Koliko znate o sigurnom seksu?

Foto: Pixabay

Priredila: Marija Jakić

Koliko znate o kontracepciji? O piluli za dan poslije? O sigurnom seksu?

Na mnoga naša pitanja postoje i odgovori. Vladimir Perendija, specijalista ginekologije i akušerstva, proveo nas je kroz teme kojih se mnoge žene stide. A ne bi trebalo. Jer, posljedice mogu da budu gore.

O tableti za dan poslije se sve češće priča, ali sve se manje priča o danu prije. Mislite li da je vrijeme da seksualno obrazovanje uđe u školske klupe?

S obzirom na postojanje brojnih savremenih, efikasnih metoda kontracepcije i na njihovu dostupnost, prosto je neshvatljivo da u ovom vijeku i u ovo vrijeme uopšte postoji problem zvani kontracepcija. Nažalost, ovaj problem je vrlo prisutan na ovim prostorima, što rezultira brojnim neželjenim trudnoćama koje se najčešće završe abortusom.

Uzroci ovakog stanja su brojni:

- neinformiosanost,
- neodgovornost prema zdravlju uopšte,
- nezainteresovanost prema reproduktivnom zdravlju,
- nedostatak podrške od strane porodice, škole i zdravstvenog sistema,
- opterećenost pacijentkinja brojnim zabludama, dilemama i kontroverzama vezanim za kontracepciju. Ovakav stav susrećemo i kod značajnog broja ljekara, pa čak i ginekologa.

condom_1863436_960_720.jpg

Foto: Pixabay

Svi ovi problemi kod pacijentkinja stvaraju negativan stav prema redovnoj, savremenoj i efikasnoj kontracepciji, tako da je korišćenje ove kontracepcije u cijelom regionu na niskom nivou, a u BiH možemo reći da je stopa korišćenja kontracepcije skoro beznačajna. Kad se sve ovo sagleda, sasvim je jasno da se o tableti za dan poslije sve više govori, jer je ona zadnja odbrana od neželjene trudnoće.

Danas imamo nehormonsku kontraceptivnu tabletu za dan poslije, koja je po sastavu ulipristal acetat (ellaOne). Tabletu treba primijeniti što prije nakon nezaštićenog odnosa kako bi se smanjio rizik od neželjene trudnoće. Važno je istaći da nije riječ o abortivu, što znači da neće naškoditi već postojećoj trudnoći i nema štetnih djelovanja na organizam žene.

Da biste promjenili navedenu situaciju i uopšte da bi unaprijedili cjelokupno reproduktivno zdravlje, neophodno je da ono bude inkorporirano u redovne školske programe. Neinformisanost je glavni uzrok ovakvog stanja u reproduktivnom zdravlju, što je neprimjereno vremenu u kojem živimo, zato je već odavno trebalo da seksualno vaspitanje uđe u škole i to ,,na velika vrata”.

Kao stručnjak koje metode kontracepcije najčešće preporučujete?

Vrlo je bitno da vrstu redovne kontraceptivne metode određuje ginekolog, a ne pacijent, svakako uz dobru saradnju i informisanost pacijentkinje o svim prednostima predložene kontracepcije. Kontracepcija mora biti sigurna, neškodljiva, dostupna, jednostavna za primjenu i nikako ne smije da opterećuje ili prekida sam seksualni odnos. Svakako da su hormonska oralna kontracepcija (kontraceptivna pilula) i intrauterini uložak (,,spirala”) najpoželjniji jer ispunjavaju sve navedene zahtjeve.

pilula27012017.jpg

Foto: Story

Kada govorimo i o trudnoći i o bolestima, koji su kontraceptivi najsigurniji?

Kad je u pitanju korišćenje hormonske oralne kontracepcije, vrlo je bitno ostaviti po strani kontroverze i dileme vezane za ovu vrstu kontracepcije. Sve zablude kao što je razmišljanje da će doći do porasta tjelesne težine, da će se pojaviti akne i dlakavost na licu i tijelu te da će kontracepcija izazvati nastanak raka su u potpunosti bez osnova. Mi danas koristimo ove kontraceptive upravo za liječenje akni, maljavosti, a pouzdano se zna da oni protektivno djeluju na rak dojke, jajnika i sluznice materice, tako da je u grupi žena koje redovno koriste ovu kontracepciju procenat raka značajno manji.

Tableta za dan poslije. Mnoge žene vrlo malo znaju o njoj, ali se mnogo boje. Ima li razloga za strah?

Ne postoji nijedan opravdan razlog za strah od tablete za dan poslije, pa su zato i dostupne bez recepta. Ulipristal acetat je nehormonska molekula koja čini tabletu za dan poslije poznatu pod nazivom ellaOne. Ovaj hitni kontraceptiv pruža zaštitu i do pet dana od nezaštićenog odnosa, s tim da je najbolje uzeti tabletu što prije od nezaštićenog odnosa, najidealnije je u prva 24 sata.

Tableta za dan poslije je efikasna, neškodljiva i ne utiče na tok i ishod trudnoće ukoliko se uzmu, a trudnoća već postoji. Savjetujem svim ženama, ukoliko ne koriste sigurnu redovnu kontracepciju i ako je ne koriste redovno, da obavezno unaprjed imaju kod sebe tabletu za dan poslije, kako bi je, u slučaju nezaštičenog odnosa, mogle što prije primjeniti i spriječiti neželjenu trudnoću. Dakle, pravilo je nabaviti ovu tabletu dan prije, da biste je imali u slučaju potrebe za dan poslije. Ako se nezaštićeni odnos dogodi, a žena nema tabletu za dan poslije, treba požuriti u apoteku gdje se mogu kupiti bez recepta.

Šta ta tableta radi u organizmu od momenta kada je unesemo u organizam?

Ranije se smatralo da tableta za dan poslije djeluje na više nivoa u genitalnom traktu žene. Danas, nakon brojnih studija koje objašnjavaju ovu problematiku, znamo da tableta za dan poslije ima samo jedan mehanizam djelovanja, a to je odgađanje ovulacije. Sve se dešava mehanizmom negativne povratne sprege koja smanjuje proizvodnju luteinizirajućeg hormona. Time se sprečava pik ovog hormona što sprečava ovulaciju.

Koja tri kratka savjeta biste Vi dali osobi koja tek sada stupa u seksualne odnose?

- Da se upozna prije odnosa sa HOK.
- Da se upozna sa kontracepcijom za dan poslije.
- Da obavezno koristi kondom, koji ima prevashodnu ulogu zaštite od polno prenosivih oboljenja!


Izvor: Lola Magazin