Meri Tarp: Žena i po
Pixabay

Animacija Rozane Von kreirana za Kraljevsku instituciju Velike Britanije predstavlja fascinantnu priču o revolucionarnom delu Meri Tarp koje je pomoglo pri dokazivanju Vegnerove teorije.

Ona je jedna od najpotcenjenijih naučnika u istoriji geologije


Iako je Meri Tarp bila geolog čiji su radovi doprineli krajnjem prihvatanju i uspehu teorije tektonike ploča, njena zaostavština je dobila nedovoljno priznanja –najviše priznanja je dobila za kartografske poduhvate.


Međutim, čak i divljenje koje je dobila zbog svojih kreiranih mapa – uključujući i „Mapu dna Atlantskog okeana“, objavljenu 1968. godine, u časopisu „Nacionalna Georgrafija“  – ne raste do nivoa koje te mape zaslužuju. Dole pomenuti animirani isečak – koji je Kraljevska institucija Velike Britanije kreirala i koji su urednici magazina „Nacionalna Georgrafija“ izabrali za “Short Film Showcase” - pruža nam lep pregled toga kako je rad Tarpove unapredio geologiju tako što je promovisao prihvatanje teorije o privlačenju kontinenata i širenju okeanskih dna, ključnih komponenata teorije tektonskih ploča.


Veličina njenog dostignuća, naročito kao žene koja je sredinom dvadesetog veka radila na polju kojem su dominirali muškarci, verovatno se najbolje ogleda u sopstvenim rečima Tarpove. Ovo su njene misli koje je zapisala u svom biografskom delu nakon osvajanja nagrade Meri Sirs – Žena Pionir u Okeanografiji, koju je dodelio Okeanografski institut Vuds Houl 1991. godine.  

„Ne može mnogo ljudi ovo reći o svom životu: Čitav svet se prostirao preda mnom (ili je barem 70 procenata bilo prekriveno okeanima). Trebalo je da popunim prazno platno izuzetnim mogućnostima, da sklopim fascinantnu slagalicu, tako što ću napraviti mapu najvećeg skrivenog morskog dna na svetu. Bila je to jedinstvena životna prilika, koja se dešava jednom u svetskoj istoriji, prilika za svakoga, a posebno za ženu koja je živela u četrdesetim godinama dvadesetog veka. Priroda vremena, stanje nauke, veliki i mali događaji, logično i nelogično, sve to u kombinaciji je omogućilo da se sve ovo dogodi.”

Izvor: National Geographic