Jedan dan: 21 zemlja, 47 ubijenih žena
youtube

U prosjeku, 137 žena širom svijeta svakog dana ubiju partner ili član porodice!


Pokazuju to podaci koje je objavila Kancelarija UN-a za pitanja droge i kriminala (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC).

Prema tim podacima, dom je najopasnije mjesto za ženu, odnosno, kuća je najčešće mjesto gdje su one ubijene!


Više od polovine od 87.000 žena, koje su ubijene u 2017. godine, stradale su od ruke svojih najbižih. Od te brojke, otprilike 30.000 žena je ubio partner, a 20.000 član porodice.


Serijal koji je i ove godine pokrenula najveća korporacija za emitovanje radijskog i televizijskog programa u svijetu – BBC 100 Women – ima za cilj da sazna više o ženama iza te brojke. Tokom oktobra su nadgledali izvještaje o ubistvima žena tokom prvog dana tog mjeseca.


U nastavku slijede neke od tih priča, kao i uvid u to kako su ta ubistva tretirana.

Foto: Fmtechgirl (wikimedia commons)
Foto: Fmtechgirl (wikimedia commons)

Više od polovine ubijenih žena su bile žrtve partnera ili člana porodice


Ubica partner ili član porodice – 50.000 (58%)


Prema podacima ovog istraživanja, veći je broj ubistava muškaraca nego žena, i to za četiri puta. Ipak, UN naglašava da, prema tim istraživanjima, više od osam (od 10) žrtava – koje je ubio partner – jesu žene.


„Nasilje u intimnim vezama je i dalje diproporcionalno na štetu žena”, navodi se u istraživanju.

Žene statistički imaju veće šanse da ih ubije neko blizak njima


47 žena, 21 zemlja, 1 dan


UN je sumirao rezultate iz 2017. godine, na osnovu statistike ubistava, od izvora bliskih vlastima. Podaci su skupljeni po kriterijumu intimnih partnerskih odnosa žrtve i izvršitelja, kao i onih familijarnih.


BBC je stogao odlučio nadgledati medijske izvješataje o ubistvima žena tokom 1. oktobra 2018. i to širom svijeta. Tokom tog dana 47 žena je ubijeno, u rodno zasnovanom nasilju, u 21-oj zemlji. Većina tih ubistava je još pod istragom.


Slijedi pet takvih slučajeva, originalno prenesene u lokalnim medijima, koji su potom potvrđeni BBC-iju putem lokalnih vlasti:

Džudit Česang (Judith Chesang), 22, Kenija:


U ponedeljak, 1. oktobra, Džudit i njena sestra su radile u polju, tokom sezone žetve. Ona je bila majka tvoje djece, koja se netom prije ovog čina razišla sa svojim mužem, Labanom Kamurenom, te se vratila kod roditelja.


Ubrzo nakon što su započele rad u polju toga dana, od je došao na farmu njenih roditelja, napao je i ubio. Lokalna policija navodi da su ga nakon toga ubili seljani.

Najugroženije su žene u Africi


Odnos žena koje su ubili partneri ili članovi porodice:


U Afrci su žene pod najvećim rizikom da ih ubije partner ili član porodice, navodi se u UN-ovom izvještaju.


Doduše, u Aziji je zabilježen najveći broj slučajeva ubistva žena u prethodnoj godini, njih ukupno 20.000.pixabay
pixabay

Neha Šarad Čaudari (Neha Sharad Chaudury), 18, Indija:


Neha je ubijena na svoj 18. rođendan. Bila je vani i slavila je sa svojim momkom. BBC je saznao od njenih roditelja da nisu odobravali njihovu vezu.


Njeni su roditelji, zajedno sa još jednim rođakom, optuženi da su je ubili to veče. Istraga je u toku i njih troje su pritvoreni, čekajući suđenje.


Hiljade ljudi je godišnje ubijeno jer se zaljube „u pogrešnu osobu” ili stupe u brak bez dozvole roditelja. Zvanični podaci o tim tzv. „ubistvima iz časti” su često nesprovedeni i neprijavljeni.

