Novinarke iFemin-a vam preporučuju knjige!

Foto: pixabay

U nastavku pročitajte koji su to naslovi i uživajte u njima kao što su i one.

„Moj predlog je „Ženski rodoslov", od autorke Ljiljane Hrabljanović Đurović. Roman prati sudbine ženskih članova jedne porodice počevši od početka XIX veka, pa sve do kraja XX. Priča je isprepletana ženskim sudbinama, kako bolom, tako srećom koju skoro svaka žena iskusi. Takođe, delo govori i o potrebi da svako pronađe i prati svoj put i pronađe svoju sreću", kaže naša Aleksandra Savić.

Foto: Privatna arhiva - novinarka Aleksandra Savić
13882646_10206869733645202_2049769884975022516_n.jpg

Malo drugačiji roman, autora Andreja Makina, vam preporučuje Maja Kojadinović: „Andrej Makin nas sa neverovatnom jednostavnošću, iako teme koje obrađuje uopšte nisu lake, uvodi u svet posleratnog Sovjetskog saveza gde su žene osuđene na tragičan život i postale najveće žrtve ratova koji su vodili muškarci. Ženama u njegovim romanima rat je oduzeo sve - mladost, ljubav, decu, i nijedna ne uspeva da pronađe svrhu života.

U romanu „Žena koja je čekala" prikazan je lik učiteljice Vere, koja trideset godina posle Drugog svetskog rata u zabačenom sibirskom selu i dalje čeka da se njen verenik vrati iz rata. Međutim, zanesen svetlima velegrada on je ostao u Moskvi gde vodi raskalašan život i napreduje na političkoj lestvici.

Foto: Privatna arhiva - novinarka Maja Kojadinović
0_Hf_PHa6.png

U atmosferi u kojoj vlada besmislena nada i tuga, Vera pokušava da pronađe sigurnost, lepotu i smisao u društvu koje je stvoreno za muškarce. Teško je, možda i nemoguće zamisliti „osećanja te žene koja je celog života čekala jednog ćoveka" ne znajući da li je živ ili mrtav. Po mnogo čemu, ovaj roman je izuzetan i Makin nam je na jednostavan način predstavio svu tragiku sovjetske žene".

Sledeće naslove koje vam preporučujemo su „Vatra" i „Darovita". O njima nam detaljnije govori novinarka Katarina Stanojević: „Preporučujem knjige „Vatra" i „Darovita", mlade autorke Kristin Kešor, u izdanju Čarobne knjige. Žene se retko odvaže da pišu epsku fantastiku, ali kada se odluče na taj korak, često dožive veliki komercijalni uspeh. Obe knjige su namenjene starijim tinejdžerima, ali ni starije dame neće pogrešiti ako zakorače u svet epske fantastike iz ugla ove maštovite spisateljice.

-poslovna_komunikacija.gif

„Darovita" predstavlja glavnu junakinju Ketsu kao devojku punu samopouzdanja, vere u svoje moći i talente, uz istovremenu zbunjenost i ranjivost, koja u ovom žanru često izostanu. Nasilje se prepliće sa najnežnijim emocijama, dobrotom, junaštvom i porukom da nijedan poraz nije konačan.

slikazaifemin.jpg
Foto: Privatna arhiva - novinarka Katarina Stanojević

„Vatra" je, iako nepovezana sa „Darovitom", njen svojevrsni nastavak. Bajkovita priča, sačinjena od spletki, smrtonosnih avantura, čudovišta i neizbežne ljubavi."

Za kraj, svoje mišljenje sa vama deli naša Sivija Stojić: „Roman „Džez", autorke Toni Morison, je delo čija se radnja dešava dvadesetih godina prošlog veka, kada su Afro-Amerikanci pohrlili u Harlem, vođeni željom i pričama o slobodi, zaneseni kao i muzika iz samog naslova. Ovo je priča o gradu, muzici, ljubavi i strasti, i o prijateljstvu koje se rađa pod neobičnim okolnostima između dve žene.

siki_7.jpg
Foto: Privatna arhiva - novinarka Silvija Stojić

Toni Morison je dobitnica Nobelove, Pulicerove i mnogih drugih nagrada. Iako su je smatrali femističkim piscem, jer u njenim romanima uglavnom kao glavni likovi preovlađuju crnkinje, ona se sama nikada tako nije izjašnjavala".

Koja dela vi preporučujete i u kojima ste uživali?


Marija je samo mali čovek sa velikim idejama.