Da li se Evropa vraća u Srednji vek?

Foto: Independent

Prevela: Sara Mandić

Kao Poljakinja, ponosna sam na dramatične promene koje je moja zemlja postigla za 27 godina od pada sovjetskog bloka. Posmatrala sam kako se Varšava pretvara iz jednog bednog, postkomunističkog grada u kosmopolitsku metropolu. Liberalne struje su jačale i činilo se da sve ide u dobrom pravcu.

Tako je bilo do prošlog oktobra, kada je izabrana partija Pravo i pravda (poznata po poljskom akronimu PiS) sa dnevnim redom nacionalnog konzervativizma, evroskepticizma i katoličke propagande.

output_6cz6ud.gif

Nova vlada je počela tako što je osakatila jednu od najznačajnijih institucija poljske demokratije: ustavni sud. Delovi medija su brzo stavljeni pod kontrolu vlade da „zastupaju hrišćanski moral”, a svi glavni urednici su zamenjeni članovima PiS-a. Glavna tema javne debate je bila navodna saradnja Leha Valense sa komunistima – puki mamac dok PiS nastavlja da narušava demokratske vrednosti na načine koji šokiraju one koji pažljivo gledaju.

Ipak, tek sam sa poslednjim političkim razvojem osetila pravu jezu od gađenja prema vladi PiS-a. Striktni zakon o zabrani abortusa (poznat kao „zakon o zaštiti prenatalnog života”) je podnet poljskom parlamentu. Po svaku cenu će štititi život nerođenog deteta, uključujući i bol – čak i smrt – njegove majke. Mnoge žene su se nadale da će se zakon o zabrani abortusa promeniti, ali ovo nije promena koju smo predviđali.

5703fcec150000ad000b4176.jpg
FOTO: Huffington Post

Abortus je trenutno legalan u Poljskoj samo ako trudnoća predstavlja opasnost po majčin život ili zdravlje; ukoliko fetus pokaže stanje kao što je Daunov sindrom (i tada samo ako medicinski stručnjak da odobrenje za abortus); ili ako je trudnoća rezultat silovanja.

Nedavno je bliska prijateljica morala da putuje sedam sati u privatnu slovačku bolnicu da bi abortirala. Osećala se dobro nakon skupe procedure, kada ih je njen partner odvezao natrag u Poljsku. Ipak, te noći je počela da trpi jake bolove u stomaku. Shvatila je da bi, ako bi otišla u bolnicu, doktor mogao da obavesti policiju. Srećom, bol se smirio i njen strah nije stavljen na probu.

Situacija će biti mnogo ozbiljnija ako novi zakon – podržan od strane premijerke Beate Šidlo – stupi na snagu. Ženi neće biti dozvoljeno da prekine vanmateričnu trudnoću, iako postoji mala šansa da dete preživi. Neće biti dozvoljeno da abortirate ukoliko je fetus sa neizlečivom bolešću ili ozbiljnim invaliditetom. Trudnoće koje su nastale silovanjem će se, takođe, štititi. Predloženi zakon velikodušno priznaje da je silovanje štetan čin, ali na abortus gleda kao na „kažnjavanje deteta“ za štetu učinjenu njegovoj majci.

Opozicija postoji, ali nacionalni mediji ne prenose proteste širom zemlje. Masovne demonstacije su se ipak održale i preneli su ih svetski mediji, dok su žene sa sobom nosile – vešalice. Kao najgrublji predmet kojim može da se obavi ilegalni abortus – ona je verovatno postala simbol onih koji zahtevaju veća ženska prava.

article_urn_publicid_ap_org_acaa68b92a714d3183e3.jpg
Foto: Daily Mail

U međuvremenu je formiran zakonodavni odbor da bi sakupio potpise koji su potrebni da bi se zakon protiv abortusa prvi put predstavio u parlamentu. Po zakonu je, u roku od tri meseca, potrebno 100 hiljada ljudi koji bi podržali ovaj predlog. To možda zvuči kao ogroman broj, ali je 2013. godine kampanja protiv abortusa sakupila milion i po potpisa.

Ovo nije prvi put da su ideje o zabrani abortusa dospele u poljski parlament, ali je prvi put kada će se o tome raspravljati u sistemu u kojem dominiraju desnica i verski glasovi. Ako novo zakonodavstvo uskoro stupi na snagu, nekoliko kritičkih glasova će biti utišano – dozvoljavajući PiS-u i njegovom glasačkom telu da vrate zemlju nazad u njenu patrijarhalnu prošlost, kada su žene bile samo instrumenti za rađanje.

Budući da su feministički uspesi u potpunosti uništeni, glas razuma, napretka i ljudskih vrednosti će još jednom biti ugušen.

Izvor: The Guardian

Sara uživa u čitanju dobrih krimi romana.