Od Pepeljuge do princeze: neverovatna priča Opre Vinfri
Osseous (Flickr)

Pre nego što je postala medijski mogul i kraljica dnevnog TV programa, Vinfrijeva je imala burno detinjstvo.


Po navodima Američke akademije dostignuća (Academy of Achievments), menjala je domove između članova porodice, provodeći prvih nekoliko godina na farmi svoje bake u ruralnom Misisipiju, dok je njena nevenčana mama tinejdžerka tražila posao.


Kada se njena baka razbolela, šestogodišnju Vinfrijevu poslali su da živi sa svojom majkom u pansionu u Milvokiju, gde je, ne samo odrasla u ekstremnom siromaštvu, već pretrpela godine seksualnog i fizičkog zlostavljanja.


Prvi put ju je sa devet godina silovao devetnaestogodišnji rođak, kako u svojoj knjizi, „Isceljujuća moć ljubavi”, piše Oskar Bamvebaz Bamuhigir. To bi bila prva od nekoliko epizoda.


Sa 14 godina, Vinfrijeva se oslobodila i otišla da živi sa svojim ocem u Nešvil, gde je njen uspeh mogao da počne. Prema Akademiji dostignuća, njen otac joj je omogućio pravi put, disciplinu i osećaj strukture koji Vinfrijeva nikad nije upoznala. Stabilna okolina, usmerena ka obrazovanju, omogućila joj je da akademski i društveno napreduje u srednjoj školi u Istočnom Nešvilu gde je postala počasni učenik i izglasana kao najpopularnija devojka u svom razredu.

Disney | ABC Television Group (Flickr)
Disney | ABC Television Group (Flickr)

U Istočnom Nešvilu otkrila je svoju strast prema medijima. Priključila se timu spikera i radila za lokalnu crnačku radio stanicu posle škole. Do poslednje godine srednje škole osigurala je celokupnu stipendiju za državni univerzitet Tenesi. Rano je napustila koledž, međutim, sa 19 godina obezbedila je sebi karijeru u medijima. Njeno kockanje se isplatilo.

Postala je prva crnkinja novinar pre svoje dvadesete godine u Nešvilu, počevši sa nekoliko tezgi kao lokalni novinar pre nego što je postala ko- urednik u Baltimoru. Prema „Dejli Vort“ (DailyWorth), bila je seksualno uznemiravana i ponižavana na poslu u Baltimoru, ali nije bilo potrebe da daje otkaz. Otpuštena je sedam i po meseci nakon angažovanja.


Vinfrijeva nije ostala na dnu dugo. Dobila je angažovanje u tadašnjem monotonom jutarnjem tok-šouu, „AM Čikago” (AM Chicago).

Za nekoliko meseci, Vinfrijeva je uspela da „AM Čikago” dovede od najslabije rangiranog tok-šoua do jednog od najbolje rangiranih, piše Akademija dostignuća. Tri godine kasnije, šou je preimenovan u „Opra Vinfri šou” (The Oprah Whinfrey show).

Godine 1986. napravila je savršen korak transformacije u svojoj karijeri kada je osnovala „Harpo Prodakšn“ (Harpo Production) i pregovarala o vlasništvu „Opra Vinfri šoua” koji joj je doneo 300 miliona dolara godišnje tokom svoje najveće gledanosti. Kasnije, njena kompanija je producirala unosne spinof šou programe, uključujući „Dr Fil” (Dr. Phil) i „Rejčel Rej” (Rachael Ray).

Disney | ABC Television Group (Flickr)
Disney | ABC Television Group (Flickr)

Iako je najpoznatija po svom tok-šouu za koji je nagrađena, Vinfrijeva je takođe bila uključena u filmove, televizijske serije i komade. Nominovana je za Oskara za najbolju sporednu glumicu u izvedbi drame 1985. godine „Boja purpura” (The Color Purple).


Objavila je i svoj časopis, Opra magazin (The Oprah Magazine); započela radio kanal, Radio Opra (Oprah Radio) i ušla u partnerstvo sa „Diskaveri komjunikejšns“ (Discovery Communications) kako bi pokrenula kablovski kanal, Opra Vinfri mrežu.

Danas, u 61. godini, Vinfrijeva ima život o kakvom je samo mogla da sanja tokom svog traumatičnog detinjstva.

Kantlers (Flickr)
Kantlers (Flickr)

Njen upečatljiv portfolio nekretnina uključuje nekretnine vredne 52 miliona dolara u Montesitu, Kaliforniji koji je nazvala „obećana zemlja”, dupleks preko 1.393.000 kvadratnih metara u Čikagu, farmu u Kuli, na Havajima, oko 25 hektara zemlje nedaleko od Hamoa plaže u Mauiju, Novom Džersiju, ski vilu u Teluridu, Koloradu i dom u Daglasvilu, Džordžiji.


Ima čak i svoju ulicu. Ričard Dalej, gradonačelnik Čikaga, preimenovao je blokove ispred Harpo Studija u „Put Opre Vinfri”.


Vinfrijeva je takođe donirala milione dolara u dobrotvorne svrhe, uglavnom usmerene ka tri fondacije: Mreža Anđela (The Angel Network), Opra Vinfri fondacija (Oprah Whinfrey Foundation) i Opra Vinfri operativna fondacija (The Oprah Whinfrey Operating Foundation).


Devojčica koja je nosila vreće od krompira prešla je dug put, sada donira Pradu i Džimi Čua.

Izvor: Business Insider