Da li je i vašu omiljenu baladu pevala Meri Fredrikson?
Jørund F Pedersen (Wikimedia Commons)

Nakon skorašnje pevačicine smrti posle duge borbe sa rakom, moramo se podsetiti njenog uticaja na mnoge generacije. Meri je bila uspešna solo umetnica u svojoj rodnoj Švedskoj, pre nego što je sa Per Gesleom oformila bend Rokset. Ovo je bio potez zbog kojeg je stekla svetsku slavu.


Njena muzikalnost, fanstastične glasovne mogućnosti i odlični scenski performansi uživo zasenjuju sve generacije i dan danas. Pevala je meco-sopran i imala raspon glasa od tri oktave. Za Rokset je pevala na engleskom jeziku, dok je svojih sedam od osam solo albuma pevala na maternjem švedskom jeziku.


Meri je rođena 1958. godine. Još kao tinejdžerka komponovala je muziku za amaterski teatar svoje muzičke škole. Komponovala je i mjuzikl u kome je i sama pevala, jer niko nije imao bolje glasovne mogućnosti od nje. Kao deo tog mjuzikla, pevala je na turneji po celoj Švedskoj i tako stigla i do Stokholma, gde je pevala za premijera.


Obožavala je Bitlse, Džimi Hendriksa, Dip Parpl, Džoni Mišel, Bili Holidej i Elu Ficdžerald. Posle završetka muzičke škole radila je u teatru. Kasnije je sa tadašnjim momkom bila deo pank benda Strul, koji je 1979. godine osnovao svoj muzički festival. Kada se Strul raspao, osnovala je bend MaMas Barn, posle čijeg raspada nastupa njena uspešna solo karijera.


foto: Colinvdbel (wikimedia commons)
foto: Colinvdbel (wikimedia commons)

Njen prvi solo album „Het vind” (Vruć vetar) iz 1984. godine, uspešno se plasirao na švedskoj muzičkoj sceni. Zatim formira bend Rokset 1986. godine, s pevačem, tekstopiscem, gitaristom, klavijaturistom i usnim harmonikašem Per Geslom.


Posle benda ABBA, Rokset je najveći bend iz Švedske koji je iznedrio mnoge hitove. Prodato je više od 75 miliona ploča širom sveta kroz 10 studijskih albuma i bend je postigao svetski uspeh. Za 30 godina postojanja, održali su preko 550 koncerata. Njihov prvi singl „Neverending Love” iz 1986. godine, sa prvog albuma „Pearls Of Passion”, proslavio ih je širom Švedske.


Ova pesma prikazuje kontrast njihovih glasova, koji su se kasnije dobro pokazali u hitovima „Dangerous” i „Joyride”. Počeli su da nižu hit za hitom neverovatnom brzinom proslavivši se, kako u svojoj, tako i u zemljama u okolini. Devetnaest njihovih hitova se našlo u prvih 40 hitova na zvaničnoj UK listi singlova, od kojih je šest bilo u prvih 10.

Njihov najveći hit „It Must Have Been Love”, 1990. godine stigao je na 3. mesto.

Postali su svetski poznati tek kada je američki student na razmeni odneo njihov drugi album u Mineapolis i predao ga radio stanici. Njihov singl iz 1989. godine „The Look” postao je prvi od ukupno četiri njihova hita koji su se našli na prvom mestu američke liste „Billboard Hot 100”. Slede ga: „Listen to Your Heart”, „Joyride” i - možda najpoznatiji od svih - „It Must Have Been Love”.Većina njihovih hitova možda je nastala iz albuma „Look Sharp” („The Look”, „Dangerous” i „Listen to Your Heart”) iz 1988. godine i „Joiride” („Joyride”, „Spending My Time” i „Fading Like a Flower”) iz 1991. godine, ali njihov najveći i najprepoznatljiviji hit ikada je zapravo bio „It Must Have Been Love”, muzika iz filma Zgodna žena.


Ovaj singl je 1990. godine bio dve nedelje na vrhu „Billboard Hot 100” liste. Pesma je zapravo prvi put objavljena 1987. godine kao božićni singl u njihovoj rodnoj Švedskoj, kao „Christmas For The Broken Hearted” i prepravljena je kasnije za Zgodnu ženu.

