Da li su žene uspešnije od muškaraca?

Foto: SheKnows

Osim verovanja da su žene najuspešnije samo onda kada su slobodne, postoje i oni koji se ovakvom stavu protive, navodeći da su neke od najistaknutijih žena sveta u braku ili u vezi. Nažalost, žene se u manje od 20% slučajeva nalaze na najvišim položajima nekih istaknutih kompanija. Ova nejednakost među polovima se danas, uglavnom, opravdava obavezom žene da većinu svog vremena provodi kod kuće i vodi računa o deci.

Jedno istraživanje u Americi, iz 2014. godine, pokazalo je da žene koje nisu bile dovoljno uspešne u dotadašnjim poslovima, nisu svoje nezadovoljstvo usmeravale ka dužnostima koje imaju oko odgajanja dece, već se njihovo povlačenje vezuje upravo za bračne partnere, čiji uspeh i karijera postaju prioritet. „Ako bi trebalo tražiti krivca, onda je to čitavo društvo. Žene trpe veliki pritisak i kada su u pitanju kućne obaveze i vaspitavanje dece, ali i kada je reč o poslovnom životu“, kaže Pamela Stoun, profesorka sociologije iz Njujorka, koja se bavila ovom temom.

Za potrebe jednog istraživanja napravljena je anketa u kojoj je učestvovalo 25 hiljada nekadašnjih i sadašnjih studenata sa univerziteta Harvard, starosti između 26 i 47 godina. Rezultati su pokazali da je 60% ispitanih muškaraca izuzetno zadovoljno svojim poslovnim uspesima i tretmanima koje firme nude, dok je samo 40% ispitanih žena imalo slično mišljenje. Od svih ispitanih, 83% su činili ljudi koji su u braku.

Muškarci uglavnom tvrde (čak 75% njih) da kada razmišljaju o bračnom životu uvek lepšu polovinu vide kao nekoga ko u najvećoj meri treba da brine o deci (50% žena kaže da unapred zna da im je takva sudbina). Takođe, veliki broj muškaraca je uveren u to da su njihovi poslovni poduhvati i isticanja svakako bitniji od ženskih.

„Mladi parovi koji planiraju da započnu zajednički život trebalo bi da razgovaraju o tome koji su njihovi interesi, kako na poslovnom, tako i na ličnom planu. Veoma je važno pronaći partnera koji će poštovati naše želje“, kaže Pamela.

_veb_novinarstvo.gif

Žene tvrde da u najvećem broju slučajeva ne mogu da pristupe nekoj značajnijoj funkciji jer zbog uloge majke, koju svaka žena ima, nemaju odrađen dovoljan broj sati kao i muškarci, njihovo radno vreme je nekad kraće, odlaze na trudničko bolovanje i slično. Da li žene mogu da bude uspešne bez partnera?
Odgovor je da!

Kada su Pilar Manćon, istaknutu i uspešnu poslovnu ženu koja je završila doktorske studije u oblasti računarske lingvistike, pitali kako je uspela da ostane samouverena i uspešna, i kako to da je bez ičije pomoći prodala jednu svoju firmu, i to za čak 26 miliona evra, baš u periodu kada se razvodila i postala samohrana majka, ova četrdesetdvogodišnjakinja je izjavila: „I sa muškarcem, i bez njega, mogla bih isto to da postignem“.

Ona danas živi u Kaliforniji sa svojim detetom i tvrdi da žene mogu da istraju u svemu čak i ako su same. Mogu da budu i uspešne poslovne žene, a i domaćice kod kuće koje brižno čuvaju svoju decu. „Nije lako, potrebno je mnogo žrtvovanja, a sve to iziskuje malo sna“, kaže ona.

Pilar je uspela da iskombinuje lepo i korisno. Trudi se da njen poslovni, ali i privatni život ne budu zapostavljeni. Tako, na primer, čak i kada „ugrabi“ petnaestak minuta slobodnog vremena na poslu, ona ode po dete u vrtić, i slično. „Za mene je pravi izazov da se trudim, kako bi mi i posao i partner omogućili da sama biram i menjam neke stvari. Ako nešto hoćeš, to i možeš“, zaključuje Manćonova.

Izvor: El País