Dž. Koks - dokaz da invaliditet nije prepreka

Foto: rappler.com

Osim što uspjeva obaviti svakodnevne obaveze pomoću nogu, ona je specifična i po nekim sasvim nevjerovatnim mogućnostima. Prva od njih je letenje. Naime, iako se bojala letenja, savladala je svoj strah i postala prva i jedina žena koja je dobila pilotsku dozvolu. Uvrštena je zbog toga u Ginisovu knjigu rekorda 2011. godine.

Ona je postala i prva žena bez ruku, koja ima crni pojas u tekvandou, gdje je ujedno i upoznala svog supruga, Patrika Šemberlejna. U jednom intervjuu izjavio je kako mu ona svakodnevno otvara oči o novim mogućnostima, koje se nalaze u svijetu.

o_JESSICA_COX_570.jpg
Foto: huffingtonpost.co.uk

Nedavno je učila i odsvirala sountrack za film Frozen jer dugo godina svira klavir, upravo uz pomoć nogu. No to nije kraj njenim vještinama. Svakodnevno posprema sebi sama krevet, koristi telefon i šalje poruku, piše, nanosi šminku pa čak i umjetne trepavice, a kada se želi opustiti, sama sebi otvara i flašu piva. Video vam dovoljno govori.

Jedino što joj predstavlja poteškoću jeste pravljenje frizure i češljanje, ali tu joj muž rado pomogne. Postala je motivaciona govornica i mentorica sa djecu sa poteškoćama u razvoju. Snimila je dokumentarac Right Footed, koji se sprema za prikazivanje i takmičenje na festivalima. Mnogo je razloga zašto je inspirativna, a glavni je taj što pokazuje svima, da bez obzira na poteškoće, volja pobjeđuje um. Sve barijere nastaju prvenstveno u glavi, a ona je primjer kako da ih srušite. Vjerujete li sada da možete sve?

Izvor: Lola Magazin