Meri je bila nominovana za Gremi nagradu Švedske kao tekstopisac godine, a više puta je bila nominovana i osvajala je Gremi nagrade Švedske kao najbolji ženski pop rok izvođač 1989. godine, umetnik godine 1993. godine i Rockbjörnen nagrade za najbolji švedski album „Efter stormen” (Posle oluje) 1987. godine i za najbolju ženu Švedske 1986-1989. godine.  

Prelepa balada „Crash! Boom! Bang!”  sa istoimenog albuma iz 1994. godine, postigla je veliki uspeh u Evropi, a kasnije i širom sveta.

„Wish I Could Fly” je orkestralna pop balada koja sadrži elektro zvuk. Bila je jedna od omiljenih Merinih pesama i najslušanija u Evropi 1999. godine.

„Milk and Toast and Honey”, balada sa albuma „Room Service” iz 2001. godine, bila je jedna od najslušanijih sa tog albuma. 

Nažalost, Meri je dijagnostikovan tumor na mozgu 2002. godine kada je dobila 25% maksimalne šanse za preživljavanje. Preživela je, ali je imala zdravstvenih problema koji su bili rezultat bolesti i agresivne radijacijske terapije.


Pisala je i pevala o strahu koji je osetila posle uspostavljanja dijagnoze u svom solo izdanju „Change”: „Odjednom je nastupila promena, hladna kao led i strahom ispunjena. Nisam mogla ništa učiniti. Videla sam usporeni film o tebi i meni. Čula sam tvoj plač u daljini. Moje đavolje ruže polako umiru…”.


Od 2009. godine Rokset je ponovo nastupao i čak su snimili još nekoliko albuma i ponovo počeli sa turnejama. Već sledeće 2010. godine, Meri i Per su pevali na kraljevskom venčanju švedske princeze Viktorije. Smatrala je da su joj nastupi, publika i turneje preko potrebne i da je to njena posebno čudna rehabilitacija. 

U pesmi „No One Makes It On Her One” iz 2011. godine, pevačica peva o svom životu i svemu što proživljava tih godina. 


Meri je takođe imala uspešnu solo karijeru sa hit baladama poput „Tro” (Vera) i „Ännu doftar kärlek” (Još uvek miriše na ljubav) koje je otpevala na venčanju princeze Madlen od Švedske 2013. godine. Iste godine je izdala i svoj poslednji solo album „Nu!” (Sada!) sa pesmama na švedskom jeziku. To je bio njen osmi album po redu za koji je dobila velike pohvale kao izvođač, tekstopisac i producent.


Nastavila je sa nastupima i turnejama do 2016. godine, kada je najavila povlačenje zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja. Lekari su joj savetovali da prestane sa turnejama kako bi prioritet dala svom zdravlju. Bend Rokset, na leto 2016. godine, bio je prinuđen da otkaže poslednji deo turneje povodom 30 godina postojanja zbog njenog teškog stanja.

Posle povlačenja sa turneje izdala je dva singla „Alone Again”  i „I want to go”. U svom poslednjem singlu iz 2018. godine pod nazivom „Sing Me a Song”, peva o smrti: „Ljubav koju sam imala i pružila, otežava mi da se oprostim…”. Jer, Meri je uvek bila puna života, nije odustajala i nikada sebe nije gledala kao žrtvu. Verovatno je ove tri pesme htela da ubroji u svoj sledeći album.


Postoji njena autobiografija koja govori o njenoj muzici, priči o Roksetu, o njenim nastupima, pa i bolesti. Uvek ćemo je pamtiti kao snažnu ženu snažnog glasa.


Meri Fredrikson je umrla 9. decembra 2019. godine posle dugogodišnje borbe protiv raka. Mnoge generacije širom sveta se ovih dana opraštaju od nje postavljajući omiljene hitove na društvenim mrežama. Pamtićemo njen divan i snažan glas, njene najbolje svetske hitove i ogroman uticaj na internacionalnoj muzičkoj sceni. Napustila nas je žena jakog glasa i odličnog scenskog performansa. Jedinstven muzičar, prijatelj, majka i žena. 


Njen partner Per Gesl, izrazio je svoju veliku prijateljsku ljubav prema Meri i njenoj porodici i oprostio se od nje na društvenim mrežama uz reči njihove balade: „Things will never be the same!” (Stvari nikad neće biti iste).