Olivera Stojanović: od strasti do uspešnog biznisa
Facebook Absolut Time

Olivera je rođena u Šapcu, gde se i školovala do odlaska na studije. Završila je engleski jezik i književnost, ali je u struci radila samo oko godinu dana. Pre nego što je osnovala svoju firmu, radila je za renomiranu kompaniju Europen System. U početku je radila kao lični asistent osnivača, a onda kao brend menadžer i izvršni direktor ćerke firme Identico, za satove i lux robu. Stekla je znanje, upoznala mnogo ljudi i razvila veliku strast prema satovima.


Odluka da se otisne u preduzetničke vode posledica je snažne želje da napreduje i sledi svoju viziju. Nju je, kako priznaje u razgovoru za portal eKapija, pratio veliki strah da li će uspeti sama imajući u vidu da je 11 godina provela „u kompaniji sa više od 500 zaposlenih, gde je iza nje, ako zatreba, uvek mogao da stane sistem".

Inspiraciju i motivaciju pronašla je u rečima Ralf Voldo Emersona: „Nemoj ići kuda te put vodi, idi tamo gde nema puta - i ostavi trag.“

Kompaniju „Absolut Time” osnovala je 2012. godine. Ogroman uspeh je usledio veoma brzo. Nakon tri godine poslovanja, „Absolut Time” se pozicionirao kao jedan od lidera na tržištu kada je u pitanju prodaja luksuznih satova i asesoara. Zastupnici su švajcarskih proizvođača „Omega”, „Breitling”, „Mont Blanc”, „Hermes”, „Longines”, „Gucci”, „Tissot”, „Calvin Klein”, „GAGA” Milano i kompanije „Swatch”.

Kao osnivač i direktor kompanije „Absolut Time”, Olivera danas rukovodi timom od deset zaposlenih. Posao je organizovan kroz kanal maloprodaje, veleprodaje, korporativne prodaje i časovničarskog servisa. Rad sa luksuznim brendovima na tržištu čija je ekonomska moć na prilično niskom nivou, uz klijente sa visokim očekivanjima i zahtevima, predstavlja veliki izazov. 

„Postavljajte standarde visoko, a vizije dugoročno. Izgradite svoj tim i poštujte se međusobno, niko ne može odsvirati simfoniju sam, za to je potreban čitav orkestar.” – rekla je Olivera u intervjuu za Lepotu i zdravlje nakon ProFremina konferencije 2017. godine, objašnjavajući da se u timu nalazi ključ uspeha.

Uz stalnu edukaciju, zaposleni u „Absolut Time”-u, praktikuju da timski ili sa porodicama, provedu neki vikend zajedno, razgovaraju, upoznaju se i postavljaju nove planove i ciljeve.


Brendovi sa kojima Olivera sarađuje su najluksuzniji brendovi na svetu. Što podrazumeva da imaju neprikosnoveno visoke standarde i beskompromisni su u svojim očekivanjima od lokalnih partnera, bez obzira na to da li se radi o Americi, Velikoj Britaniji, Japanu ili Srbiji. Zato preciznost, pouzdanost i vrhunske performanse moraju biti osnovni principi poslovanja „Absolut Time”-a.

Olivera smatra da je obrazovanje značajan, ali ne i presudan, faktor u odabiru profesije. Na CEO Konferenciji u Beogradu rekla je da svako zapravo duguje sebi da radi ono što voli, što ga motiviše i inspiriše, gde se zabavlja i iskazuje kreativnost.


Ona uživa u dizajniranju svake radnje, analizi, osmišljavanju i odabiru pravog koncepta za svaki brend. Svaki kreativni proces zahteva mnogo vremena, energije, komunikaciju sa vlasnicima biznisa, njihovim arhitektama, kreativnim timovima brenda, podizvođačima i sl. Svaku prepreku se trudi da pretvori u izazov, spremna je da donese teške odluke, radi i više od drugih i zbog toga i ostvaruje pozitivne rezultate.

Na konkurenciju gleda kao prijatelja. Smatra da je konkurencija jako dobra zato što kompaniju motiviše da posluje bolje, da se stalno unapređuje, onemogućava opuštanje i posustajanje što sve doprinosi ispunjavanju visokih očekivanja kupaca.

Pre dve godine, zajedno sa Milom Litvinjenko, vlasnicom kompanije Aura, ponela je titulu najuspešnije žene u Srbiji u izboru za Veuve Clicquot Business Woman Award. 


„Žena pre svega treba da veruje u sebe, sledi svoje snove i radi ono u čemu je dobra. Morate samo biti spremne na veliku borbu koja vas očekuje. Jako je teško uskladiti život uspešne poslovne žene i posvećene supruge i majke i dobrog prijatelja. Da, mi žene možemo imati sve. Kada postavimo cilj, sigurna sam da možemo sve da ostvarimo.”, poručila je svim ženama u intervjuu za Lepotu i zdravlje.


Olivera je pravi primer da je, uz posvećenost i veliki trud, zaista sve moguće. Pored veoma uspešnog biznisa, bogatog porodičnog života stiže i da se posveti sebi. ,,Redovno treniram, živim i hranim se zdravo, uživam u svom telu, zadovoljna sam sobom i svojim životom i volim sebe u svim svojim ulogama.”, rekla je u intervjuu za portal eKapija.