Ćerka Nine Simon nastupa na Nišvilu
PrintScreen (Youtube)

Lisa će koncertom na Nišvilu odati počast svojoj majci i obeležiti njen ovogodišnji ulazak u kuću slavnih. Organizatori najavljuju da su u pregovorima sa Lisom da, pored nastupa i radionica za pevače, održi i radionicu za mlade glumce.


Nastupala je kao pevačica na prestižnim koncertnim podijumima od njujorških ,,Karnegi Hola”, ,,Linkoln centra” i ,,Taun hola” preko ,,Sidnejske opere” do pariske ,,Olimpije”. Delila je scenu sa svetskim zvezdama i vrhunskim ženskim vokalima, kao što su Dajan Rivs, Anželik Kidžo, Odeta, Liz Rajt i Trejsi Čapman i dokazala je tokom proteklih par decenija da je sposobna da izađe iz senke slavne majke.


Lisa je, pre početka umetničke karijere, bila zaposlena kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD, u jedinicama stancioniranim u Nemačkoj. Uporedo sa tim počela je da peva, pa je nastupala kao prateći vokal raznim evropskim muzičarima i išla na turneje kao član hora španskih muzičara Rafaela.


Međutim, ono po čemu je prvo privukla pažnju umetničke javnosti je njen rad na Brodveju, gde je imala debi ulogu Soul Sestre u čuvenom mjuziklu Endrju Lojd Vebera ,,Isus Hrist – Superstar”. Jednu od uloga imala je i u originalnoj brodvejskoj postavi rok mjuzikla ,,Rent”. Te iste godine je tumačila glavnu ulogu Mimi Markez u pomenutoj predstavi, za koju je kasnije nominovana za prestižne nagrade ,,Helen Hayes” i ,,Jefferson”. 


Kraću pauzu na Brodveju napravila je kada se priključila džez grupi ,,Liquid Soul” sa kojom je učestvovala na turnejama i snimila dva albuma, od kojih je ,,Here's the Deal” nominovan za ,,Grammy” nagradu 2000. godine.

PrintScreen (Youtube)
PrintScreen (Youtube)

Njen povratak na Brodvej je bio još uspešniji: tumačila je glavne uloge u Diznijevim produkcijama ,,Aida” i ,,Lion King”. Za ulogu Aide dobila je ,,Nacionalnu Brodvej nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu”. Sa tom predstavom je išla i na američku turneju, a potom nastavila da igra u njujorškom ,,Palace Theatre” i dobila odlične kritike u specijalizovanim časopisima.


U toj produkciji Lisa je ostala sve do smrti svoje majke 2003. Godine. U Sent Luis se vratila tri godine kasnije, glumeći ulogu Fantin u mjuziklu ,,Jadnici” .


Objavila je pet solo albuma i jedna je od zvezdi svetskih džez festivala. Učestvovala je u snimanju muzike za film Tejlora Perija ,,For Colored Girls“. Bila je i koproducent i jedan od učesnika u ,,Netflix” dokumentarnom filmu o njenoj majci ,,Šta se dogodilo, gospođo Simon”, koji je pre dve godine bio nominovan za Oskara.


Nišvil ove godine traje od 9. do 12. avgusta, a na zatvaranju festivala sviraće i kraljevi romske muzike ,,Gipsy kings”.