LP: sloboda i elegancija zvižduka muzičke rok dive
Foto: Levi Manchak (Wikimedia Commons)

Laura Pergolici (Laura Pergolizzi), poznata kao LP, rođena 18. marta 1981. godine na Long Ajlendu (Long Island, New York), američka je rok muzičarka, italijanskog porekla. Stvara prvenstveno u okviru rok žanra, uz primese indi i pop zvuka. Višestruko talentovana, ona je pevačica, tekstopisac, kantautor i izvođač na instrumentima, kao što su gitara i ukulele (koje je spontano naučila da svira, slušajući Bitlse, njene velike muzičke uzore). Specifičnost njenog glasa je neosporna. Taj moćni vokal je naročito interesantan u kombinaciji za zviždanjem u pojedinim pesmama, po čemu je postala prepoznatljiva.


Ova Njujorčanka koja se preselila u Los Anđeles, veoma je jedinstvena ličnost. Sitne građe, a snažnog glasa, prema mnogima važi za osobu navodno kontroverznog izgleda. Lepršave crne lokne, minđuša sa priveskom krstića, upadljive tetovaže, sunčane naočare (za koje kaže da ih često, mada ne uvek, nosi zbog velike stidljivosti), kravate, košulje, sakoi, odela, ravne cipele, sve su to obeležja i neizostavni asesoari koji definišu Laurin stil. Naime, njena androgina pojava od samog početka karijere izaziva zbunjenost ili čak čuđenje kod publike i u medijima, koji na momente nisu sigurni o osobi kog roda je reč.


Međutim, to pevačicu ne sprečava da izgleda tačno onako kako želi i oseća, već je čini jedinstvenom i borbenom. Upravo jer se time izdvaja iz mase koja bespogovorno koketira sa modnim trendovima, rušeći stereotipne predstave ženstvenog ili muževnog. Na taj način, ona stvara jedinstven primer kreativnog, slobodnog pojedinca u carstvu mode, ali pokazaće se i mnogo šire izvan njega.Pre nego što je postala znana široj javnosti, pisala je tekstove za pesme velikih imena poput Rijane, Šer, Kristine Agilere, Leone Luis, Bekstrit bojsa i drugih. Tok njenog profesionalnog puta uopšte nije bio lak, niti predvidiv. Još 2001. godine, LP je objavila prvi studijski album pod nazivom Hearted-Shaped Scar. Zatim, 2004. godine izdaje sledeći album Suburban Sprawl & Alcohol. Prva dva albuma ostaju nezapažena, a pevačica tada skoro zapostavljena. Uz veću pauzu, treći album Forever for Now izlazi 2014. godine.


Bilo je perioda kada se činilo da nema uspeha za muzičku karijeru LP. Naime, potpisivala je i raskidala ugovore sa velikim izdavačkim kućama, koje je menjala posle svakog objavljenog albuma. Nije dozvolila da postane ničiji projekat, pa ni većih izdavača. Ostajala je verna sebi i svojim principima i u trenucima kada nije sve išlo glatko. Vredno i strpljivo, ali beskompromisno je pristupala radu i upravo tako je kreirala ličnu, autentičnu diskografiju.


U međuvremenu, nastavila je da piše tekstove za pesme drugih izvođača, ali i da stvara muziku za sebe po sopstvenoj meri. Osim velike zarade, značajno za njen budući rad i saradnju sa izdavačkim kućama, bilo je pisanje pesme za Rijanu, koja je postala hit Cheers (Drink To That). Trud se uvek isplati i kvalitet se prepozna i ceni. Magazin Vogue ju je 2012. godine proglasio za „Umetnika nedelje“. Po svemu osobena muzičarka, LP, takođe, na sebi svojstven način izvodi obrade (cover) popularnih pesama nekih kolega.Doprinos njenoj popularnosti, koja je počela sasvim polako, ali sigurno da raste dogodio se nakon što je 2015. godine njena pesma Muddy Waters, kao prvi singl sa budućeg albuma, bila deo epizode u seriji Orange is a new black. Dakle, tek nakon deceniju i po vrednog i strpljivog rada, odnosno tek sa izdanjem četvrtog albuma Lost on You iz 2016. godine, dočekala je svojih pet minuta. Ukazala joj se prilika da svetu pokaže dugo skrivan muzički talenat.


