoje poslovni i lični život, mi takođe možemo uradimo isto. Samo treba da se usudimo i da to automatizujemo, ništa više.IZVOR: La Mente es Maravillosa