Dame, Joko Ono ima projekat za vas!

Foto: Popmatters

Prevela: Miljana Momčilović

Za žene širom sveta ova nekada nedostižna maštarija će se i te kako ostvariti. Ono je 6. septembra poslala poruku ženama širom sveta, pozivajući ih da podele svoju traumu koju su doživele samo zato što su žene.

Poziv u potpunosti glasi

Žene svih godina, iz svih zemalja sveta, pozvane ste da pošaljete svoju priču o pretrpljenoj nepravdi zato što ste žene. Napišite svoju priču na svom jeziku, svojim rečima, i pišite koliko god otvoreno želite. Možete se potpisati imenom, ako želite, ali nemojte otkriti puno ime i prezime.Pošaljite fotografiju svojih očiju. Ispovesti o nepravdama i fotografije vaših očiju biće prikazane na mojoj izložbi „Uzdignuće“ od 7. oktobra 2016. do 5. februara 2017. u Muzeju umetnosti u Rejkjaviku.

Veoma se nadam vašem učešću.

_event_management.gif

U pravom stilu Joko Ono, jednostavnost ovog projekta je baš ono što mu daje moć. Verovatno ne postoji ni jedna žena na planeti, bez obzira na godine, veroispovest, etničku pripadnost, koja nije nekada osetila da se nepravedno našla na meti, da je potlačena ili maltertirana samo zato što je žena. Kroz običan gest deljenja reči i slika, projekat Joko Ono omogućava da se glas žena čuje i da one budu viđene.

Ono će sastaviti pristigla pisana svedočenja, uz sliku očiju svake od žena, da bi stvorila delo „Uzdignuće“, koje će biti prvi put prikazano u Muzeju umetnosti u Rejkjaviku 7. oktobra.

10_YOKOJP1_master675.jpg

Foto: Nytimes

Žene mogu da pošalju svoj material poštom ili mejlom. A ako ste u Rejkjaviku, svoj material uvek možete predati i lično.

Molimo vas, učestvujte u ovom otvorenom pozivu i pošaljite link svima koje poznajete. Što više žena bude podelilo svoju priču o diskriminaciji i traumi, to će manje ljudi ostati nesvesno jednog od najupornijih problema ljudskih prava našeg vremena. Pored toga, dobijate vraški dobru priliku da se uključite u izložbu Joko Ono.

Na posao. Joko vas posmatra.


Izvor: Huffingtonpost

Miljana je sasvim obična devojka, zaljubljenik u ljude, životinje i cveće.