Feministička prolećna škola - „Mlade žene koje grade mir“
facebook/artpolis art and community

„Feministička prolećna škola“ nastala je u saradnji dve nevladine organizacije, „Alternativnog centra za devojke“ iz Kruševca i „Artpolisa“ iz Prištine, u okviru projekta „Mlade žene grade mir“, uz podršku švedske fondacije „Kvinna till Kvinna“. Škola se sastoji iz dva dela, prolećnog i jesenjeg. Prvi deo ovogodišnje škole trajao je od 30. marta do 02. aprila. i održao se u Prištini. 


Program se sastojao od niza predavanja čije su teme bile: 

  • Istorija feminizma na Kosovu,
  • Feminističke akcije danas,
  • Doprinos žena mirovnim politikama kroz aktivizam
  • Zakon i feminizam
  • Feministička umetnost kao alat promena u društvu
„Feministička prolećna škola“ ima mirovni karakter, a njeni glavni ciljevi su upoznavanje i spajanje feministkinja iz Srbije i sa Kosova, zajedničko promišljanje, učenje o sebi i drugima, kao i sticanje novih znanja, iskustava i poznanstava. Ovogodišnja generacija polaznica je sedma po redu, što govori o dugovečnosti ovog sjajnog projekta koji je koristan na mnogo načina, počevši od izgradnje dijaloga i poverenja među mladim devojkama i ženama preko uklanjanja predrasuda do rada na sebi kroz prizmu feminizma.


Nakon završenog prvog dela, sledi istraživački period nakon čega će polaznice u saradnji sa mentorkama pisati eseje na različite teme. Čitav program se odvija paralelno na srpskom i albanskom jeziku. Drugi deo škole biće održan na jesen, na Zlatiboru, gde će se promišljati i raditi na sličnim temama, ali iz perspetive srpskih feministikinja.