Da li trudnoća utiče na muškarce?
pixabay

Ne samo da osećaju strah i nesigurnost od nepoznatog, već muškarci takođe doživljavaju hormonske i psihološke promene tokom trudnoće svoje partnerke. Uprkos tome što nije njihovo telo ono u kome živi novi član porodice, muškarac u nekim slučajevima može da čak i fiziološke promene tokom trudnoće partnerke. Najekstremniji primer je takozvani sindrom Couvade.

Iako nije tako čest slučaj, postoje primeri da neki očevi, koji to postaju po prvi put, imaju simptome kao što su povraćanje, vrtoglavica, bol u stomaku ili promene u apetitu, kao neku čudnu vrstu empatije sa svojom partnerkom. Osim toga, jedno istraživanje Univerziteta Sent Džordž u Londonu proučavalo je 282 muškarca koji su bili u bolnici sa svojim trudnim partnerkama i utvrdili su da je njih 11 imalo slične simptome kao i žene.


Adaptacija u partnerskim odnosima


Možda je jedan od načina za razumevanje ovoga to da trudnoća ne utiče samo na pojedinca, već na par kao zasebni entitet. Jedan od prvih aspekata koji podrazumevaju adaptaciju su seksualni odnosi. Ovo je jedna od tema kojima se bavi Samanta Viljar u svojoj knjizi „Sve majke su posebne“ (Madre hay más que una).

Uvek iz perspektive novinara i autora dokumentarnih filmova, više nego iz lične perspektive, Viljar navodi da trudnoća može da utiče na promene u libidu kod muškaraca: „Može uticati na dva načina – postoje muškarci koji u potpunosti poštuju telo žene kada je trudna, jer imaju osećaj da je krhko i to im utiče na libido, a sa druge strane, postoje muškarci kod kojih se javlja želja za seksom kada vide trudnu ženu“. Takođe, dodaje da „postoji strah od nanošenja štete fetusu, što je zanimljivo, jer svi lekari preporučuju seks, čak i na dan porođaja“. „Prema podacima Instituta za proučavanje seksualnosti i parova iz Barselone, seks tokom trudnoće je veoma zdrav na psihološkom i emotivnom nivou, ali i na fizičkom, jer jača mišiće koji su uključeni tokom porođaja“, zaključuje Viljar.


pixabay
pixabay

O ovome govori i psiholog i seksolog Nurija Horba: „Seksualni aspekt se uglavnom modifikuje, prvenstveno zbog fizičkih promena, i postoje muškarci kod kojih se budi nežnost i pažnja, a postoje i oni na koje fizičke promene kod partnerke umanjuju želju i privlačnost. Kasnije, kada žena postane majka, ponekad komentarišu da im je partnerka drugačija, ne sećaju se kakva je bila kao partnerka, već je samo vide u ulozi majke i ne znaju kako da sa njom izgrade novi odnos, što u mnogim slučajevima direktno utiče na njihov seksualni život“.


Bez obzira na ovu vitalnu promenu, Horba podseća da ne treba da se zaboravi na aktivnosti koje su partneri ranije realizovali kao par, već da treba da razumeju da sada oboje imaju još jednu ulogu u životu, a to je uloga roditelja. Ključ za ovo je, kao i kod svega ostalog, komunikacija – izražavanje onoga šta mislimo o ovim promenama i pokušaj da se saosećamo sa partnerom. „Moramo da prihvatimo to da su trudnoća i porođaj velike promene za vezu; od para se postaje porodica i nastaju nove rutine, uloge, brige, i sve to mora da se nauči da se doda i prilagodi vezi“, dodaje Horba. Stoga, „problem se javlja ako se veza ostavi po strani, ako se prioritet daje samo roditeljstvu i tada postaje teško ponovo se osećati kao u vezi“, naglašava Nurija Horba.


