Kako su se žene oblačile u Srbiji kroz vekove?

Foto: lovingloving.com

Oblačenje, šminkanje, frizura, ponašanje, su oduvek bili elementi koji su upotpunjavali prirodnu lepotu žena i činili ih više ili manje modernim. Kao i svuda u svetu, kriterijumi po kojima se žena smatrala više ili manje lepom, su se kroz vekove menjali i u Srbiji. Moda nije samo upotpunjavala žensku lepotu, već je otkrivala i društveni status žena.

Način oblačenja i isticanja lepote u srednjem veku u Srbiji

O modi u srednjem veku svedoče mnogi sačuvani pisani i slikani dokumenti. U to vreme odevanje u Srbiji je bilo jednostavno, odevni predmeti su bili najčešće izrađeni od vune, konoplje, lana i životinjskog krzna. Kao što će i kasnije biti slučaj, odeća i nakit su i u srednjem veku jasno odvajali društvene slojeve. Tako se u ovo doba odeća delila na seljačku, građansku nošnju i na plemićki kostim.

Ženska seljačka nošnja se sastojala se od košulje i haljine, koje su bile izrađene od grubog platna, a po rubovima su bile izvezene svilenim koncem i vunom. Ovu nošnju je upotpunjavao nakit koji se nosio oko vrata. Devojke koje su bile neudate nosile su puštenu kosu dok su udate žene povezivale kosu maramom tako da skrivaju i vrat.

-profesionalno_odevanje.gif

Žene koje su nosile građansku nošnju oblačile su se u bogato nabrane haljine dugih rukava,koje su bile stegnute u struku, sa bordurom oko vrata i po rubovima. Na glavama su nosile duge velove.

Rukavi na tunikama koje su nosile plemkinje bili su uzani i završavali su se u špic, a tunike duge i zatvorene, sa malim prorezima ispod vrata. Oni bi se zakopčavali nizom sitnih dugmadi. Odelo je bilo od dezenirane tkanine, ukrašeno pervazima. Ogrtač je bio bez rukava ili sa prosečenim visećim rukavima. Od nakita su nosile velike minđuše.

Krajem srednjeg veka plemićka odeća postaje malo slobodnija pa počinju da se nose dve haljine – donja, sa uskim dugim rukavima, i gornja, sa prorezanim rukavima, u struku presečena širokim pojasom, odakle pada u bogatim naborima.

Moda u Srbiji za vreme turske okupacije

S obzirom na to da su Srbi pet vekova bili pod turskom okupacijom, život u Srbiji se u to vreme odvijao po pravilima Osmanskog carstva. Taj uticaj se primećivao u svim sferama srpskog življa pa se tako odražavao i na način oblačenja srpskih žena. Iako su pripadale srpskom narodu morale su da se oblače po pravilima koje je postavljao okupator. U to vreme se jako vodilo računa na smerno ponašanje žena. Smernost je glavna karakteristika i ženskog odevanja tada. Karakteristično je da su srpske žene morale da nose marame, nije im bilo dozvoljeno da idu puštene kose. Odeću su činile duge suknje i košulje dugih rukava.

Oblačenje Srpkinja posle oslobođenja od Turaka

U 19. veku se u Srbiji osetio snažan uticaj evropske kulture koji se odražavao i na promenu oblačenja i ponašanja srpskih žena. Pod uticajem evropske kulture ali i sačuvanih orjentalnih elemenata oblačenja, u Srbiji se sredinom 19. veka stvara takozvana srpska gradska nošnja koja postaje tipična za žene u srpskim gradovima. Ova nošnja je predstavljala mešavinu orjentalnih i evropskih odevnih predmeta a izrađivala se od skupocenih tkanina sa zlatnim i srebrnim vezom.

a05fa89f6d0f92359f6bf8abeb07e101_1.jpg
FOTO: Pinterest

Tada nastaje i srpska narodna nošnja kojom se i danas čuva tradicija srpskog naroda. Sastoji se od plisirane karirane suknje sa kratkim prslučetom ukrašenog dukatima. Na nogama se nose opanci a u kosi se obicno nalazi cvet. Međutim, u nekim delovima Srbije su se nosili i odevni predmeti koji su nošnju tog kraja izdvajali od tipične srpske narodne nošnje. Tako su se npr. u vranjanskom kraju kao narodna nošnja nosile svilene dimije jarkih boja, dok su u južnijim i istočnim delovima Srbije žene maramama koje su vezivale na glavi upotpunjavale svoju nošnju.

