Najla al-Hadža: Najhrabrija žena arapskog filma
wikimedia commons (foto: Pierrick Le Bourdiec)

Kada joj je jednom uspelo da istupi iz svoje komforne zone, postala je prva žena režiserka u istoriji filmske umetnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Najla je uspela da, uprkos odrastanju u okruženju koje nije bilo podsticajno kada su u pitanju njene nesvakidašnje ambicije, ostvari ono što nijednoj ženi pre nje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije pošlo za rukom, a uspela je, kako kaže, jer je volela i prihvatala strahove i neizvesnosti sa kojima se suočila. Nedostatak rutine i uljuljkanosti u povoljne životne prilike, motivisao ju je da bude kreativna i maštovita u iznalaženju rešenja za svoje probleme.


„Kada vam je udobno, ništa se ne dešava. Udobnost vodi do najgoreg stanja uma. Rutina je loša vest. Ništa veličanstveno, značajno, magično neće proizaći iz rutine i udobnosti.“, rekla je Najla tokom svog govora na TEDx konferenciji 2017. godine.


Najla al-Hadža je danas na čelu sopstvene produkcijske kuće, koja nosi naziv „Nayla Al Khaja Films“, a koja je prvo osnovana pod imenom „D-Seven Motion Pictures“. Filmska i feministička heroina arapskog sveta, pokrenula je 2007. godine klub za ljubitelje filma, koji broji preko 22.000 članova, a njega je nazvala „The Scene Club“. Najla je i u ovom poslovnom potezu učinila pionirski korak jer je njen klub prvi svoje vrste u Dubajiu.


Hrabra Najla veruje da film služi da ispriča stvarnu životnu priču, sa svim problemskim situacijama koje život čine interesantnim. Ističe da ako pokušamo da eliminišemo sve što može biti problematično, približavamo film PR kampanji, što mu umanjuje vrednost.


Upravo zbog ovog uverenja, njeni filmovi služe da gledaocu pruže drugačiju percepciju filmske tematike i prošire vidike. Ona ukazuje na važne teme koje more društvo, pa njeni filmovi govore o nasilju nad decom, patrijarhatu i posledicama koje on ostavlja na društvo, potrebi za tolerancijom prema različitostima, a za svoja umetnička dela je višestruko nagrađivana.


U saradnji sa UNICEF-om, snimila je film „Arabana“, 2006. godine, nakon kog je proglašena za najboljeg filmskog reditelja u Emiratima. Film „Najle al-Hadže“, Komšija (The Neighbor), 2014. godine nagrađen je na filmskom festivalu u Abu Dabiju kao najbolji emiraćanski film u tom periodu. Najla je jedan svoj filmski projekat predstavljala na Kanskom festivalu 2018. godine, a u pitanju je film „Životinja“ (Animal).


„Volela bih da zahvalim svojoj porodici. Kada sam bila mala, nisu bili strašni kao što sam mislila da jesu, ali sam ipak živela u strahu. Naučila sam od oca nešto što veoma cenim - da prihvatim svoje bojazni, druge kulture, a na osnovu toga razvijem tolerantan odnos prema ljudima. To je zaista uticalo na moju maštu i učinilo me kreativnijom. Zbog toga su moje ideje slobodnije, koristim sva svoja iskustva i delim ih sa svetom.“, kaže Najla na TEDx konferenciji 2017. godine.


Tokom odrastanja, Najla al-Hadža imala je mnogo prkosnih ispada izazvanih nespremnošću da prihvati ograničenja koja su joj nametana od strane porodice i sredine u kojoj je stasala, a ove ispade rado prepričava tokom svojih motivacionih govora, ne bi li ljudima prenela životnu lekciju koju navodi kao najvažniju - izlazak iz zone komfora i sticanje poverenja u drugačije životne okolnosti.


Na očev nagovor odlazi u Dubaji da studira na ženskom koledžu. Pre toga, njih dvoje sklapaju dogovor da Najla ode da studira film na američkom kontinentu, ukoliko se prethodno u Dubajiu pokaže kao najbolja studentkinja. To se nije ostvarilo. Najla, ipak, odlazi u Kanadu i u Torontu završava filmsku režiju. Imala je želju da nauči da vozi, dok se njena majka tome protivila. Najla bez njenog znanja polaže vozački ispit.


Otac je savetuje da snima samo dokumentarce, međutim, ona radi i na drugim filmskim žanrovima. Jednom prilikom, biva pozvana na konferenciju o filmu u Švajcarskoj. Iako joj roditelji brane, ona ipak odlazi. Poznato je da se od Emiraćanki očekuje da za životnog saputnika odaberu svog zemljaka. Najla ni što se toga tiče ne podleže običaju i očekivanjima. Udaje za Švajcarca, Petera, koji je, kako sama kaže, opravdao njenu večitu veru u ljubav.


Zbog snage volje i ambicije, Najla al-Hadža postaje uzor mnogim modernim ženama arapskog sveta, a ona svoj položaj koristi da bi uticala na one kojima je potrebno malo njene istrajnosti. Postaje motivaciona govornica, mentorka mladih ljubitelja filma, influenserka i savetnica na polju kulture i umetnosti.


Njen preduzetnički duh i otvorenost za izazove, pomaže joj da izgradi reputaciju dostojnu časti, koju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima retko ko uživa, a to je da je Njegovo Visočanstvo lično nazove prvom ženom koja se na tlu njegove države bavi režijom i filmskom produkcijom.


Povodom jednog od svojih motivacionih govora, ova hrabra žena, upotrebila je metaforu „belog, poslovnog čoveka“ kao primer lakom podilaženju predrasudama i veri u efikasnost ustaljenog poretka stvari. Najla je rekla da se ovakvom, rutinskom i očekivanom profilu poslovnog čoveka najlakše prepuste stvari u ruke jer uliva poverenje, a do kraja govora, dokazala je da ga uliva i ona, iako je daleko od šablona. Najla al-Hadža je žena kojoj verujemo, iako ne staje u kalupe koje smo konstruisali.