Nanaja Mahuta - ženska borba za mali narod
Nevada Halbert/wikimedia commons

Međutim, postoje i svetli primeri koji ulivaju nadu za opstanak tih naroda. A uz to i daju podstrek svim ostalim narodima da je uz rad, istrajnost i veru u svoj cilj, sve moguće.


Jedna od lepših vesti koja je obeležila svetsku pozornicu u mesecu novembru prošle godine bila je vest koja je stigla sa dalekog Novog Zelanda. Reč je o izboru jedne žene za ministarku spoljnih poslova. Vest ne bi bila nimalo posebna da se ne radi o ženi koja pripada domorodačkom narodu Maora sa Novog Zelanda. Ona je na taj način postala prva Maorka koja je izabrana za ministarku spoljnih poslova. Njeno ime je Nanaja Mahuta.


Nanaja Sibel Mahuta rođena je 21. avgusta 1970. godine u plemenu Maora u Ouklendu, na Novom Zelandu. Školovala se u Kura Kaupapa Rakaumanga školi, gde se neguju i čuvaju maorska kultura, jezik, vrednosti i znanja. Diplomirala je socijalnu antropologiju i razvoj maorskog poslovanja pri Univerzitetu Ouklend.


Nevada Halbert/wikimedia commons
Nevada Halbert/wikimedia commons


Nanaja je žena koja je još davne 1996. godine počela misiju kojom bi svom narodu, koji čini oko 14% stanovnistva Novog Zelanda, poboljšala poziciju u zemlji, ali i svetu. Te godine je izabrana za članicu parlamenta, postavši tako prva poslanica iz starosedelačkog naroda.


Ona je i ranije bila na vodećim pozicijama u ministarstvu, ali ovo je prva toliko značajna pozicija na kojoj se ikada našla jedna žena iz ovog plemena. Zalagala se prevashodno za maorske delatnosti, obrazovanje, energetiku i zaštitu životne sredine.


Da Nanaja ima veliki ugled u svom plemenu, govori i tradicionalna maorska tetovaža na njenom licu koju je dobila čast da ponese pre par godina. Moko Kauae tetovaža smatra se fizičkom manifestacijom pravog maorskog identiteta, osobe od ogromnog ugleda i poštovanja. Taj ugled prepoznao je i BBC i uvrstio je na svoju listu 100 najznačajnijih žena 2018. godine.


Bilo da se nalazi u centru svetskih zbivanja ili na samom rubu planete, žena može da učini mnoga velika i lepa dela, a ako uz sve to korist ima čitava zajednica, radost je još veća. Nanaja Mahuta će zasigurno u svom narodu biti svetla tačka u 2020. godini i nada u još bolju budućnost. A svima ostalima, bes sumnje, jedna velika inspiracija u raznim teškim situacijama.