Neli Blaj - Novinarka koja je pomerala granice
wikimedia commons

Elizabet Kokran Siman je američka novinarka koja je u svom radu bila poznatija pod pseudonimom Neli Blaj (Nellie Bly), koji je dobila po naslovnom liku u istoimenoj pesmi Stivena Fostera. Nakon smrti oca prekinula je školovanje je zbog loše finansijske situacije i sa 16 godina se sa svojom porodicom seli u Pitsburg.


Dane je provodila čitajući novine. Tada se rodila njena ljubav prema novinarstvu. Pored novinarstva, bila je i spisateljica, humanitarna radnica i industrijalka. 


Kao mala, Neli je volela da nosi odeću roze boje, pa je dobila nadimak „Roza“, koji je u tinejdžerskim danima odbacila, i počela da se oblači sofisticiranije.

Bila je revoltirana načinom na koji se tada gledalo na pripadnice ženskog pola. Svesna da nešto mora biti učinjeno po tom pitanju, Neli je poslala pismo tadašnjem glavnom uredniku Pitburgh Dispatch-a, odgovarajući na članak tih novina u kojima je žena opisana kao „domaćica kojoj je mesto kod kuće gde treba da odgaja decu i posprema“.


Pismo je napisala pod pseudonimom „Usamljena devojčica iz sirotišta“. Svojom retoričkom veštinom uspela je da oduševi urednika tog lista, nakon čega je pozvana na razgovor za posao. I pored toga što se radilo o ženi, ona ga dobija. 

wikimedia commons
wikimedia commons


Neli je dugo pisala o modi, društvu i vrtlarstvu, a kada je shvatila da to ne zadovoljava njen novinarski apetit, odlazi u Meksiko gde radi kao dopisnica. Pisala je o meksičkom narodu, a svoje tekstvove objavila u knjizi „Šest meseci u Meksiku“.


Nakon Meksika, Neli odlazi i u Njujork. Tamo je njen talenat zapazio Džozef Pulicer koji je zapošljava u svom listu The New York World-u. Time Neli dobija priliku da pokaže svoje pravo novinarsko umeće.


Neli Blaj je tokom svog rada uspela da razotkrije mnoge malverzacije, podmićivanja i nestručnosti u raznim državnim ustanovama, zatvorima i ludnicama.Kako bi saznala pravi tretman koji dobijaju pacijenti u jednoj ustanovi za mentalno obolele, Neli je nekoliko meseci glumila duševni poremećaj, i tako dobila informacije iz prve ruke. Pisala je o osoblju koje je pacijente držalo budne celu noć, premlaćivanju, hladnim kupkama, pokvarenoj hrani i prisilnom hranjenju.

Ono što je obeležilo karijeru Neli Blaj jeste putovanje oko sveta na koje je krenula nadahnuta romanom „Put oko sveta za 80 dana“ Žila Verna, i tako proverila ideju ovog maštovitog pisca.


Pored ovog putovanja, takođe je ostala upamćena i kao jedna od prvih makrejkera (eng. Muckracer), tj. „kopača društvenog đubreta“. Time je postavila standarde koje novinari - kako nekada, tako i danas - žele da dostignu što se istaživačkog novinarstva tiče.