Mira Stupica: Diva srpskog glumišta!

Foto: opusteno.rs

Rođena je 1923. godine u Gnjilanu u porodici Todorović. Roditelji su joj bili profesori pa su se zbog službe često selili. Imala je jednog brata, takođe velikog srpskog glumca, Boru Todorovića.

Mira Stupica i Bora Todorović

Njihov odnos je od početka bio pun ljubavi. Kako je Mira govorila, njen šest godina mlađi brat je još kao dečak počeo da se brine o njoj i majci jer su u ratnim godinama ostali bez oca.

Ona je svog brata nagovorila da postane glumac jer je kod njega rano uočila talenat za glumu. Kasnije je bila veoma ponosna na njegov uspeh. Kao poznati i proslavljeni glumci, jedno drugom su bili najveća podrška.

Bora Todorović je umro 2014. godine, a njegova sestra se teško mirila sa tim velikim gubitkom. Njih dvoje su bili glumački uzori mnogima, ali i dobar primer neizmerne ljubavi brata i sestre.

Glumački počeci i karijera

Još kao devojčicu privlačilo ju je pozorište. Često ga je posećivala sa majkom. Od svojih srednjoškolskih dana počinje amaterski da se bavi glumom a njeno prvo ozbiljno pojavljivanje u pozorištu desilo se 1941. godine. Tada je pozorište potpuno obuzelo nju, a ona pozorišnu scenu potpuno osvojila.

Važila je za jednu od najlepših srpskih glumica.

Najznačajniji period u njenom glumačkom stvaralaštvu je period kada je bila u braku sa pozorišnim rediteljem Bojanom Stupicom. Tada je igrala u pozorištima širom Jugoslavije i osvajala publiku gde god se pojavljivala.

Istakla se veoma značajnim pozorišnim ulogama. Igrala je Dorinu u „Tartifu“, Nastasju Filipovnu u „Idiotu“, Baronicu Kasteli u „Gospodi Glembajevima“, Vasilisu u „Na dnu“, Generalicu u „Večeras improvizujemo“, Glorija u „Gloriji“, Petrunjelu u „Dundu Maroju“, itd.

-profesionalno_odevanje.gif

Filmsko platno je osvojila 1951. godine kada je na filmu debitovala ulogom Maše u ekranizaciji romana „Bakonja fra Brne“. Od tada je imala više od pedeset značajnih filmskih uloga. Jedna se ipak izdvojila. Kao što svakog dobrog glumca prepoznaju po jednoj, najznačajnijoj ulozi tako je bilo i sa Mirom Stupicom. Ostaće upamćena po ulozi Kike Bibić iz serije „Bukvar“.
Pozorište je, ipak, bilo njena velika ljubav i strast pa se njeno ime i glumačka karijera vezuju prvenstveno za njega.

Dobitnica je najvećih nagrada koje se dodeljuju glumcima: „Dobričin prsten“, „Pavle Vuisić“, statue „Joakim Vujić“, nagrade na festivalu „Dani Zorana Radmilovića“.

Godine 2001. proslavljeno je 60. godina njenog glumačkog rada. Tom prilikom je proglašena „najvećom srpskom glumicom prošlog veka“. Mira Stupica je tada ukazala na to da je najveća srpska pozorišna glumica Žanka Stokić i dala predlog da se počne dodeljivati nagrada „Velika Žanka“.

Nagrada je prvi put dodeljena 2003. godine i pored nagrade „Dobričin prsten“ predstavlja najveću nagradu u svetu glume. Mira Stupica je uvek bila predsednica žirija koji je glumcima dodeljivao ovu nagradu.

10_pozorje_1.jpg

Foto: dnevnik.rs

Život van pozorišta i kamere

Udavala se tri puta. Prvi put se udala za glumca Milivoja Mavida Popovića. U braku sa njim je dobila čerku.

Njen drugi brak je bio sa pozorišnim rediteljem Bojanom Stupicom. Kako je Mira govorila njemu je dugovala dobar deo svoje karijere. Zapravo, najveći uspeh u pozorišnoj karijeri postigla je u vreme kada je sa svojim suprugom putovala i osvajala pozorišne scene širom Jugoslavije.

Posle smrti Bojana Stupice, Mira se udala za političara Cvijetana Mijatovića koji je bio clan Predsedništva SFRJ i njegov predsednik jedno vreme.

Iako je imala tri braka, njen drugi brak je bio za nju najvažniji. Često je govorila o Bojanu Stupici i isticala je da je on ljubav njenog života. Govorila je da je bila njegova kraljica i da je uvek izdizao iznad sebe čineći da se u njegovom prisustvu uvek oseća posebno. Tome u prilog ide i to što je njegovo prezime zadržala do kraja života.

Poznato je i to da je u veliku glumicu bio zaljubljen naš pesnik Mika Antić i da joj se često udvarao.

I van kamera i pozorišta je bila diva. Uvek je vodila računa o sebi i svom izgledu pa se do poslednjeg dana ujutru šminkala i sređivala frizuru.

„Šaka soli“

Godine 2000. objavila je svoju autobiografsku knjigu „Šaka soli“. U knjizi je zabeležila svoja sećanja na ljude i događaje i opisala vremena i prilike kroz koje je prolazila u životu. Knjiga je proglašena najčitanijom knjigom 2001. u Srbiji.

1450281192_Mira_Stupica_foto_Ivan_Dobricic_3_4.jpg

Foto: story.rs

Starost i smrt

U starosti je često posećivala pozorište. Uživala je gledajući predstave isto onoliko koliko je uživala igrajući u njima. Koliko je bila voljena i poštovana govori i to da je kolege i publika nikada nisu zaboravili. U njenu čast, 2013. godine, u Muzeju Narodnog pozorišta priređena je izložba „Mira Stupica – glumica veka“

U javnosti se često pojavljivala. Njeno poslednje pojavljivanje bilo je na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u aprilu 2015. godine.

Do 2015. godine je živela u svom stanu na Dorćolu a onda se preselila u beogradski Dom za stare. Kažu da je i njen apartman u domu bio drugačiji. Krasile su ga fotografije kojim je Mira čuvala uspomene na svoje voljene i komadi njenog nameštaja.

U domu je proživela poslednju godinu života, mirno. Umrla je samo dva dana posle svog 93. rođendana, 19.8.2016. godine, i otišla u legendu.

Kako navode domaći mediji, kremacija Mire Stupice biće obavljena u utorak 23. avgusta u 13 časova na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija povodom njene smrti biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu početkom septembra.

Aleksandra je zaljubljenik u srpski jezik i književnost i smatra da je jezik jednog naroda najveće bogatstvo koje se treba negovati i čuvati