BeFem Festival 2018 - Borci feminizma
BeFem

Ovaj festival spaja žene sa prostora bivše Jugoslavije, ali i šire, i pruža šarenolik program posvećen ženskoj borbi protiv predrasuda, neravnopravnost i nasilja. Sadržaji su raznovrsni, od predavanja, diskusija, filmova, performansa, svirki, izložbi, pa i do pravljenja kolača.


Prvog dana, u subotu, očekuju nas predavanja o trenutnom stanju borbe za ženska prava, kratka istorija feminizma, kao i ženska istorija „odnosa Beograda i Prištine” (Zajedno stvaramo istoriju - zajedno gradimo mir). Tu je takođe intervju novinarke Sandre Mandić sa Zojom Kukić, suosnivačicom Startita, neprofitne organizacije posvećene jačanju lokalne tehnološke i startap scene, predavanje „Majčinstvo u doba mera štednje i neokonzervativizma”, zatim predstavljanja Riječke feminističke scene, animirani film „Alma” o rodnim normama i otporu, sa diskusijom posle projekcije. 

Pored toga, posetioce očekuju i razgovori o poeziji i feminizmu, queer tango, inspirativne priče grupa Žene BiH, Strašne žene (Hrvatska) i Kakva ženska (Srbija). Zatim sledi performans „Izbeglica/The refugee” umetnice Lane Zdravković, a nakon toga muzički i plesni program.


Za drugi dan festivala festivala je planirano još pregršt interesantnih sadržaja. Program počinje pravljenjem kolača sa bakama, u cilju promovisanja inicijative za osnaživanje seniorki, a nastavlja se predavanjima o ravnopravnosti u domaćem zakonodavstvu, i promocijom zbornika „SISTERHOOD AND UNITY: Lesbian Activism in the (Post) Yugoslav Space“, koji je izašao ove godine u izdanju Palgrave Macmillan (uredili: Bojan Bilić i Marija Radoman).

Zatim se govori o stambenoj politici, rodno zasnovanom nasilju u popularnoj kulturi, o položaju braniteljki i branitelja ljudskih prava u Srbiji

(uz predstavljanje dela nalaza Nezavisnog monitoringa nad primenom „Rezolucije 1325 ‒ Žene, mir,  bezbednost“ tokom 2017. i 2018. godine), globalnom pokretu #MeToo na društvenim mrežama, seksizmu u klabingu, vezi između umetnosti i aktivizma i sprečavanja nasilja. 


Na kraju dana se zabavljamo uz jedinstveni talk show „Na ivici nervnog sloma” Dekadence i Markize De Sade i svirku tria Tri kapljice. Izložbe, humanitarni i drugi programi traju sve vreme održavanja festivala.

Ovo je jedinstvena prilika za promovisanje feminističkog pokreta, i stavljanje bitnih ženskih tema pod reflektor. Osim toga, festival obećava mnogo dobre zabave, poučnih predavanja i novih iskustava. Ko želi dobro da se provede, nešto da nauči, a usput da se solidariše sa ženskim svetom, to može na BeFem festivalu.


Izvor: BeFem