Otišla je Linda Braun, učenica koja je okončala segregaciju
youtube

Ona je u 77. godini umrla u rodnoj Topeki, u Kanzasu.


,,Linda Brown je bila jedan od onih mladih heroja koji su se, zajedno sa svojom porodicom, borili da stave tačku na supremaciju bijelaca – rasnu segregaciju u državnim školama”, rekla je Šerilin Ifil (Sherrilyn Ifill), zvaničnica Asocijacije za unaprjeđenje položaja afroamerikanaca (NAACP), organizacije osnovane 1909. godine s ciljem da brani njihova prava.


Njen otac Oliver Braun (Oliver Brown) je 1951. godine htio da upiše tada devetogodišnju Lindu u školu koja je bila najbliža njihovoj porodičnoj kući u Topeki, isključivo rezervisanu za djecu bjelaca. Odbijen je i stoga je morao djevojčicu da upiše u udaljeniju školu koju su pohađala afroamerička djeca.


Međutim, odlučio je da uloži kolektivnu žalbu sudu, odnosno, tužba iz Kanzasa je u žalbi američkom Vrhovnom sudu kombinovana s procesima iz Delavera, Južne Karoline i Virdžinije te iz Vašingtona i tako postala istorijski važan slučaj ,,Braun protiv Odbora za obrazovanje”.

youtube
youtube

Proces je trajao tri godine i uz podršku NAACP-a je, 17. maja 1954. godine, okončan jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda SAD – da je segregacija u školama suprotna Ustavu SAD. Ta presuda se smatra jednom od najznačanijih pobjeda pokreta za građanska prava u SAD.


Američki Vrhovni sud je jednoglasno presudio da je segregacija protivustavna, ali ona time nijeprestala da postoji, usljed otpora pojedinih bjelaca koji su se i dalje zalagali protiv integracije. Tadašnji predsjednik Djavt Ajzenhauer (Dwight Eisenhower) je 1957. godine u Litl Rok, prijestonicu Arkanzasa, poslao vojsku nakon što je tamošnji guverner blokirao pristup afroameričkim učenicima u školu za djecu bjelačke populacije.


Ovom presudom je segregacija postala ilegalna, ali je otpor rasista i dalje bio prisutan, kao i odvajanje afroameričkih i bjelačkih četvrti. Naime, škole nisu bile jedina mjesta segregacije u Americi, već su postojali i odvojeni restorani, zahodi i javne česme.

commons.wikimedia
commons.wikimedia

Rasne tenzije su i danas prisutne u SAD, a procenat afroamerikanaca, koji su vijekovima bili u robovlasničkom sistemu, koji žive u siromaštvu ili su pritvoreni i dalje je društveno neproporcionalan.


Linda Braun je kasnije postala učiteljica, držala je časove klavira i djelovala kroz Fondaciju ,,Brown”, organizaciju koja čuva ostavštinu ključne presude.


,,Život Linde Brown nas podsjeća da nekad ljudi od kojih najmanje očekujemo mogu imati nevjerovatan uticaj te da služeći našoj zajednici istinski možemo promijeniti svijet”, riječi su kojim joj je na Twitteru počast odao Džef Kolijer (Jeff Colyer), guverner Kanzasa.Izvor: Lola magazin