Ajte, ajmo na Feministički žur: Autonomni festival žena
Facebook stranica Autonomni festival žena

U nedelji pred nama, na dva mesta u Novom Sadu: Bulevar Books – knjižara koja svira i KC Lab održaće se niz radionica, izložbi i razgovora. Zajednički cilj im je podizanje svesti o problemima sa kojima se suočavaju pripadnice i pripadnici marginalizovanih grupa, kao i koje rizike nose oni koji žive sa nasiljem u porodičnim i partnerskim odnosima.


Kroz tri celine, cilj nultog Autonomnog festivala je da promoviše kulturu nenasilja. U okviru festivala biće održana „Mala škola ljudskosti” koja će se dotaći tema života sa invaliditetom, nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama, životu i radu lezbejki i biseksualki, uz organizovanje projekcije filma „Koga volimo”, kao i razgovor o životu i radu Romkinja.


Osim toga, kroz „Malu školu medijske pismenosti”, biće organizovana edukacija o izveštavanju kroz rodno osetljivo izveštavanje, ali i formiranje redakcije portala kroz radioničarski rad.Facebook stranica Autonomni festival žena
Facebook stranica Autonomni festival žena


Treća celina koja je uključena u nulti Autonomni festival ženа odnosi se na „Malu školu kulture i aktivizma”, koja će kroz interaktivnu izložbu, stručno vođenju turističku šetnju i govorno pevački (Protestni) hor prikazati značaj socijalno angažovane umetnosti koja doprinosi suštinskoj temi demokratije - pitanju roda i rodne ravnopravnosti.

Misija festivala je da uključi što veći broj građana i građanki u borbi protiv nasilja i postizanju što višeg stepena ravnopravnosti, a program nultog AFŽ je takav da pokriva više tema i poziva na prisustvo, uključenost i učešće u radu.


Svi detalji festivala, kao što su program i organizacije koje su učestvovale u njegovom kreiranju, nalaze se na linku OVDE