Lilijan Mari Dizni: Žena iza magije Diznija

Foto: AwesomeStories

Prevela: Ivana Rangelov

1. Lilijan Mari Dizni, koja je bila supruga Volta Diznija preko 40 godina, rođena je 15. februara 1899. godine. Odrasla je u indijanskom rezervatu Nez Pirs gde je njen otac radio kao kovač i federalni maršal.

2. Upoznala je Volta u Diznijevom studiju gde je radila kao sekretarica u „mastilu i boji”. Lilijan je imala stila, bila je vitka i imala je kratku smeđu kosu. Ponosila se time što bi Volt, koji je dobrovoljno razvozio kolege kućama, prvo razvezao sve ostale, a ostavio Lilijan za kraj, iako je njena kuća bila najbliža.

_veb_novinarstvo.gif

3. Venčali su se 1925. godine u Episkopalnoj crkvi u Luistonu, Ajdaho. Nažalost Voltovi roditelji nisu mogli prisustvovati. Lilijanin ujak ju je predao umesto njenog oca koji je preminuo. Nosila je haljinu koju je sama napravila i njena rođaka se prisetila kako se Lilijan nervozno kikotala tokom ceremonije.

4. Lilijan se pripisuje kumovanje Voltovom crtanom mišu, koji je prvobitno nazvan „Mortimer Miš” jer je bila zabrinuta da „Mortimer” zvuči veoma pompezno. Tako je nastao Miki Maus.

8d1b126b64f67dbe1ed49ecb2770a2b6.jpg

Foto: Pinterest

5. Lilijan i Volt su imali dve ćerke, Dajanu Mari Dizni, rođenu 18. decembra 1933. godine i usvojenu ćerku, Šeron Mej Dizni, rođenu 31. decembra 1936. godine. Takođe su imali desetoro unučadi.

6. Jedno od Diznijevih železničkih vozila „Lili Bel” je nazvano po njoj, i lokomotiva u Svetu Volta Diznija nosi isto ime. U maju 1977.godine, Lilijan je krstila još jednu imenjakinju „Caricu Lili”, repliku parobroda sa veslima u Diznijevoj varoši na Floridi (sada preimenovana u Disney Springs).

7. Lilijan Dizni je 2003. godine svrstana u „Dizni Legende” program kojim se odaje priznanje ljudima koji su dali izuzetan doprinos kompaniji Volt Dizni.

Disney-Lillian.jpg

Foto: Hollywood Golden Guy

8. Volt Dizni je preminuo 1966. godine ostavivši polovinu svog bogatstva svojoj porodici, dok je drugu polovinu dao u dobrotvorne svrhe fondaciji za umetnost.

9. U maju 1969. godine Lilijan Dizni se udala za Džona L. Trajensa i bili su venčani do njegove smrti u februaru 1981. godine.

10. Osvrnuvši se na svoj život sa Voltom Diznijem, Lilijan je rekla: „Delili smo divan, uzbudljiv život i voleli smo svaki njegov trenutak. Bio je divan muž i divan i veseo otac i deda.

11. Tačno 31 godinu nakon Voltove smrti, doživela je šlog i Lilijan Dizni je umrla narednog jutra, 16. decembra 1997. godine u svom domu u 98. godini. Do njenog 99. rođendana preostalo je svega dva meseca. Sahranjena je pored Volta u Gledejlu u Kaliforniji.

b3eec6ede854b379a63be760f3245bd4.jpg

Foto: Pinterest

Sledeći put kada posetite Diznijev Svet, prisetite se para koji se usudio da iz svojih snova prenese tako divne filmove, likove i tematske parkove u stvarnost. Hvala gospodinu i gospođi Dizni što su nas sve inspirisali da maštamo i verujemo. Naš svet je bolje mesto zbog vas i mnogo magičniji nego što je ikada bio!


Izvor: DisneyFanatic.com


Ivana je večiti sanjar koji veruje da postoji svet iza ogledala.