Laura je ostvarila popularnost, mnogo veću od „One Hit Wonder“, kako su neki predviđali nakon famoznog singla Lost on You, puštenog u etar novembra 2015. godine. Pesma je izazvala i više nego pozitivan prijem kod publike i ubrzo potom postala vodeći hit na top listama. Čini se da je spomenuta pesma iznedrila novu muzičku zvezdu, ali i najavila izlazak istoimenog albuma, koji je pevačici doneo komercijalni uspeh.


O hit numeri, koja je postala njena lična karta ili ulaznica u magičan svet stvaralaštva, može mnogo toga da se kaže. Osim što je načinila prekretnicu ka uzlaznoj putanji njene karijere, sam tekst, ali i spot za Lost on You, nose jednu jasnu i važnu poruku. U pitanju je tužna, ali iskrena, ljubavna pesma. Kuriozitet predstavlja činjenica da se kantautorkina emotivna partnerka iz privatnog života pojavljuje u spotu. Finale ljubavne drame, skockane u nepunih pet minuta, dodatno je začinjeno poslednjom scenom, poljupcem Laure i njene devojke.Shvaćen ekscentričnim potezom ili ne, LP je tekstom i spotom za pesmu, koja je doživela ogromnu popularnost, otvoreno pokazala svoj stav o ljubavi, ljubavnoj patnji, ali i o slobodi. Iako nikada nije krila svoju orijentaciju, već je i na društvenim mrežama i u javnosti govorila da je naklonjena ženama, u spotu Lost on You je samo dodatno ovekovečila svoj stav i potvrdila da je iskreni borac za slobodu.


Beskompromisna borba protiv predrasuda je njena misija koju je uspešno sprovela ovim korakom i koju nesumnjivo nastavlja iz dana u dan. Na neki način je možda ohrabrila pripadnike LGBTQ populacije da se ne plaše i da ne ćute, već da se bore za svoje ravnopravno mesto u društvu. Neki mediji su je čak proglasili lezbijskom ikonom u muzičkom svetu. Ona stalno objavljuje slike za devojkama na društvenim mrežama i transparentno ističe svoje mišljenje o „osetljivim“ temama.


Zamašan broj miliona pregleda njenog spota na internet kanalima i platformama i nesamerljivi radijski plasman pesme putem radio stanica (zanimljivo ili ne, veću popularnost doživljava širom evropskih država nego u rodnim SAD) do sada su uveliko uspeli da dopru do srca, već stalne publike. Fanovi u Srbiji imali su jedinstvenu priliku da uživo čuju snažan vokal LP na nastupu 12. jula 2018. godine u okviru tradicionalnog, novosadskog Egzit (Exit) festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi.Foto: Rouske (wikimedia commons)
Foto: Rouske (wikimedia commons)


Laurina diskografija postaje bogatija u decembru 2018. godine, kada objavljuje peti album Heart to Mouth, koji je najavljen još tokom leta izbacivanjem singla Girls Go Wild. To je bio dovoljno dobar razlog što je LP odlučila da 2019. godine započne još jednu svetsku turneju, pružajući publici pozitivnu energiju i stvarajući odličnu koncertnu atmosferu.


Laura je umetnica koja dokazuje da uspešna pevačica ne mora da nosi šljokičastu haljinu i štikle, niti da ima slojeve šminke, već je njen glas najsjajniji sastojak, koji je čini zvezdom muzičke scene. Autentična, neodoljivo harizmatična LP, osoba je snažnog glasa i stava, koja lagano, ali neustrašivo povezuje ljude da kroz muziku stvaraju slobodan svet i baš kao i ona žive svoj san.