Kako si?
pixabay

O nasilju  (psihičkom, fizičkom, seksualnom ili, pak, ekonomskom)  kojem su žene svakodnevno izložene ne smemo govoriti samo na ovaj dan. Naprotiv, to mora da bude tema o kojoj se diskutuje i razmišlja svaki dan. Upravo je i to cilj ove zajedničke akcije - povećanje svesti svih građana.

Najviše nasilja žene trpe u okviru porodice - širom sveta u proseku 137 žena svakoga dana bude ubijeno u kontekstu porodičnog ili partnerskog nasilja. U Srbiji između 40 i 70 odsto ubistava gde su žrtve bile žene, počinioci su bili njihovi muževi ili verenici ili bivši partneri. Ova vrsta nasilja najčešće ostaje neprijavljeno policiji, a najčešći razlozi su osećaj sramote, ekonomska zavisnost, strah od osvete i nepoverenje u institucije.


pixabay
pixabay

Rezultati istraživanja koje je OEBS sproveo u jugoistočnoj i istočnoj Evropi tokom prošle godine su poražavajući. Istraživanje je pokazalo da oko 85 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava, od toga skoro trećina (29 odsto) tvrdi da je nasilje u porodici privatna stvar koju treba rešavati u okviru porodice.


Anketa između ostalog pokazuje da četvrtina žena nije adekvatno informisana i da ne zna šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje, dok je posle fizičkog ili seksulanog nasilja samo tri odsto žrtava kontaktiralo Sigurnu kuću, a jedan odsto neku od organizacija za podršku žrtvama.


Zašto baš 25. novembar? Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriju, Minervu i Mariju Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine. Proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. godine. Tada se razgovaralo o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.


Nažalost, od tada  nismo mnogo odmakli. Zato, dođite na Trg Salvija i učestvujte u akciji. Danas, sutra, svaki naredni dan, mesec i godinu! Jer, pred nasiljem ne smemo da okrećemo glavu.