Zeinab Sekavan (Sekaanvan) , 24, Iran:


Zeinab je osuđena na smrtnu kaznu jer je ubila muža.


Rođena je u jednom selu na sjevero-zapadu Irana, u siromašnoj konzervativnoj porodici. Pobjegla je od kuće kada je bila tinejdžerka u potrazi za boljim životom. Ubrzo je stupila u brak.


Njen muž je bio nasilnik, ali je odbio da joj da razvod, a njene pritužbe je policija ignorisala. Uhapšena je zbog ubistva muža, kada je imala 17 godina.


U ovom izvještaju se naglašava da su „žene koje ubiju partnere često duži period bile žrtve nasilja”.


S druge strane, ono što muškarce natjera na ovaj potez jeste „posesivnost, ljubomora i strah od raskida”, navodi se u izvještaju. Biće da je to bio i slučaj i sa parom koji je pronađen mrtav isti dan kada je i Zeinab pogubljena.


Sandra Lucia Hamer (Hammer) Moura, 39, Brazil:


Sandra se udala za Avgusta Aguara Ribeira (Augusto Aguiar Ribeiro) kada je imala svega 16 godina.


Nekoliko mjeseci nakon što su se razišli, ubio ju je. Policija je potvrdila BBC-ju da je ubodena u vrat.


Takođe, pronašli su video u njegovom telefonu gdje priznaje zločin. U njemu kaže da je ona već počela da izlazi sa drugim muškarcem i da se „osjećao izdanim”. Još je naveo da neće biti uhapšen jer će „njih dvoje napustit ovaj svijet zajedno”. Stoga se objesio u spavaćoj sobi koju su nekada dijelili.


Ovaj slučaj je samo jedan od primjera ubistva/ava sa samoubistvom; kada pojedinac ubije jednu osobu, ili više, prije nego što počini samoubistvo.


youtube
youtube

Mari Ameli Valat (Marie-Amélie Vaillat), 36, Francuska:

Mari je ubio njen bivši muž, Sebastijan Valat (Sébastien Vaillat).


Par se razišao nakon četiri godine braka.


Napao ju je nožem, i to je priznao policiji. Nekoliko dana kasnije ubio se u pritvoru.


Ispred njene trgovine, sugrađani su ostavili more cvijeća te organizovali marš, kao spomen na nju.


Ovo ubistvo se desilo istog dana kada je Vlada te zemlje najavila planove da spriječi nasilje u porodici.

Šta je potrebo da se prijavi ubistvo žene?


Da bi prikupio ove priče, BBC je pratio lokalne medije širom svijeta, tražeći izvještaje o ubistvu žena tokom 1. oktobra tekuće godine. Ukupno je prijavljeno 47 ubistva žena širom svijeta. Podijelili smo samo neke od njih. Postoji još mnogo onih gdje su motivi nejasni ili su izvršioci nepoznati.


Ovaj novi izvještaj sugriše da je veliki broj slučajeva nasilja protiv žena – skriven.


Rebeka Skipejdž (Rebecca Skippage), voditeljka ovog projekta, smatra da se iza ove brojke krije i pokazatelj kako su žene viđene unutar zajdnice širom svijeta.


„Istraživali smo ubistva tokom jednog dana, ali smo podatke o njima prikupljali mjesec dana. Otkrili smo da trenutak prijave, kao i zataškavanje informacija, zapravo govore mnogo o samom statusu žene u toj regiji”, pojasnila je ona.


Marijam Azver (Maryam Azwer), koja takođe radi za BBC, je izjavila: „Ovdje se jednako radi o ubistvim koja nisu prijavljena, kao i onima koja jesu.”


„To su one, čije priče nikada nisu došle do medija, koje nisu prijavljene, ili koje nisu mogle biti istražene. Zapitaš se: Kad ubistvo žene biva bitno da bude prijavljeno?!”


Izvor: Lola magazin