Strah od promene


Dajući svoje lično mišljenje, Hoakim Montaner, promoter kolektiva „Tate blogeri“, objašnjava da muškarci žive „nervozno i u strahu“, posebno tokom prve trudnoće, jer postoji „mnogo neizvesnosti u vezi sa promenama i stvarima na koje ne mogu da utiču“. Tu je i „strah da više neće biti glavni i da gube kontrolu nad svojim životom“, smatra on.


Postoji i nedostatak znanja o promenama koje se javljaju kod žena, zbog čega Montaner smatra da je neophodno da se „zna biološki proces trudnoće i njene implikacije na svakodnevni život trudnice“. Ovo je ključno, jer budući otac „pokušava da zaštiti svoju partnerku od svega što veruje da može da joj naudi“. Iako često iz neznanja, može da bude i previše zaštitnički nastrojen.


pixabay
pixabay

Montaner objašnjava, kao pozitivnu stranu svega ovoga, da novopečeni otac takođe pokušava da „stavi u fokus brigu o drugima i da prioritet bude njihovo blagostanje“, što iz njegove perspektive „u većini slučajeva stvara mnoge promene na bolje“. Međutim, priznaje da, za razliku od žena, ključni momenat je kada se trudnoća završi „i beba prestaje da bude samo koncept, već postaje realnost, opipljiva i odvojena od majke“.


Isto tako, Pedro Adrados, psiholog specijalista bolnice Vithas Nuestra Señora de América, dodaje: „Iako je telo žene ono koje se fizički menja, a muškarčevo ne, to ne znači da ove promene ne utiču na muškarca i da on nije uključen u ovaj proces, doživljavajući trudnoću iz drugog ugla. Sve ovo ima emotivni i relacioni uticaj na njegovu ličnost“.


Sve u svemu, Adrados dodaje da, pored promena u seksulanom životu, muškarci često „preispituju svoju mladost i detinjstvo u potrazi za objašnjenjima šta znači biti otac i kako on treba da se ponaša“. Tu su i osećanja konkurencije i ljubomore prema bebi i partnerki, uz anksioznost zbog „očekivanja društva u vezi sa očinstvom i neizvesnosti zbog finansija, kao i zbog njihove društvene uloge 'dobavljača'“, koja uprkos promenama u društvu ostaje na snazi u kolektivnoj mašti mnogih muškaraca.


Postporođajna depresija i hormonske promene


Psihološke promene mogu biti tolike da postoje i slučajevi postporođajne depresije kod muškaraca. Naime, prema časopisu Pediatrics Američke akademije za pedijatriju, depresija se može javiti kod 5% do 10% očeva. O ovoj temi Pedro Adrados kaže da se „simptomi depresije kod muškaraca razlikuju od onih kod žena“. „U principu, muškarci ne postaju osetljiviji, već zabrinutiji i agresivniji nego inače, pribegavaju opsesivnom ponašanju i drugim mehanizmima izbegavanja“, objašnjava on. Isto tako insistira da, sa psihološke tačke gledišta, u toku same trudnoće može doći do „anksioznosti sa somatizacijom, do pojave opsesivnih simptoma, seksualne disfunkcije i tako dalje“.


pixabay
pixabay

Pored onih na psihološkom, izgleda da trudnoća na muškarce ima efekte čak i na fiziološkom nivou. Seksolog Nurija Horba insistira da „moramo spomenuti da se kod očeva, nekoliko nedelja pre porođaja, u telu povećava nivo prolaktina za 20%, dok se količina hormona kortizola udvostručuje“. Na pitanje zašto dolazi do ovih promena, Nurija odgovara da je „telo samo po sebi inteligentno i da se priprema za suočavanje sa rođenjem deteta“. Na isti način „snižava se nivo testosterona kada dođe do rođenja deteta, dok nivo estrogena raste tokom prvih 6 nedelja, kako bi se stvorila veza sa detetom i smanjile seksualne potrebe, ali i povećale emocionalne potrebe“, zaključuje ona.IZVOR: El Pais