Argentina zabranjuje izbore lepote
pixabay

Da nije u vezi ili braku, da je stara između 18 i 25 godina, bez dece i da nije trudna. Ovo su samo neki od zahteva koji se traže od kandidatkinja konkursa „Nacionalna Kraljica Mora“ (Reina Nacional del Mar), koji se organizuje od 1910. godine u mestu Mar del Plata, najpopularnijem letovalištu Argentine. Ovakvi zahtevi se ponavljaju na većini sličnih takmičenja koji se održavaju širom te zemlje, kao i na celom južnoameričkom kontinentu, zarad krunisanja najlepših žena.

Izbori lepote su se održali duže od jednog veka, ali po prvi put se ozbiljno razmatraju kao seksistički u otvorenoj debati o razlozima nasilja muškaraca nad ženama u Argentini, gde se na svakih 30 sati usmrti po jedna žena. Neka od takmičenja su ukinuta, dok su druga, kao izbor Mar del Plate, izmenjena. Dvanaest finalistkinja koje su prošetale Plažom Grande početkom ovog meseca prekinule su sa tradicijom poziranja u kupaćem kostimu pod pritiskom desetina lokalnih organizacija. Nedelju dana pre toga, u istom gradu otkazan je i „Mis Kola Rif“ (Miss Cola Reef), koji je od 1993. nagrađivao kandidatkinju sa „najboljom zadnjicom“.

„Kakvu poruku šalje društvu jedan izbor za mis? Šta nam govori činjenica da je organizator ovakvih takmičenja država? Pored toga, treba se zapitati koliko utiče na porast nasilja činjenica da država ne finansira javnu politiku koja bi trebalo da spreči i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja, i umesto toga podržava ova takmičenja“, naglasila je jedna od predstavnica feminističke organizacije „Ni jedna manje“ (Ni Una Menos) u vezi sa takmičenjem „Nacionalna Kraljica mora“, koje organizuje opština tog grada.

U dokumentu, potpisanom od strane 40 nevladinih organizacija, razmatra se da je ovaj izbor lepote „seksistčki i mizogen“ i da njegovo promovisanje krši zakone objavljivanjem „stereotipnih slika“ koje „grade društvene i kulturne obrasce reprodukujući nejednakosti i generišući nasilje nad ženama“. U istom tom primorskom gradu, udaljenom 400 kilometara južno od Buenos Ajresa, pre manje od tri meseca se dogodilo užasno ubistvo Lusije Peres. Ova adolescentkinja od 16 godina koja je bila drogirana, silovana i probodena šiljkom, preminula je posle zadobijenih povreda.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Poruka ovog dokumenta primljena je sa podrškom, ali i kritikama na društvenim mrežama. Među ovim drugima bila je i kritika trenutne „Kraljice mora“, Natalije Komuci, koja smatra da ukidanje izbora za mis ne garantuje da će se „rodno nasilje okončati“ i poziva da se deca edukuju „na primerima, a ne na praznim pričama“ i zahteva od organizacije „Ni jedna manje“ da prestane da „uskraćuje njihove slobode“.


Već je nekoliko gradova zabranilo svoje izbore za lepotu u protekloj godini, među kojima su i gradovi Ćivilkoj, Gvalegvajću i Vijedma. Neki planiraju da obustave naredne, dok ih drugi brane na sve načine. Nestanak ovih takmičenja se nastavlja, ali sporim tempom.IZVOR: EL PAÍS