Kaliopi: Čuvar pravih vrednosti
commons.wikimedia

Makedonska kantautorka, Kaliopi Bukle, više od trideset godina pleni svojim raskošnim glasom i kvalitetnim pesmama, pronalazeći pritom put do srca svojih obožavalaca širom sveta.


Rođena je 28. decembra 1966. godine u Ohridu. U ranom detinjstvu je pokazala sklonost ka muzici, što je navelo roditelje da je upišu na časove solo-pevanja. Pevala je i u dečijem horu i sa njim nastupala u celoj Jugoslaviji. Sa deset godina je pobedila na makedonskom dečijem festivalu, „Zlatno slavejče“, što je značajno uticalo na njenu odluku da život posveti muzici.


Početkom osamdesetih godina, sa svojim kasnijim životnim partnerom, Romeom Grilom, osnovala je bend „Kaliopi“, koji je osvojio mnoge nagrade na festivalima u regionu. Pesma „Rođeni“ (poznatija kao „Bato“), objavljena na istoimenom albumu, (p)ostala je veliki hit. To je omogućilo bendu da gostuje u emisijama i odlazi na turneje. Na vrhuncu popularnosti, Kaliopi i Romeo se sele u Švajcarsku. Odsustvo sa scene i raspad Jugoslavije dovode do toga da ih publika polako zaboravlja.


Daleko od svojih korena, mlada pevačica se bavila različitim poslovima kako bi preživela. Želela je i da se oproba kao profesorka u muzičkoj školi, ali je nisu primili jer su smatrali da je previše talentovana i obrazovana. 


Shvativši da je njen životni put vezan za muziku i scenu, Kaliopi se 1996. godine vraća u Makedoniju, kao solo izvođač. Pobeđuje na nacionalnom izboru za Pesmu evrovizije i dobija čast da predstavlja svoju zemlju, koja je te godine prvi put trebalo da nastupi kao samostalna država. Ipak, Makedonija je zbog političkih razloga izbačena iz takmičenja nekoliko nedelja pre ceremonije.


commons.wikimedia
commons.wikimedia

Široj javnosti je poznato da je Kaliopi dva puta predstavila Makedoniju na Evroviziji. Ipak, mnogi ne znaju da je ona u više navrata pokušavala da pobedi na nacionalnom takmičenju kao izvođač, ali i kao autor kompozicija. Radio televizija Makedonije prepoznala je njen trud, rad i doprinos muzici tek 2012. godine, kada je Kaliopi dobila poziv da se takmiči u Azerbejdžanu, pod zastavom svoje zemlje. Pesma „Crno i belo“, koja se i danas izvodi na raznim muzičkim takmičenjima, odvodi Makedoniju u finale, i u ukupnom plasmanu zauzima 13. mesto. Ovo takmičenje je pokazalo da je Kaliopi svestrana, omiljena širom Balkana. U njenu čast, osnovan je fan-klub, koji joj pruža podršku u daljem radu, a posebno 2016. godine, kada je sa pesmom „Dona“ drugi put nastupila na Evroviziji, bez zavidnog plasmana.


Za Kaliopi se može reći da je osoba koja uživa u procesu stvaranja i realizacije svojih kompozicija. Insistira na saradnji sa umetnicima koji dolaze sa balkanskog područja. Piše muziku za filmove, a u okviru radijskog projekta „Zvezde pevaju zvezde“, obradila je pesmu „Kesteni“, grupe Alisa.


Raduje se susretu sa ljudima, trudi se da svakoga dana nauči nešto novo. Ne boji se godina, a ni starosti. Protivnik je plastične hirurgije i smatra da svaka bora nosi svoju priču. Za časopis „Story“, izjavila je: „Godine mi nikada nisu važne kao broj, već kao mogućnost da kroz njih ostvarim trenutke po kojima ću biti upamćena. U to ime, ne samo rođendane, već sve dane slavim pevajući.“


youtube
youtube

S obzirom da su je u životu pratile mnoge teškoće, trudila se da ih prebrodi uz podršku iskrenih prijatelja. Smatra da iz teških trenutaka učimo velike životne lekcije i postajemo bolji ljudi. Kao svoj najveći porok navodi ljubav prema hrani, ali se uporno bori protiv toga.


Kaliopi je tokom dugogodišnjeg stvaralaštva postavila visoke standarde i utisnula svoj trajni pečat u makedonskoj i balkanskoj muzici. Uvek se trudila da ljubav prema muzici prenese mladima. Karijeru je gradila bez skandala i želje da se nametne. Nisu joj bili važni tiraži, već činjenica da je napravila nešto dobro, što će se svideti publici i što će godinama živeti i biti izvođeno i zato može biti inspiracija mnogima.