Branka Veselinović: Dobrotom do duboke starosti
wikimedia commons (foto: Djordjes)

Ova naša proslavljena glumica rođena je u Novom Bečeju kao najmlađe od šestoro dece. Završila je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Igrala je u mnogim predstavama, serijama i filmovima. Samo neki od poznatih naslova u kojima je glumila su: serije ,,Urgentni centar“ (igrala je epizodnu ulogu) i ,,Ljubav, navika i panika“, kao i filmovi ,,Mister dolar“, ,,Tri sestre“ i mnogi drugi.


Osim glume, Branka se bavi i slikarstvom i poezijom.


Sa svojim pokojnim suprugom, takođe glumcem, Mlađom Veselinovićem osnovala je Fond Branke i Mlađe Veselinović. Donirali su sredstva Fondaciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kome oboje igraju od njegovog nastajanja. Iz ovog fonda se na kraju svake kalendarske godine dodeljuje nagrada glumcima za najbolju interpretaciju u toj godini.


Poznata po svom humanitarnom radu, Branka je već četiri puta bila ambasador UNICEF-a.

youtube
youtube

Branka i dalje neumorno obilazi domove penzionera, jer, kako i sama kaže, ljudima treba obogatiti život, a mnogo je ljudi koji žive u domovima.


Često prodaje knjige, igračke i crteže tokom raznih sajmova i novac koji zaradi daje u humanitarne svrhe za pomoć oboleloj deci. Ovu radost deci je poklanjala još iz vremena kada se družila sa Desankom Maksimović, sa kojom je obišla svet, igrajući predstave i čitajući stihove.


Branka za Gloriju priča kako o godinama i ne razmišlja, a da nikada nije ni očekivala ovoliko duboku starost. Ističe kako svoju vitalnost održava redovnom jutarnjom gimnastikom, redovno šeta, ide u pozorište, sluša muziku i voli da čuje lepe stvari. ,,Pišem, dišem, slikam, radim i ne mislim da mi je kucnuo čas odlaska. Stalno imam kontakte s ljudima i neka posla”, rekla je za Gloriju u intervjuu povodom proslave svog jubilarnog rođendana.


Nama ostaje samo da se ugledamo na ovu veliku ženu, sledimo njen primer i da joj poželimo još mnogo rođendana.