Femicid i izbor za Mis Perua
Pixabay

Učesnice na takmičenju iz lepote Miss Peru 2018 iskoristile su trenutak na pisti i pod reflektorima da iznesu kritiku rodnog nasilja i femicida u zemlji. „Moje mere su: 2202 slučaja femicida u poslednjih devet godina u mojoj zemlji“, rekla je jedna od kandidatkinja preko mikrofona pre nego što se sklonila na drugu stranu piste. „Moje mere su: 81% napadača na devojčice mlađe od 5 godina je blisko sa porodicom“, rekla je sledeća kandidatkinja.


Dvadeset i tri žene, predstavnice okruga i regiona Perua, iznele su razne brojke nasilja nad ženama, a koje uključuju, između ostalih, fizičko nasilje, silovanje, seksualno uznemiravanje, seksualno iskorišćavanje i psihološku agresiju.


Kandidatkinje su prvu kritiku iznele ubrzo nakon početka takmičenja, kada je trebalo da se predstave preko mikrofona. Ova ideja nije potekla samo od učesnica, već se i organizacioni odbor događaja odlučio na ovaj potez. Malo kasnije, dok su se učesnice predstavljale u kupaćim kostimima, a peruanska pevačica Lesli Šo pevala pesmu Svaki put sve snažnije, ekrani u podnožju bine su prikazivali naslove iz lokalnih novina sa vestima o nasilju nad ženama.

Pixabay
Pixabay

U sledećem delu večeri, nekoliko učesnica je izrazilo svoju kritiku rodnog nasilja tokom dela sa pitanjima i odgovorima. Romina Lozano, koja je kasnije proglašena pobednicom takmičenja, upitana je kako se treba boriti protiv ubistava žena. „Predlažem da se napravi baza podataka gde će se nalaziti podaci svakog napadača, i to ne samo ubica, jer to je ono što će nas zaštititi“, rekla je.


U Peruu je oznaka #MojeMereSu na nekoliko sati u nedelju uveče bila na Tviteru, a dospela je i u vesti raznih lokalnih medija. Sudeći prema brojkama peruanskog Ministarstva za žene i ugrožene grupe, tokom 2016. godine su registrovana 124 femicida i 258 pokušaja ubistva.

Poražavajuće brojke


Tokom svog predstavljanja, jedna učesnica iz regiona Lime je iznela podatak da su ove godine zabeležena čak 82 slučaja femicida, kao i 156 pokušaja ubistva. Druga učesnica je rekla da seksualno iskorišćavanje za posledicu ima i to da jedna devojčica umre na svakih 10 minuta.

pixabay
pixabay

Između ostalih, iznete su i činjenice da više od 70% žena u Peruu trpi ulično uznemiravanje i da više od 25% dece i adolescenata trpi zlostavljanje u svojim školama. Što se tiče žrtava silovanja u Peruu, navedena je cifra od čak 13 000 devojčica. Ni starije žene nisu izuzete – 2971 žena starija od 60 godina je žrtva nasilja. Među silovanim ženama, 72.8% su majke. Jedna Peruanka je spomenula podatak da oko 65% žena sa visokom školskom spremom doživi neki vid nasilja od strane svog partnera.


Učesnica iz regiona La Libertad je rekla da je u njenom delu zemlje samo ove godine zabeleženo 300 slučajeva femicida. Predstavnica regiona Cajamarca je rekla da u prestonici njenog regiona više od 80% žena trpi nasilje. I region Callao ima svoju potresnu statistiku – do 2014. godine je registrovano 3114 slučajeva trgovine ženama.


Izvor: El Pais