Borac i dama: sećanje na Draganu Ćosić
Screenshot (Youtube)

Dragana Ćosić je rođena 19. avgusta 1971. godine u Velikoj Drenovi kod Kruševca. Bez obzira na svoj zavičaj, odlično se uklapala u duh i život Beograda, pa je postala poznata i kao njegova Dobra vila.


Baš kao i sve vile, svojom pojavom je umela da ostavi bez daha. Nije bila u pitanju nikakva magija, već samo sklop naizgled nespojivih osobina u jednom biću - Dragana je bila fina i krhka dama, ali sa druge strane neustrašiva i spremna za suočavanje sa mnogim teškim životnim okolnostima.

Prepoznatljivo lice televizije


Svoju karijeru je započela 90-ih godina pod mentorstvom legendarnog Đoka Vještice i od tada je, sve do samog kraja, ulagala maksimalno sebe u novinarstvo. Radila je jutarnje programe, vodila i uređivala magazin Pravim putem, a ono po čemu je, svakako, najpoznatija u ovoj oblasti jesu emisije posvećene kulturi. Postala je prepoznatljivo lice Studija B zahvaljujući svom autorskom radu iz kojeg su iznikli: dnevni kulturni vodič „Svetionik“, emisije „Urbazam“, „Beograd noću“, „Ram“ koju je vodila poslednjih godina svog života...

Bila je veoma vredna, a kolege je pamte kao velikog profesionalca i kreativca. Kako je govorila, emisiju „Beograd noću“ je radila skroz sama, uvek ruku punih kaseta, ali je to sve doprinelo da baš ona postane najznačajniji projekat u njenoj karijeri.

Nesebična u svojoj nameri da bude vetar u leđa mladima i početnicima, poslednjih godina života je isticala kako je vreme za pojavljivanje novih novinara, kojima bi rado pomagala i davala savete. Dragana je svojim delanjem u oblasti promovisanja kulture pomogla mnogim alternativcima, umetnicima i običnim, a zapravo neobičnim, ljudima da pruže svetu svoja dela i pokažu šta umeju.

U ringu sa neprijateljima


Nažalost, Dragana je primer da vile mogu magičnim štapićem da reše probleme samo u bajkama, pa je tako u životu morala da se bori protiv opakih protivnika. Naime, kada je imala 28 godina, dijagnostikovan joj je karcinom dojke, ali je čak i tad bila pozitivna i verovala kako će sve biti u redu. Kako je izjavila, tada je bila najmlađi pacijent na onkologiji, a sve se dešavalo uoči njenog venčanja, pa su joj misli bile okupirane venčanicom, muzikom, slavljem...


Operacija i oporavak su prošli uspešno, ali deset godina kasnije dijagnostikovan joj je karcinom na mozgu.

Screenshot (Youtube)
Screenshot (Youtube)

„Samo suočavanje nije toliko teško jer ne smete da se predate. Ulog je previše veliki. Imate neprijatelja i znate da morate da se borite. Ni u jednom trenutku nisam htela da sedim i plačem.” (magazin Story, 2010. godina)

Dve operacije. Hemoterapija. Opadanje kose. Gubitak govora. Čak ni to nije uspelo da zaustavi simpatičnu novinarku. Trudila se, vežbala disanje i nije odustajala od povratka na staro, od života, kulture i televizije, čak iako joj je nekad sopstveni govor zvučao nerazumljivo. Tvrdila je da se plačući neće rešiti problem i nikada se nije pitala „zašto baš ja“, već je hrabro išla dalje.

„Nisam dopustila sebi da gledam kako mi opada kosa, već sam odlučila da sama sebi izbrijem glavu i to sam uradila dva puta. Čitave zime išla sam potpuno ćelava sa kapom na glavi. Srećom, imala sam obrve i trepavice.” (magazin Story, 2010. godina)

Uvek sa stilom


Ono što je bio Draganin zaštitni znak, čak i u najtežim periodima života, jeste stil koji je uvek spontano, a upečatljivo pokazivala.

I profesionalno (kroz priloge koje je radila) i privatno, uživala je u svim vidovima lepe umetnosti – enterijeru, arhitekturi, vajarstvu, pozorištu, slikarstvu... Ona je, moglo bi se reći, i sama bila lepa umetnost, sa autentičnom estetikom. Bila je sklona minimalizmu, a crno-bela kombinacija sa crvenim detaljima u enterijeru joj je bila jedna od omiljenih, kao što je i crna, uz neutralnije boje, poput bež, bila deo njenog garderobera.


Sklonost minimalizmu i manjak šarenila svakako ne znače da je bila mračna osoba, naprotiv – Dragana je uvek imala iskren osmeh. Kako je tvrdila, mnogi su je videli kao strogu i nedodirljivu, ali je verovala da postoje oni muškarci koji su dovoljno hrabri i istrajni da svojim trudom otkriju drugačije.


Da je celog života bila istinska ikona stila utvrdili su i organizatori Belgrade Fashion Weeka, koji su 2017. godine ustanovili nagradu, koja i nosi ime Dragana Ćosić, a dodeljuje se novinarima koji najviše podržavaju rad domaćih modnih dizajnera.

Ova počasna nagrada za poseban doprinos razvoju mode kao umetnosti joj je posthumno dodeljena te godine, a primila ju je njena najveća podrška i najvažnija osoba – sestra Suzana.

Screenshot (Youtube)
Screenshot (Youtube)

„Svaki dan je novi dan, morate sebe da stavite u centar sveta i da vas je baš briga šta ko misli. Imamo ovaj jedan život i hajde da ga živimo najbolje i što duže možemo.” (magazin Story, 2010. godina)

Nažalost, ona nije ostala sa nama onoliko koliko je trebalo – preminula je 15. decembra 2016. godine, kada je imala samo 45 godina. Sahranjena je u svom rodnom mestu, a komemoracija je održana u svečanoj sali Starog dvora, gde je i sama vodila brojna kulturna dešavanja, modne revije, rođendane televizije... Prijatelji kažu da je volela to mesto i da je bilo dostojno nje – beogradske princeze.


Možda nije stigla da pomogne mladim novinarima i da ih savetuje, a verovatno nije uspela ni da uradi baš sve što je želela, s obzirom na ambicioznost koju je posedovala, ali ovo je sigurno: Dragana Ćosić je uspela da uradi dovoljno da mladim novinarima bude uzor, da dokaže da se vredi boriti, pre svega, za život, a onda i za prave životne vrednosti. Ona je bila i uvek će biti primer koji treba slediti, hvala joj na tome!