Zajedno smo jače!
Izvor: Autonomni festival žena, Mladen Kekić

Po drugi put, u Novom Sadu je bila prilika da se čuje nešto više o temama koje su možda svakodnevne i podrazumevajuće, ali vrlo važne i prisutne da se o njima razgovara. Zbog toga je glavna parola AFŽ-a: „Ima nas!”, jer su centralna tema bili feministički kolektivi, ali i kolektivi u kojima preovladavaju žene.


U kreiranju dijaloga široj društvenoj zajednici, razgovaralo se o:


  • Ženskim kolektivima: Šta je nama naša borba dala?
  • Porodica i sva njena lica
  • Feministički i ostali kolektivi u borbi protiv nasilja prema ženama
  • Žensko zdravlje: zajedno smo jače!


Tokom celog festivala trajao je i mini ženski bazar gde su mali preduzetnici i preduzetnice dobili priliku da predstave i prodaju svoje (ručno rađene) proizvode. Zabava je bila zagarantovana, jer je na kraju festivala usledio muzički program.

Žensko zdravlje - zajedno smo jače!


Druge večeri festivala u večernjim časovima je organizovana tribina o temi ženskog zdravlja i preventivnih zdravstvenih pregleda koje ženama mogu spasiti život. Sagovornice Tamare Srijemac bile su dr Snežana Ukropina iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, prof. dr Dragana Đilas, radiološkinja i Marija Ratković iz Centra za biopolitičku edukaciju „Biopolis”.


Glavna tema su bili pregledi koje je potrebno uraditi kako bi se sprečilo obolevanje od raka dojke, odnosno raka grlića materice, koji izaziva humani papiloma virus.

unsplash
unsplash


Ratković je svoje izlaganje počela ličnim primerom i borbom za sopstveno zdravlje koje ju je odvelo do peticije za dostupnu imunizaciju protiv humanog papiloma virusa, osnivanje Centra za biopolitičko obrazovanje „Biopolis” i komunikaciju sa najvećim stručnjacima iz ove oblasti, kao i javnog zagovaranja u medijima, ali i lokalnim samoupravama, budući da je Skupština grada Šapca usvojila odluku o finansiranju nabavke vakcine za sve zainteresovane devojčice i devojke.

Žene se bore zajedno protiv raka!


Dr Snežana Ukropina je u svom izlaganju istakla je da, na primer, Južna Bačka sa sedištem u Novom Sadu ima nešto nižu stopu oboljevanja od raka grlića materice u odnosu na druge delove Vojvodine. Još uvek se ne vide rezultati imunizacije devojčica koje se projektno realizuje unazad dve godine, ali se vidi da su žene svesne preventivnih skrining pregleda na koje odlaze.

Institut za javno zdravlje Vojvodine zagovara stav da svaka žena ima izabranog lekara (opšte prakse), ginekologa i zubara.


Još 2013. godine je sprovedena kampanja „Danas vakcina, sutra sprečen rak grlića materice” koji sigurno i dalje ima uticaja na odluku o odlasku na skrining preglede. U projektu prevencije raka dojke, Institut za javno zdravlje Vojvodine sarađuje sa Kliničkim centrom Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom za zdravlje. 


Nabavljena su dva pokretna mamografa kojima je prošle godine pregledano oko 2000 žena, dok je u 2021. godini pregledan približan broj žena. Kancerogene promene su otkrivene kod 26 pacijentkinja, od kojih je kod jedne u „in situ” fazi.


Na ovo se nadovezala prof. dr Dragana Đilas, koja je i pomenula da za rak dojke ne postoji vakcina, zbog čega se posebno insistira na redovnim preventivnim pregledima.


Ultrazvuk se radi do 40, odnosno 45. godine života, a posle toga mamografija. Dr Đilas je pomenula da bi ove preglede trebali da rade radiolozi, ali nekada sondu uzmu i ginekolozi, ali ne mogu da izvrše detaljan pregled. Može da se otkrije u ranoj, in situ fazi, budući da mamografija vidi i sitne kalcifikacije.


Dr Đilas je zaključila svoje obraćanje da smo svi na istom zadatku, da se bolest spreči. Na samom kraju, istom stavu se pridružila i Marija Ratković, pomenuvši da je najbolja „reklama” za preventivne (skrining) preglede upravo ta trka sa vremenom.