Neustrašiva Širli Menson
Foto: Paul Anderson (wikimedia commons)

Širli je sa grupom „Garbage” od 1994. godine, i od tad nižu samo uspehe. Prodali su oko 17 miliona kopija svojih albuma do sada A još uvek rade punom parom. Poslednji album „Strange little birds” izdali su 2016., a za sledeću godinu planiraju izdavanje novog albuma.


Ova pevačica je uzor mnogim ženskim zvezdama kao ikona stila, ali i kao neko ko nema problem da kaže kako stvari stoje. Zalaže se za prava žena, LGBTQ osoba, kao i svakoga za koga smatra da je ugrožen ili da mu je potrebna podrška. Skoro je u intervjuu za američki rok radio KROQ pričala o novoj mladoj zvezdi Billie Eilish. Naglasila je da - iako je jako poštuje i misli da je devojka jako talentovana - ne smatra dobrim trend uvođenja sve mlađih devojaka u muzičku industriju, a pogotovo joj smeta njihova seksualizacija. Pošto je i ona sama u ovu industriju ušla kao jako mlada, to je nešto sa čime već ima iskustva i tvrdi da muzička industrija može biti odvratna.


Iako se suočava sa seksizmom svakodnevno, tvrdi da to može jedino da je naljuti i motiviše da se sa tim problemom suoči licem u lice. Takođe, kaže da je u šoubiznisu ogroman pritisak na žene što se njihovog fizičkog izgleda tiče, a pogotovo na one starije. Ona sama nije postala potpuno samouverena i sigurna u svoj izgled do svoje 40. godine. (Noisey/music by Vice, maj 2016)

Danas se potpuno drugačije nosi sa ovim pritiscima, i to je ono što je pokreće da se i dalje bavi muzikom: „Nastavljam da radim ovo zato što želim da više žena vidi da mogu da nastave da se bave čime žele bez obzira na to koliko imaju godina. Nekada su žene na silu bile odbačene iz industrije tako što su sramoćene zbog gubitka svog seksepila. Mašem vrlo krutim srednjakom u lice baš tim konvencijama. Zabole me da li neko misli da li sam privlačna ili ne. Kakve to veze ima sa tim što sam dobar muzičar? Neću prestajati, neustrašivo nadajući se da će mnoge žene iza mene uraditi isto." (Balkanrock.com, maj 2019.)


Na statistički podatak da u Americi 50 odsto od kupaca gitara čine žene reguje vrlo pozitivno: „Samo nek se ovaj trend nastavi. Problem nije, međutim, u tome da žene ne žele da se bave muzikom. Mnoge od nas žele i uvek će se baviti muzikom. Pravi problem leži u srceparajućoj činjenici da onog trenutka kada žene uspeju da se domognu profesionalnog domena muzike, mali broj njih može da se nosi sa tim. Razloga za to je mnogo. Žene već vode borbu sa belim patrijarhatom koji dominira svetom.


Suočavaju se sa „dobrim starim“ seksizmom, mizoginijom i objektivizacijom, da ne pominjem odbijanje medija da žene tretiraju kao umetnice, a ne kao igračke.


Muzička industrija je naprosto odraz našeg društva, a ono se ogleda u diskriminaciji među lajnapovima festivala. Nije to ništa novo. Verujem da stvari polako počinju da se menjaju, doduše, budući da žene nastavljaju da se međusobno podstiču kroz društvene mreže. Nisam izgubila nadu i veru u evoluciju. Mlađe generacije žena neće da trpe ista sranja koja su trpele generacije žena pre njih. Promena dolazi, kako je lepo rekla Greta Tanberg, sviđalo se to nama ili ne." (Balkanrock.com, maj 2019.)

#1 Crush/ jareed (Flickr)
#1 Crush/ jareed (Flickr)

Beskrajno iskrena, Širli bez zadrške govori i o vrlo ličnim stvarima i mentalnim problemima sa kojima se suočavala. U julu 2018. je za Njujork Tajms otvoreno govorila o samopovređivanju. Sve je, kaže, počelo kad je bila u vezi u kojoj je trpela psihičku torturu. Sekla je sebe perorezom koji je pričvrstila za čizme kao modni detalj. Prvi put je to uradila posle svađe sa dečkom.„Počela sam da povređujem sebe sve češće i rezovi su postajali sve dublji“, ispovedala se Menson. „Krila sam ožiljke ispod čarapa i nikad nisam nikom pričala o tome“. Prestala je da se povređuje kad je srela divnu osobu koja je zaslužila njeno poštovanje, i pritom bila savršena za komunikaciju.


Problemi su, nažalost, ponovo počeli 1998. godine, kad su „Garbage” objavili album „Version 2.0“ i bili u zenitu popularnosti. Osećala je harizmatična pevačica ogroman pritisak medija, analizirao se njen izgled, svaki postupak... „U trenucima ekstremne histerije, pomišljala sam da bi mi, kad bih uspela da dohvatim mali nož, to donelo olakšanje i lakše suočavanje sa stresom“, dobro pamti Širli.


Na kraju je, srećom, uspela da se odupre iskušenju, ne želeći ponovo da povređuje samu sebe. Širli sada kaže da, ne bi li potisnula svoju mračnu stranu, tera sebe da bude ljubazna prema sebi i drugima, kreativna, i da traži sreću. (Charm Music, maj 2019)

Izmedju ostalog, Širli je veliki ljubitelj muzike koju stvaraju žene. Ovo su neka od imena koja su trenutno aktuelna na njenoj listi za slušanje: Esperanza Spalding, Little Simz, Black Belt Eagle Scout, Jade Bird, Tierra Whack, Ioanna Gilka, Pleasure Venom, Du Blonde, Cherry Glazerr.


Naravno, kaže da uvek ima vremena za slušanje „stare garde" kao što su Rijana i Bijonse, Misi Eliot, Karen O, Distilersi, Mariana Fejtful, Kortni Lav i Pičiz. (Schon, jun 2019)


I posle dugogodišnje karijere Širli Menson ne posustaje, naprotiv, izgleda da što se duže bavi muzikom, sve više zrači samopouzdanjem i spremna je da nas sve ostavi bez daha.