„Evrovizija“: Magija srpskih predstavnica
commons.wikimedia

Sve do 2007. godine, kada je Srbija prvi put nastupila kao samostalna država, ni naše nacionalno nadmetanje nije zaobilazio politički prizvuk. Tada je na „Beoviziji“ pobedila Marija Šerifović, sa pesmom „Molitva“. Numera je ubrzo dobila englesku, rusku i špansku verziju. Najveću popularnost ostvarila je finska verzija, „Rukoilen“, snimljena u znak poštovanja zemlje domaćina – Finske. Zanimljivo je da su ovu numeru umesto Marije otpevale njeni prateći vokali, članice benda „Beauty queens“. Sam plasman u finale „Evrovizije“, predstavljao je veliki uspeh za našu zemlju. Balade, pevane na maternjem jeziku, izvedene bez specijalnih efekata, skromno odevanje, kao i vokali koji ne plešu oko izvođača, samo su neki od razloga koji su doprineli tome da se Srbija ne nađe među favoritima. Zato je trijumf „Molitve“ jedan od najznačajnijih u istoriji takmičenja. Osim porasta Marijine popularnosti, pobeda je donela takmičenje u našu zemlju.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Čast da predstavlja Srbiju baš u našem glavnom gradu, pripala je Jeleni Tomašević. Pre nego što se 2008. godine, sa pesmom „Oro“ plasirala na „Evroviziju“, dva puta je bezuspešno pokušavala da pobedi na nacionalnom takmičenju. Za vreme evropske turneje, pesma je snimljena na španskom, grčkom i portugalskom jeziku. Jelenine glasovne sposobnosti, skromnost i sveden scenski nastup, zadivili su Evropu i doveli Srbiju do šestog mesta nakon finalnog glasanja. Danas je Jelena Tomašević jedan od naših najcenjenijih ženskih vokala, a i dalje je poznata kao neko ko karijeru gradi isključivo zahvaljujući talentu, radu, skromnošću i pažljivom odabiru pesama.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Osveženje na našoj muzičkoj sceni dogodilo se zahvaljujući pobedi Danice Nine Radojičić i pesme „Čaroban“ na nacionalnom izboru, „Pesma za Evropu“, održanom 2011. godine. Izbor tadašnje studentkinje farmacije, koja je pevačko iskustvo stekla zahvaljujući pohađanju muzičke škole i nastupima sa svojim bendom, bio je veoma neočekivan. Fantastičan vokal, vesela pesma, harizma i simpatičan scenski nastup, odveli su Ninu u finale u kome je zauzela 14. mesto. Danas živi u Australiji, gde je završila doktorske studije, ali i dalje ne zaboravlja na muziku. Nedavno je snimila singl „Colors of my love“, koji je bio veoma zapažen u regionu.commons.wikimedia
commons.wikimedia

Grupa „Moje 3“, formirana samo za potrebe takmičenja, pobedila je na „Beoviziji“ 2013. godine, zahvaljujući glasovima publike. Pesma „Ljubav je svuda“, šarena scenska odeća i razigran scenski nastup, nisu nam pomogli da se plasiramo u finale. Nakon lošeg plasmana, učesnice (Mirna, Sara i Nevena) su se posvetile solo karijerama.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Do 2015. godine, srpski predstavnici su izvodili takmičarske numere isključivo na našem jeziku. Zato su mnogi bili iznenađeni kada je Bojana Stamenov odlučila da nas na „Evroviziji“ predstavi sa engleskom verzijom pesme, „Beauty never lies“. Pokazalo se da je odluka ispravna – ostvaren je plasman u finale, a nakon glasanja naša predstavnica je zauzela deseto mesto. Bojana Stamenov je našoj javnosti poznata po raskošnom glasu i zapaženim nastupima u šou-programu „Ja imam talenat“. Zahvaljujući popularnosti koju su joj takmičenja donela, održala je koncert u „Sava centru“.commons.wikimedia
commons.wikimedia

U Švedskoj nas je 2016. godine predstavljala mlada pevačica benda „ZAA“, Sanja Vučić. Pesma „Goodbye (Shelter)“ uperena je protiv nasilja nad ženama. Iako u originalnoj verziji nosi naziv „Iza osmeha“, odlučeno je da bude izvedena na engleskom, kako bi što više ljudi moglo da razume njenu poruku. Sanjin upečatljiv nastup, nesvakidašnja odeća, podrška pratećih vokala i igrača, bili su zaslužni za plasman u finale. Ipak, nakon glasanja u finalu, naša pesma je zauzela tek 18. mesto.commons.wikimedia
commons.wikimedia

U skladu sa odlukom Muzičke redakcije Radio-televizije Srbije, ove godine će Srbiju predstavljati Tijana Bogićević. Ova mlada pevačica će pokušati da sa pesmom „In too deep“ ostvari što bolji plasman. Ovo neće biti njen prvi nastup na „Evroviziji“, jer je već učestvovala kao prateći vokal. Trenutno je posvećena promotivnoj turneji u okviru koje nastoji da predstavi evrovizijsku pesmu široj publici. Numera trenutno nailazi na pozitivne reakcije, a beleži i porast pregleda na Youtube-u.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Svi naši predstavnici uvek su mogli da se pohvale zapaženim nastupima, bez obzira na to da li su se plasirali u finale ili ne. Ostaje nada da će i dalje dostojno predstavljati našu zemlju na „Evroviziji“, kao i da ćemo ponovo biti u prilici da organizujemo ovo muzičko takmičenje.