Piplantri - indijsko selo koje slavi rođenje svake devojčice
Pixabay

Selo Piplantri, u indijskoj državi Radžastan, na neobičan način se bori protiv ove diskriminacije. Svaki put kada se u selu rodi devojčica, njeno rođenje se obeležava sadnjom 111 stabala voćki na državnom zemljištu. 


Pored toga, stanovnici sela daju novčani prilog roditeljima deteta, kako bi pomogli u njenom odgajanju i obrazovanju. Roditelji novorođene devojčice potpisuju jemstvo, kojim se obavezuju da iškoluju ćerku kao i da je ne udaju pre punoletstva. Broj 111 je sveti broj u indijskoj mitologiji, zbog čega je i izabran.


Tradicija je započeta 2006. godine, kada je tadašnji poglavar sela Šijam Sundar Palival izgubio ćerku Kiran. Lična tragedija ga je podstakla da se pobrine da svaka naredna devojčica koja se rodi u selu bude dočekana sa radošću i poštovanjem. Promene seoskih poglavara nisu uticale na održavanje ovog običaja.

Eko-feminizam sela Piplantri je vrlo brzo postao svetski poznat, pa tako za seljane postaje izvor prihoda, a za mnoge stanovnike ove zemlje inspiracija i podstrek. Da bi sačuvali sadnice manga, šišama i indijskog ogrozda, između njih su sadili aloja-veru, prirodni pesticid koji ih je štitio. Povećana potražnja za ovom biljkom otvorila je put ka preradi i prodaji, a samim tim i veliki broj radnih mesta. 


Sa pravom se može reći da je slavljenje rođenja ženske dece dovelo jedno siromašno i zaostalo selo do ekonomske samoodrživosti.


Na geografskoj karti Piplantri se vidi kao valoviti zeleni tepih, ali nije uvek bilo tako. Suša 2005. godine je bila toliko ozbiljna, da je vlada Indije slala vodene vozove kako bi stanovnike sela snabdela pijaćom vodom. Do promena je došlo već sadnjom prvog drveta.


Palivalova ideja inspirisala je Radžastansku Vladu da krene u borbu za prava i bolji položaj žena. Poslednji popis stanovništva pokazao je smanjenje maloletničkih brakova, kao i veći broj novorođenih devojčica tokom godine. 


Piplantri je postao destinacija na koju javne ličnosti i novinari ove zemlje vrlo rado odlaze, tako da su u selu izgrađena i dva hotela za goste. Na ulazu u selo nalazi se ogromna tabla na koju se svakog januara lepe pločice sa imenima devojčica rođenih u prethodnoj godini. 


Pokrenut je i program pod nazivom „Beti Bacho, Beti Padho“ (Sačuvajmo naše ćerke, edukujmo naše ćerke), koji za cilj ima promovisanje važnosti obrazovanja ženske dece i prikupljanje sredstava za isto.

„Svojim delima želeo sam da pokažem dve stvari: radost zbog dolaska ćerke i čast zemlje u kojoj su živeli i umrli moji preci“, rekao je Pilval za indijsku Zee televiziju. On je dodao da svake večeri posećuje drvo koje je posadio u znak sećanja na svoju ćerku. Nazvao ga je vajker-kadam što na hindskom jeziku simbolizuje uzvišenu ljubav.


U cilju suzbijanja selektivnog fetocida, indijska Vlada zabranila je prenatalno testiranje na pol deteta i zakonom ukinula običaj plaćanja miraza. Problem predstavlja to što se tradicionalni, u narodu ukorenjeni običaji, teško ukidaju zakonskim odredbama. Mnoge privatne klinike spremne su na kršenje zakona kako bi došle do profita. Nove zakonske mere dovele su i do porasta broja ilegalnih ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku. Problem selektivnog fetocida ima globalne razmere.


Svetski antropolozi i sociolozi upozoravaju da, ako se ovoj praksi ne stane na put, za nekoliko decenija imaćemo potpuno drugačiju demografsku sliku država u kojima se danas praktikuje selektivno rađanje. Stvaranje porodice, kao primarni cilj siromašnih i zaostalih društava, neće biti moguće usled mnogobrojnije muške populacije. Stručnjaci smatraju da bi tradicionalno patrijarhalno okruženje, u kojem muškarci ne mogu da se ostvare u okviru porodice, bilo plodno tle za stvaranje ekstremističkih grupa i drugih patoloških formacija koje su pretnja globalnoj bezbednosti.

Indija se i dalje nalazi na listi zemalja opasnih za žene. Podaci pokazuju da se u Indiji na svakih sat vremena zabeleže četiri silovanja. Kao kazna se i dalje koristi kamenovanje, a do kažnjavanja najčešće dolazi usled kršenja pravila tradicije. 


Manjunat Gangadhara, zvaničnik indijske države Karnataka, o situaciji u zemlji rekao je sledeće: „Najbrže rastuća ekonomija na svetu i jedan od lidera u svemirskoj tehnologiji, treba da se srami zbog nasilja nad ženama”. Ministarstvo za žene i decu u Indiji odbija da komentariše situaciju u kojoj se nalaze žene i ženska deca ove zemlje.