Krajem 19. veka evropska moda dosta utiče na oblačenje žena u Srbiji tako da sve više počinju da se nose krinoline, teške suknje u obliku zvona stegnute obručem, i turnir, jastuče koje su žene stavljale pozadi ispod suknje. Uz krinolinu gornji deo je obicno bila košulja uskih rukava. Ovakav način oblačenja u 19. veku bio je karakterističan za žene višeg društvenog statusa. Svoj raskošan izgled upotpunjavale su skupocenim nakitom, torbicama, lepezama, rukavicama, maramama i suncobranima. Žene koje su bile iz nižih društvenih slojeva ostale su verne nošenju narodnih nošnji sve do kraja ovog veka.

y6i35.jpg

FOTO:gogmsite.net

Moda 20. veka u Srbiji

20. vek donosi mnoge novine u isticanju ženske lepote i načinu oblačenja tako da se slobodno može reći da je ovaj vek revolucionaran po pitanju mode. Pod uticajem svetskih modnih trendova dolazi do velikih promena kod oblačenja žena u Srbiji.

Na samom početku 20. veka još uvek su u modi elegantni odevni komadi koji ističu žensku lepotu.

1937_11_1.jpg

FOTO:http://trabbh2cluciasanchezguad/

Već od četrdesetih godina ženska odeća dobija muževniji izgled, pa pantalone postaju sve modernije. Pored pantalona još uvek su se nosile i luksuzne elegantne haljine, ali znatno slobodnijeg i lepršavijeg kroja.

Sredinom veka žene počinju da se više bore za svoju jednakost sa muškarcima i za svoja prava što se odražava i na način njihovog oblačenja. Počinju da nose kratke suknje, pantalone, helanke. Boje koje preovlađuju su drečave i slobodnije.

download.jpg

FOTO: pinterest.com

Devedesetih godina 20. veka dolazi do najznačajnije promene u načinu odevanja kod žena. Počinju da mešaju stilove, sve više se nose pantalone, trenerke, džins.

download_1.jpg

FOTO: retrowaste

Danas je u modi sve dozvoljeno. Dolazi do mešanja različitih stilova tako da se čini da ni jedna odevna kombinacija danas nije pogrešna. Žene se oblače znatno slobodnije nego nekada, njihove odevne predmete čine pantalone, kratke i duge suknje i haljine, džins, majice, košulje, sakoi, kaputi, jakne. Od obuće se kod žena takođe može videti sve od patika do izuzetno elegantnih cipela. Što se tiče šminke, ona danas zauzima zanačajno mesto kada je isticanje ženske lepote u pitanju. Šminka može da bude prirodna ali i jako upadljiva. Kako god, predstavlja bitan detalj koji upotpunjava celokupan izgled žena.

Savremeno doba je sa sobom donelo i estetske korekcije ka kojima žene sve više posežu u želji da promene na sebi ono čime nisu zadovoljne. Mišljenja o estetskoj hirurgiji su podeljena, pa se neke žene podvrgavaju hiruškim zahvatima bez ikakvih predrasuda dok neke ističu svoju lepotu odećom i šminkom ili jednostavno neguju svoj pripodni izgled.

Bilo kako bilo jedno je sigurno: svaka žena je lepa; a oblačenje, nakit, frizura, šminka i ponašanje su samo detalji kojima može da istakne i upotpuni svoju lepotu.


Aleksandra je zaljubljenik u srpski jezik i književnost i smatra da je jezik jednog naroda najveće bogatstvo koje se treba negovati i čuvati