Kako pronaći svoje mesto u IT industriji?
Netokracija.rs

Sektor informacionih tehnologija ubedljivo je jedan od najbrže rastućih sektora. Nažalost, zajednička karakteristika svih IT tržišta širom sveta je da nemaju ni približno jednak broj zaposlenih muškaraca i žena. 


Srbija je, zapravo, kada su u pitanju žene u tehničkim naukama, u boljoj situaciji nego većina drugih zemalja. Međutim, to ne znači da neki oblik diskriminacije ne postoji. Istraživanje koje je radio Startit utvrdilo je da je kod nas samo 12% žena među programerima, a da su im prosečne plate za gotovo 400 evra manje nego plate njihovih kolega.Ne smatra se da poslodavci na ovom polju vrše direktnu diskriminaciju. Pomenute brojke pravdaju se činjenicom da se žene prosto ne prijavljuju na oglase za posao.


„Devojke su apsolutno sposobne da koriste šrafcigere, WD40, da prave robote ili projektuju zgrade i mostove, vode ljude i kompanije, kao i da pišu poeziju ili slikaju, budu nežne majke (ako to žele) ili da rade nesto potpuno drugo“, rekla je Katarina Popović, vlasnica trening studija PitchBitch, spisateljica i novomedijska umetnica. Ona veruje da je deo problema to što postoji premalo ženskih uzora u IT idustriji ili drugim industrijama koje se smatraju tipično muškim. U intervjuu za Netokraciju dodala je: „Odgovornost svake od nas da se učinimo „vidljivom“ i da pričamo o svom radu – da držimo predavanja i radionice za devojčice (i dečake) što ranije u razvoju, to bolje.“


Za Netokracuju, takođe, je govorila i Nevena Sofranić, osnivač agencije Omnes Group i jedna od devojaka koja stoji iza organizacije IT Girls. 

„Podsticanje žena da se uključe u ovu industriju može se uraditi i podizanjem svesti o tome da će sutra svaki posao biti delom vezan za IT – nije više pitanje da li treba raditi u ovoj industriji, nego na kojoj poziciji.“, to bi ženama trebalo da bude dovoljna dodatna motivacija smatra Nevena.

Sa željom da se odnos zaposlenih muškaraca i žena u IT sektoru promeni i vođeni, do sada pokazanim, velikim interesovanjem pripadnica ženskog pola Netokracija organizuje još jednu konfrenciju. Ovoga puta namenjena jedeveloperkama, ženama koje se bave netehničkim poslovima u IT industriji (HR, marketing, menadžment projekata...) kao i svima koji žele da se ohrabre i okrenu digitalnim, tehnološkim i kreativnim industrijama. 


Ideja organizatora je da Ladies of New Buisness predstavlja progam edukativnih i inspirativnih razgovora sa uspešnim preduzetnicama. Trenutni status žena u ovom sektoru, izazovi sa kojima se suočavaju kao i načine uz pomoć kojih mogu da se prevaziđu, samo su neke od tema o kojima će pristuni moći da saznaju nešto više.


Konferencija će početi sesijom jedan-na-jedan sa Tatjanom Matić, državnom sekretarkom u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Nakon toga će učesnici imati priliku da čuju predavače različitih profila iz kompanija Endava, TeleGroup, 3AP-, Omnes Group, sajta HelloWorld i druge.


Na konferenciji će svečano biti najavljen program mentorstva tokom kog će 20 devojaka sa mentorkama iz industrije raditi na razvoju svojih soft veština potrebnih za uspeh u ovoj industriji – na polju programiranja, marketinga, HR-a, prodaje, PM-a i slično. Nova generacija mentorskog programa počeće u januaru i trajaće do marta. Program je otvoren za sve žene i devojke (bez obzira na godine) koje žele da rade na usavršavanju sebe i svojih veština – neophodnih za rad u ovoj rastućoj IT industriji.


Takođe, Netokracija će u toku januara i februara organizovati specijalna okupljanja mentorki i mentorina tokom kojih će mentorisane devojke moći da čuju detalje u vezi IT industrije i samim tim sebe bolje pozicioniraju u istoj. Prijave za program biće otvorene nakon konferencije, a više reči o načinu funkcionisanja mentorstva biće na samoj konferenciji.


Učešće na konferenciji je besplatno. Ogranizatori naglašavaju da su, naravno, i muškarci dobrodošli.Zbog ograničenog broja mesta prijave su nephodne i moguće putem formulara.