Kada odeš: neprevaziđena Dolores
commons. wikimedia (foto: Eva Rinaldi)

Kako izvori javljaju, još uvek se ne zna tačan uzrok smrti. Pronađena je u hotelskoj sobi u Londonu, gde je boravila zbog snimanja novog albuma. Članovi njenog benda izjavili su da je bila nesvakidašnji talenat i da se osećaju veoma privilegovanim što su imali prilike da budu deo njenog života od 1989. godine.


Dolores je rođena u Isrkoj gde je i provela veći deo svog života. Bila je muzičar, tekstopisac i pevačica neobične i prepoznatljive boje glasa koji će mnogi dugo pamtiti.


Na audiciju za novu pevačicu u bendu „Cranberry Saw Us“, kako je u početku nosio ime, došla je kao prijateljica devojke Niala Kvina, pevača koji je upravo napuštao bend. Članovi benda, koji su bili fasciniranim njenim glasom, dali su joj demo snimak melodije na kojoj su radili, a ona je već sutradan došla sa napisanim stihovima. Pesmu su nazvali „Linger“ i ta pesma će kasnije postati jedan od najpopularnijih i najpoznatijih hitova.


Tokom '90-ih, Doloros će postati sve poznatija i njen će uticaj rasti. Njihov drugi album pod nazivom „No Need To Argue“, nešto čvršćeg zvuka od prethodnog, debitovao je na 6. mestu američke top-liste, a iznedrio je i planetarni hit „Zombie“, koji je zauzeo prvo mesto na ovoj listi. Ovaj album se i dan danas dobro prodaje.


 Bend je napravio pauzu od 2003. do ponovnog okupljanja 2009. godine. Za vreme predaha, Dolores je nastavila da samostalno gradi karijeru i snimila je nekoliko hitova. 


commons.wikimedia (autor: Alterna2)
commons.wikimedia (autor: Alterna2)

The Cranberries su poslednji album pod nazivom „Something Else“ objavili početkom 2017. godine. Morali su, međutim, da otkažu evropsku i američku turneju zbog Doloresine bolesti. Ona je, naime, prošle godine izjavila da pati od bipolarnog poremećaja, a da se sa depresijom borila tokom čitave karijere.


Bend je posetio Beograd 2012. godine i tom prilikom napunio Halu sportova, gde je podsetio publiku na svoje velike hitove. Tokom '90-ih, ovaj muzički sastav je došao u žižu srpske javnosti u kontekstu koji nema mnogo veze sa muzikom. Naime, tekst pesme „Sarajevo“ je u nekim krugovima shvaćen kao anti-srpski, dok se u drugim polemisalo da je pesma širila antiratnu propagandu, te da članovi benda nisu stali ni na čiju stranu. Na skoro isti način prihvaćena je i pesma „Zombie“ , koju su ipak svi rado pevušili i koja je bila hit na svim tinejdžerskim žurkama.


Dolores će ostati upamćena po svom snažnom i emotivnom glasu koji u svakom slušaocu može da izazove pregršt emocija. Na bini i na pločama emitovala je sirovu iskrenost, koja nije mogla da ostane neprimećena i zbog koje će osati jedan od najboljih ženskih vokala svih vremena.